Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bolesť kolien

Diskusná téma Bolesť kolien

Ahojte, bola som tyzden na dovolenke na horach, kazdy den sme chodili na tury. Zacali ma tam pobolievat kolena, hoci predtym som s nimi nikdy nemala problemy. Teraz som uz dva tyzdne z dovolenky doma, zatial som bola 2x na mensej ture ale vzdy ked idem z kopca dole, zase ma zacnu hned boliet kolena. Potom ma bolia este cely ten vecer, ze vzdy ked dlhsie sedim a vstanem, tak pre bolest ledva chodim. Chcem sa spytat, ma s tym niekto skusenosti a co vam na to pomohlo, nejake doplnky vyzivy, alebo masticky, alebo bandaz? Dakujem za rady

PaliT

A rok výroby kolien?

Konštitúcia - hmotnosť?

Čo hovorí dottore?

Catherin4

Mám 34 rokov, výška/váha 174/65. U doktora som zatiaľ nebola.

Jjano

Aj keď doktor možno nič nezistí, to by vždy mal byť prvý krok. Nakoniec, načo si platíš zdravotné odvody, že? :-)

Chors

Tiež som mával podobné problémy. Kúpil som si na kolená pevné bandáže a pri všetkých náročnejších túrach ich používam. Od vtedy je všetko ok. Momentálne si ale tvoje kolená potrebujú nejaký čas oddýchnuť.

PaliT

Kedysi som používal elastické bandáže, treba však dôsledne dodržiavať, že nasadené by mali byť len pri výkone, prípadne dlhších zostupoch, lebo neúmerné používanie naďalej oslabuje šľachy a väzivo.
Napodiv, na staré kolená ma teraz kolená netrápia...

Nickusha

Ja som mala presne rovnake priznaky ako ty.pravdepodobne mas len oslabene chrupavky( vek+zataz) Kup si vyzivove doplnky s glukozaminom,je ich vela,nejaky co ma najvyssi obsah. Zabera to vsak az po par mesiacoch a treba to uzivat dlhodobo.ortezy mi nikdy nepomohli,ked to nie je meniskus.bola som aj u lekara,zaplatila milon penazi,bola na magnetickej a povedal mi to iste. Vyziva+posilovat svalstvo.

ELBe

catherin4:
Vaha je v Tvojom pripade v poriadku. Asi sa už prejavuje únava materiálu :-)
U mňa: Bolesť kolien sa prejavila tiež v tom veku, absolvoval som polročnú kúru (Artrostop, resp. Gelaktiv 3x denne). Schudol som, odvtedy žiadny problém, klesania stále môžem zbiehať. Jem a ľúbim polievky, huspeninu, tlačenku (= gumení macíkovia).
Realita mojej ženy: Z kopca zásadne s paličkami. Na klesanie (nie na stúpanie ani rovinu) si nasadzuje bandáže. Náchylnosť na bolesť sa zvyšuje s klesajúcou teplotou a rastúcou vlhkosťou vzduchu. Tabletky jej úplne nepomohli. Udržuj si kolená a holene v teple. Zvykni si. Po túre skús borovičku na vnútorné použitie.

+Iko+

Ja pri schádzaní z kopca si dám vždy infrapatelárnu pásku a toto mi pomôže. Podotýkam, ale vždy len pri zostupe. A zásadne paličky.

Adina

Kým nemusíš nedaj sa na silné lieky. Si mladá, máš na to čas. Ako podporu na chrupavku - colafitovu kuru. Účinok nieje okamžitý. Ja si ho naordinujem každý 1/2 rok jednu dávku. Treba si uvedomiť, že pri zostupe kolená nesmierne trpia. Bez paličiek do hor už nechodím. Za tie sa netreba hanbiť a netreba robiť hrdinu...Mám skoro 2x toľko ako ty, no kolienka sú v pohode. Možno niečo spácha aj dedičnosť.

Eric

Kolena ma bolia cely zivot, akonahle absolvujem nieco narocnejsie, musel som si zvyknut. Trocha oddychu im urcite pomoze. Kolafit beriem pocas celeho roka, netusim, ci ma vobec nejaky ucinok, s gumennymi medvedikmi je to celkom stara a rozsirena povera, aby si z toho nieco mala, musela by si ich zjest aspon 10 kil denne a to by si uz mala problemy s inymi partiami tela :) Pravidelne behanie po horach ich trocha vytrenuje, ale po narocnejsich dnoch ich budes vzdy citit.

Jjano

Síce píšete pekné rady (sám niektoré z nich dodržiavam), ale keďže nevieme, čo, kde a ako ju bolí a prečo, tak sú to len také hókusy-pókusy. Ja osobne by som zašiel za lekárom-špecialistom, aby prinajmenšom vylúčil nejaké závažnejšie príčiny (napr. odchádzajúci meniskus a pod.). Je dosť možné, že lekár nebude vedieť a nič neurčí, ale aspoň vylúči niektoré diagnózy.

LuboD

Tiež som v približne rovnakom veku začal pociťovať podobné problémy a veľmi mi pomohlo, že som sa začal intenzívnejšie venovať aj cyklistike - po cca 2 rokoch problémy s kolenami postupne prestali. Na túrach používam paličky, výživové doplnky neberiem.

Lenrob

Tych pricin moze byt vela. Najlepsie, ako uz pisal Jjano zajst k doktorovi, ktory mozno povie - je ti to treba? Bez diagnozy, pokial to mas iba po dlhsich zostupoch - palicky, ortezy a posilovanie kolien - drepy, bike, drepy, bike...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum