Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tatry - neoficiálno oficiálne

PaliT

Skorigujem ten optimistický názor, že spoločenská téma sú akékoľvek chodníky v Tatroch. Absolútnu väčšinu ľudí to nijako nezaujíma a podľa toho to vyzerá. Ak nejaký volič príde do VT, tak nanajvýš pôjde do Belianskej jaskyne, na Hrebienok a Štrbské pleso po hotel FIS. Aj tí, čo sa vytrepú na nejaké sedlo či Kriváň, sú v porovnaní s majoritnou populáciou zanedbateľná menšina. Vládna moc má menšiny na háku, pokiaľ sa na tom nedá vytĺcť politický kapitál. Jediná menšina, čo si presadí svoje, sú poľovníci, ktorých šéf sedí v parlamente a dôsledky si asi domyslíte.

Keď sme tu pri objasňovaní reality, tak čitateľom tohto fóra vezmem ešte jednu ilúziu. Voľný pohyb v Tatrách je o liberalizácii spoločnosti. Hádam nečakáte, že vláda, ktorej vadí slobodný výber ZP a chce regulovať úplne všetko niečo bude liberalizovať. Ja by som čakal skôr opak, ešte tvrdšie reštrikcie, teda vzhľadom na poľovnícku a drevársku lobby sa ten tatranský model prenesie do lesov všeobecne. Vari sme už zabudli na tému cyklisti v lesoch? Takže zbytočne tu budeme do aleluja vypisovať svoje frustrácie. Ak nemáte za strýka predsedu parlamentu, tak tu vypisujete svoje vysnívané pravidlá zbytočne a nikto z tých, čo by na tom niečo vedel zmeniť sa tomu nebude venovať.

A kým začnete klesať na duchu, tak jedna dobrá správa. Tie svoje regulácie nevedia presadiť v praxi. Na vyšší počet terénnych regulovčíkov nie sú peňeži a aj tí existujúci s dnešným stavom nesúhlasia.

Takže prečítajte si ešte raz čo napísal Ľubo a zariaďte sa podľa toho.

PS: Môj James preukaz už dorazil, atrament na ňom uschol, takže Tatry sa ma dočkajú. Ako autocenzúra poslúži to, že si zistím, kde by neodporúčal vstupovať nejaký osvietený, erudovaný ochranár a inak už budem mať v trubke.
Howgh!

Fangorn

rc1: ak si chceš užiť tatry, vyraz na túru skoro, minule som bol na štrbskom solisku - sám 9,00 (čo je normálne keďže je to neznačené). ale deň na to 7,30 sám na Koprovskom štíte. a vyhneš sa masám. len treba počítať s tým že cesta v protismere dolu tu bude cez masy trvaŤ dlhšie ako hore.
k veci - akékoľvek vstupné na určité trasy vs. ochrana prírody vs. slovenská mentalita je totálna blbosť

Rc1

spolocenska tema nie je momentalne zatvarat ale otvarat cesty v tatrach. alebo mi nieco uslo? ale verim tomu, ze aj k tomu raz dojde. ked sa zmenia zakony a zrejme aj vlastnici pozemkov

Rast

Viem velmi dobre, ako to v Tatrach je, preto to tam moc nemam rad. Ale ze by bol obrovsky problem spristupnit Lomnicak, mi pride blbost. Tak preco napr. nezavru Rysy, ze je tam moc plno? Alebo nejaky iny stit? Aspon by sa to rozriedilo a nie kazdy by si trufol na Lomnicak. Ale to je moj nazor, mne je to v podstate jedno a da sa chodit ako pisal Lubo a tak je to asi najlepsie, nie tu dokola diskutovat o nejakej nezmyselnej ochrane pridory a jej legislative

Rc1

rast kedy si bol naposledy v tatrach? chod kuknut teraz v sezone na niektory turisticky atraktivny "otvoreny" stit trebars rysy alebo niektore znackovane sedlo. ak chces hladat pokoj tatram sa urcite vyhni, teda aspon tym turisticky pristupnym. naposledy som rysy vzdal tesne pod vrcholom kvoli tomu, ze cez tu masovku som si tam netrufal sa pretlacit. ak sa otvoria nove este atraktivnejsie cesty ver tomu ze natresk tam bude. akopisal lubo moznosti ako chodit mimo chodnikov je dost. ja si myslim ze ludia do tatier patria, ale slusni ludia, po ktorych tam nezostane "potopa". lebo tych ktori tam po nich musia robit poriadok je stale malo.

Lubo

@michalf

Ad zachranari
HZS je lautr fuk, kam a pre koho idu. Maju nahlaseny incident, idu ho riesit. Je im pritom jedno, ci idu pre horolezca, turistu, vht-ckara, sandalkara, etc. Nasledne sa incident riesi s poistovnou a preto treba mat vhodne poistenie. Pisalo sa tu o tom mnoho, nebudem to opakovat.

Ad mimoznackovane trasy
Kazdy clovek ma moznost sa rozhodnut pre 4 rozne sposoby, ako sa dostate do neznackovanych lokalit podla svojho osobneho vedomia a svedomia. Teda:

  1. Vyuzit sluzby horskych vodcov.
  2. Stat sa horolezcom - t.j. absolvovat vhodne kurzy, vstupit do JAMESu, najst si lezeckych partakov alebo klub a vyrazit do horolezeckeho terenu, t.j. do obtiaznosti > II. stupen UIAA.
  3. Stat sa clenom SVTS alebo KST, absolvovat kurz zakladov VHT a nasledne s instruktorom VHT pobehat vsetky chodaky v Tatrach, t.j. do II. stupna UIAA
  4. Vyprdnut sa na pravidla, zohnat si nascanovanych VHT sprievodcov a behat si volne podla svojich moznost, schopnosti, zopovednosti a svedomia. Idealne je vyhnut sa lokalitam ako Gerlach, ci Lomnicak, ratat s pripadnou pokutou a kade-tade sa tym nechvalit.

Tieto 4 moznosti podla mna celkom dobre postacuju. Aj to je dovod, preco si myslim, ze nevznikne nejaky zasadny tlak na zmenu, lebo vsetkym v zasade aktualny stav vyhovuje. Totiz, ked sa na SVK nieco zacne menit, vacsinou k horsiemu.

Vrana

"vlastná zodpovednosť" ma dostala :-)

Rast

ja neviem, furt sa argumentuje, ze tam bude x ludi, ze tam budu urazy atd atd. je to podla mna blbost, mozno na zaciatku, ako ked je nieco nove, tak tam mozno viac ludi bude, ale postupne sa to ustali a bude to tak, ako inde v Tatrach. Su to podla mna nezmyselne argumentacie ako to nejde. Skusil sa niekedy aj niekto zamysliet, ako to ide?

Jjano

Michal, problém je, že slovenská ochrana prírody na to objektívne nie je pripravená. Na to, aby systémovo povolili takýto (alebo hocijaký iný) pohyb mimo značených trás, je treba vybudovať systém monitoringu a manažmentu dopadov. Som presvedčený, že správy národných parkov by veľmi uvítali, keby sa namiesto pečiatkovania mohli venovať zmysluplnému manažmentu chráneného územia a to aj z hľadiska pohybu návštevníkov. Lenže ich zriaďovateľ štát toto nepovažuje za potrebné, skôr naopak, a tak podľa princípu predbežnej opatrnosti neostáva nič iné, než plošné zákazy.

Michalf

Tieto články som čítal, aj na základe nich som prišiel k danej myšlienke. Vidím, že istá snaha je tu aj z druhej strany len hlavný problém vidím v častom odvolávaní sa na budúcnosť. Možno by som nadviazal práve na pp. Janigu, ktorý tiež načrtol, že v prvom rade by mali byť sprístupnené trasy ktoré dakedy boli turistickými chodníkmi, a to napr. Mengušovské sedlo, Lomnické sedlo, ďalej trasy ako Baranie sedlo, Chalubinského vráta. Zo štítov možno spomenúť Svišťový, Furkotský, Patria,Končistá možno už spomínaný Lomnický štít prípadne Malý Ľadový štít. Ja by som osobne uvítal aj trasu z Bielovodskej doliny do Mengušovskejdoliny.

Peter61

Ad max.pocty/den : na TZCH nie su stanovene. Nevykonatelny navrh, Michal.

Peter61

Michal, urcite stanovisko k otvaraniu dalsich chodnikov je aj v reakciach na ohlasovanu feratu vez Siroku vezu. Vsetci 3 ( pp. Janiga, Majko, Ťturcel) su viacmenej za, ALE za urcitych podmienok.
TD 10/2013 vysoketatry.sk/?id_menu=15024…

Michalf

Prvom rade beriem názor, že sú tu exponované úseky. Avšak ako som spomínal išlo by o vopred dohodnuté trasy, kde by sa asi mali k danej trase vyjadriť tí čo majú čiže HZS a ochranári. Ak by teoreticky dohodlo na Lomnickom štíte tak by pravdepodobne šlo o trasu z Lomnického sedla, ktorá je dnes z časti zabezpečená pomocou reťazí. Samozrejme, že isté zvýšené nájazdy turistov by boli, ale to sa udeje taktiež aj po úplne oficiálnom sprístupnený chodníkov. A čo sa týka maximálneho počtu turistov na vrchole za deň tak tu len možno jedna otázka. Kto to zabezpečuje dnes na Kriváni alebo Rysoch? Podľa môjho názoru sprístupnenie viacerých vrcholov čiastočne rozloží turistov po Tatrách.

Tarazed

Vyzera to ako fajn napad, ale uvedomte si, ze v lete bude vysledkom napr. Lomnicak narvaty ludmi, lebo kazdy si bude chciet vyslapat Treti najvyssi vrch v Tatrach... Navyse neznackovane trasy su zname castym velmi exponovanym terenom a tak sa moze stat, ze hlavne pri letnych najazdoch turistov, ako je to pri znackovanych cestach bude dochadzat k urazom az umrtiam... Preto neviem, ci je to az taky dzivy napad :P

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov