Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Andalúzia a Sierra Nevada - Mulhacén

Diskusná téma K článku: Andalúzia a Sierra Nevada - Mulhacén

Týždeň strávený pracovne v Granade akurát stačil, konferencia bola bezpochyby zaujímavá, o nej však niekedy inokedy a niekde inde. Súčasťou konferencie bola tiež prehliadka Alhambry, čiže najvýznamnejšiu turistickú atrakciu Granady a možno aj celej Andalúzie som úspešne absolvoval. O samotnej Alhambre by sa dal napísať špeciálny článok a napokon aj v Granade je ešte mnoho ďalších zaujímavostí, avšak budem sa venovať hlavne môjmu týždňovému výletu, počas ktorého som vyhľadával najmä prírodné krásy a väčším mestám som sa vyhýbal.

Shatterhand

Ďakujem za článok, prebudil si vo mne spomienky na rok 2007. Dodám, že trochu kratší zostup, než cez Lagunu Hondera, vedie miernym hrebeňom priamo na juh cez predvrchol Mulhacén II a Alto del Chorrillo (cca 2700), tam odbočiť na strmší chodníček do Trevelézu (je to značené, ale slabo).
Škoda, že si tam mal opar, lebo more je len 30 km a 200 km vzdialenú Afriku vidno bežne.
Čo sa týka desiatok turistov na vrchole, nechcem Španielov podceňovať, ale myslím, že väčšina neprichádza z Trevelézu (kvôli 2 km prevýšeniu), ale buď od mikrobusu, ktorý premáva pár krát denne susednou dolinou z Capileiry prašnou cestou až na Alto del Chorrillo, alebo idú zo západu od Velety nad strediskom Pradollano (najjužnejšie lyžiarske stredisko a najvyššie položená asfaltka v Európe, takmer 3400, autám povolená do 2500, lanovka do 3300...).
A aby tých naj nebolo veľa, miestny najjužnejší ľadovec Európy sa už roztopil.
Hrebeňové časti sú tak trochu polopúšť, vrcholy bridlicové suťoviská. Inak stanovať je povolené aj mimo kempov, podmienky sú od západu do východu slnka, mimo lesa v lete, aspoň 500 m od chát a 50 m od jazier.
A región Alpujarra je zaujímavý aj historicky, veď Mauri tu žili (a revoltovali) ešte dlho po reconquiste Granady. A čo sa týka tradície vo výrobe šunky - Jamónu, nezaložili ju noví katolícki vládcovia v rámci pokresťančovania naschvál?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma