Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tunelárka pod Lupkovským sedlom

Diskusná téma K článku: Tunelárka pod Lupkovským sedlom

V Nízkych Beskydách turistických útulní či prístreškov určite nie je nadbytok, skôr naopak. Predstavím jednu z mála možností aspoň núdzového bivaku v týchto končinách. Môže byť výhodným variantom núdzového bivaku či úkrytu aj pri prechode hrebeňom Laboreckej vrchoviny, keďže priamo na hrebeni žiadna útulňa široko–ďaleko nie je.

Vladimír Kobza

Podporujem túto iniciatívu, nakoľko spojenie verejnou dopravou medzi SR a Poľskom v tomto regióne úplne absentuje. Len čistou náhodou, akurát tento víkend som bol na Lupkowe :)
Dávam do pozornosti informáciu, že Poliaci tohto roku obnovili spojenie z Rzeszówa po Lupków jedným párom vlakov počas víkendov a vybraných sviatkov v lete. Reportáž aj s podrobnejšími informáciami nájdete tu:
vlaky.net/…/6092-Do-stanice-Ł…

Alexander

Tak to je zaujímavé, musím sa spýtať, aký je stav na tomto úseku. Ale ako píšeš, na hraničnom hrebeni by orientácia v dobrých podmienkach (dokonca aj v tých trochu horších) mala byť ľahká.
Ale predsa, ak tam značka je, tak má byť udržiavaná v dobrom stave.
S tou červenou po hrebeni bol taký problém, že pri medzinárodnom jednaní pred nejakým časom pôvodne prebrali zodpovednosť za túto značku Poliaci, lenže tí sa na to vybodli, takže až tento rok sa rozhodlo, že to Slovensko berie späť. Čiže až teraz postupne sa to dá do poriadku.

Zdenda

Alexander: no od průsmyky, resp. od tunelu nebyla ani červená slovenská, ani polská modrá, ta začala být až kousek před Balnicí. Ale je fakt, ze na hrebeni, resp. na hranici je orientace velmi snadná za normální viditelnosti. Cesta je poměrně prošlapaná a hraniční kameny to jistí.

Alexander

To Tulak007 : Tie chaty (Magura a Barbora) stále sú, nad tunelom určite nie, keďže to by bolo v Poľsku :-)
S ubytovaním by bol asi problém, musíš sa skontaktovať s tými, čo to majú na starosti, v príspevku by to bolo dlhé vysvetľovanie.

Alexander

Áno, Paľo (Axel), a volá sa to "Koniec swiata", tiež dobrý názov. Nedával som to, lebo je to predsa len ďalej od hrebeňa, v tej reakcii na príspevok som rozmýšľal o chatách priamo na či pri hrebeni. Ale tak nie je ďaleko, takže pri párdňovom prechode sa hodí aj táto samozrejme.

Tulak007

Je mozne poskytnut informaciu, ci tam dakde maju chatu, chatku ci utulnu turisti z niektoreho oddielu z Humenneho? Alebo je to uz minulost? Pamatam sa, ze by to malo byt dakde pri tuneli.....ci nad tunelom? Ak ano, mozu poskytnut ubytovanie?

.ph

Na hrebeni sa niet kde stratit a ak nie je stara cervena znacka, tak je tam polska modra znacka podla ktorej sa da orientovat. Isli sme pred 2 rokmi z Balnice na zapad a problematicky je iba priesmyk. V lete je tam trava vyse pasa a tazko sa tam orientuje.

Alexander

servus,
ano, značenie bolo veľmi zanedbané, ale už bolo obnovené, cca pred 3 mesiacmi. Takže už je v pohode.
Úsek po hranici (po hrebeni) od Lupkovského priesmyku smerom na východ neviem, ale mal by byt tiez uz obnovený.
Urcite bolo obnovené napr. znacenie v úseku Ruské s. - Riaba skala.
Prespat sa dá bez stanu este na polskej chate v Balnici.

Zdenda

Šli jsem tudy předloni v létě a značení v této oblasti je moc špatné. Za Palotou byla značka jedinkrát, na jednom rozcestí už vůbec nebyla a od tunelu jsme museli jít spíš podle instinktu. Značená není vůbec červená cesta po hřebeni směrem na Kremenec az do Balnice, pak občas. Bez stanu se dá přespat až v Ruském sedle a časy při plném batohu je po hranici potřeba násobit dvěma. Když tohle člověk všecko vstřebá, je to krásná túra.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma