Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tatry - neoficiálno oficiálne

Diskusná téma Tatry - neoficiálno oficiálne

Problém a snaha sprístupnenia nových trás v Tatrách je všeobecne známa ale mám pocit, že ešte nie tak reálna ako by sme mohli chcieť. Preto ma napadla myšlienka sprístupniť určité sedlá a štíty trocha inak. Zaujímal by ma názor aj ochranárov, horských vodcov, HZS ale aj turistov. Samozrejme,že trasy by boli dopredu dohodnuté, tak aby bola zachovaná ochrana prírody tam kde zachovaná má byť. Aby sa zostali v aj trocha v rovine oficiálnej tak pokuta(vstupne) by mohlo byť v tomto prípade symbolické(napr. 3-4 eur/os, prípadne 10-15 eur skupina). Išlo by prakticky o istú formu dohody medzi turistami, ochranármi a ostatnými zúčastnenými. Trasy by pravdepodobne neboli značené a šlo by o túry na vlastnú zodpovednosť.

Facet

Ja by som privítal takúto možnosť. Mylím si, že je skupina ľudí, ktorí zvládnu náročnejšie (neznačkované) trasy bez nejakého negatívneho vplyvu na prírodu.

Smolinko

Privitali by to viaceri turisti, ale.... na vlastnu zodpovednost - ak ak sa nieco stane a zavovolas si pomoc? Zachranne zlozky su povinne pomoc poskytnut, ako to bude pravne a financne riesene. Ked v ten isty den pojde viac skupin? kolko ludi moze ist na danu trasu, kto rozhodne o tom kto tam pojde a kto nie.... myslim ze praktisky lahka vec sa pravnicky a zakonne nebude dat riesit....

Lenrob

Ty brdo, jasne, dohodnite sa. To je napad... Drzim vsetky palce:)

Jjano

Michalf, chcem len pripomenúť, že na každú túru ideš na "vlastnú zodpovednosť".

Tarazed

Vyzera to ako fajn napad, ale uvedomte si, ze v lete bude vysledkom napr. Lomnicak narvaty ludmi, lebo kazdy si bude chciet vyslapat Treti najvyssi vrch v Tatrach... Navyse neznackovane trasy su zname castym velmi exponovanym terenom a tak sa moze stat, ze hlavne pri letnych najazdoch turistov, ako je to pri znackovanych cestach bude dochadzat k urazom az umrtiam... Preto neviem, ci je to az taky dzivy napad :P

Michalf

Prvom rade beriem názor, že sú tu exponované úseky. Avšak ako som spomínal išlo by o vopred dohodnuté trasy, kde by sa asi mali k danej trase vyjadriť tí čo majú čiže HZS a ochranári. Ak by teoreticky dohodlo na Lomnickom štíte tak by pravdepodobne šlo o trasu z Lomnického sedla, ktorá je dnes z časti zabezpečená pomocou reťazí. Samozrejme, že isté zvýšené nájazdy turistov by boli, ale to sa udeje taktiež aj po úplne oficiálnom sprístupnený chodníkov. A čo sa týka maximálneho počtu turistov na vrchole za deň tak tu len možno jedna otázka. Kto to zabezpečuje dnes na Kriváni alebo Rysoch? Podľa môjho názoru sprístupnenie viacerých vrcholov čiastočne rozloží turistov po Tatrách.

Peter61

Michal, urcite stanovisko k otvaraniu dalsich chodnikov je aj v reakciach na ohlasovanu feratu vez Siroku vezu. Vsetci 3 ( pp. Janiga, Majko, Ťturcel) su viacmenej za, ALE za urcitych podmienok.
TD 10/2013 vysoketatry.sk/?id_menu=15024…

Peter61

Ad max.pocty/den : na TZCH nie su stanovene. Nevykonatelny navrh, Michal.

Michalf

Tieto články som čítal, aj na základe nich som prišiel k danej myšlienke. Vidím, že istá snaha je tu aj z druhej strany len hlavný problém vidím v častom odvolávaní sa na budúcnosť. Možno by som nadviazal práve na pp. Janigu, ktorý tiež načrtol, že v prvom rade by mali byť sprístupnené trasy ktoré dakedy boli turistickými chodníkmi, a to napr. Mengušovské sedlo, Lomnické sedlo, ďalej trasy ako Baranie sedlo, Chalubinského vráta. Zo štítov možno spomenúť Svišťový, Furkotský, Patria,Končistá možno už spomínaný Lomnický štít prípadne Malý Ľadový štít. Ja by som osobne uvítal aj trasu z Bielovodskej doliny do Mengušovskejdoliny.

Jjano

Michal, problém je, že slovenská ochrana prírody na to objektívne nie je pripravená. Na to, aby systémovo povolili takýto (alebo hocijaký iný) pohyb mimo značených trás, je treba vybudovať systém monitoringu a manažmentu dopadov. Som presvedčený, že správy národných parkov by veľmi uvítali, keby sa namiesto pečiatkovania mohli venovať zmysluplnému manažmentu chráneného územia a to aj z hľadiska pohybu návštevníkov. Lenže ich zriaďovateľ štát toto nepovažuje za potrebné, skôr naopak, a tak podľa princípu predbežnej opatrnosti neostáva nič iné, než plošné zákazy.

Rast

ja neviem, furt sa argumentuje, ze tam bude x ludi, ze tam budu urazy atd atd. je to podla mna blbost, mozno na zaciatku, ako ked je nieco nove, tak tam mozno viac ludi bude, ale postupne sa to ustali a bude to tak, ako inde v Tatrach. Su to podla mna nezmyselne argumentacie ako to nejde. Skusil sa niekedy aj niekto zamysliet, ako to ide?

Vrana

"vlastná zodpovednosť" ma dostala :-)

Lubo

@michalf

Ad zachranari
HZS je lautr fuk, kam a pre koho idu. Maju nahlaseny incident, idu ho riesit. Je im pritom jedno, ci idu pre horolezca, turistu, vht-ckara, sandalkara, etc. Nasledne sa incident riesi s poistovnou a preto treba mat vhodne poistenie. Pisalo sa tu o tom mnoho, nebudem to opakovat.

Ad mimoznackovane trasy
Kazdy clovek ma moznost sa rozhodnut pre 4 rozne sposoby, ako sa dostate do neznackovanych lokalit podla svojho osobneho vedomia a svedomia. Teda:

  1. Vyuzit sluzby horskych vodcov.
  2. Stat sa horolezcom - t.j. absolvovat vhodne kurzy, vstupit do JAMESu, najst si lezeckych partakov alebo klub a vyrazit do horolezeckeho terenu, t.j. do obtiaznosti > II. stupen UIAA.
  3. Stat sa clenom SVTS alebo KST, absolvovat kurz zakladov VHT a nasledne s instruktorom VHT pobehat vsetky chodaky v Tatrach, t.j. do II. stupna UIAA
  4. Vyprdnut sa na pravidla, zohnat si nascanovanych VHT sprievodcov a behat si volne podla svojich moznost, schopnosti, zopovednosti a svedomia. Idealne je vyhnut sa lokalitam ako Gerlach, ci Lomnicak, ratat s pripadnou pokutou a kade-tade sa tym nechvalit.

Tieto 4 moznosti podla mna celkom dobre postacuju. Aj to je dovod, preco si myslim, ze nevznikne nejaky zasadny tlak na zmenu, lebo vsetkym v zasade aktualny stav vyhovuje. Totiz, ked sa na SVK nieco zacne menit, vacsinou k horsiemu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum