Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bolesť kolien

Vladeno

Lenrob ma predbehol. :-) Ja k tomu ešte pripájam posilňovanie. Ľavé koleno mám trikrát operované. Vždy jedenkrát do roka podstúpim pri ortopédovi liečbu injekciami, medzitým dvakrát užívam Versan. Bohužiaľ u mňa je to nutnosť, chrupavku vlastne viac nemám jak mám. Ortézy nepoužívam, oslabujú väzivá a nenútia svalstvo pracovať, tým pádom svalstvo zakrpatieva.

Jjano

Juh, ale nakoniec poradil dobre, nie? :-)

Eric

Samozrejme lekar je dobra volba. Ale ak mozem poradit tak jedine specialista - sportovy lekar. Oplati sa urcite trochu zainvestovat.

Vladeno

Voľba lekára je určite dôležitá. Ja som riešil Šacu.

Lenrob

Vladeno, neprecenoval by som vplyv pouzivania ortez na ochabovanie svalstva. Takze ak niekto ma problem s kolenami pri zostupoch, urcite by som ich pouzil. Hlavne kym sa nevybuduje dostatocna podpora cvicenim. Ak vsak dotycna ma trebars Wiberg 3 a viac, moze cvicit kolko chce, pri urcitej zatazi bolest pocitovat bude. Preto jednoznacnu odpoved da odborne vysetrenie.

Urban

Ja hlcem Condrosulf 800mg.Na rozdiel od vyzivovych doplnkoch je to liek takze sa da spolahnut ze je tam tej ucinnej latky tolko kolko pisu na krabicke.Na rozdiel od vyzivovych doplnkov kde to nikto nekontroluje.U nas je na lekarsky predpis ale v niektorych lekarnach sa da kupit aj bez popripade v Cechach kde je bez predpisu.

Jjano

Urban, ja si tiež dávam dvakrát do roka condrosulfové kúry a s prekvapením som zistil, že minule mi to predali aj bez receptu...

Keimin

maval som presne tie iste problemy. nevydrzal som dlhsiu turu , vzdy som ledva dokrivkal k autu s obrovskymi bolestami v kolene. bol to risk , ale zacal som pravidelne behavat. opat som domov len dokrivkaval, ale postupne som vydrzal behat dlhsie a dlhsie trasy, potom uz koleno nebolievalo vobec a ani na turach uz nemam najmensi problem. asi sa nieco obrusilo :). ale pravda, tvoj problem s kolenom moze byt uplne iny.

Tarazed

Zdravim ja mam taky problem s kolenom, ze pred cca dvoma tyzdnami som bol na treku cez inovec, strazovske vrchy a malu fatru, pricom som celu cestu niesol cca 20 kg batoh. Posledne dva dni tury sa zacalo ozyvat koleno. Ale nie chrupavky, no na vonkajsej strane pri klbe. Zda sa mi akoby to bola namozena slacha. Ked som mal batoh dole, tak to bolo v poriadku. No pri stupani a klesani s batohom to bolo peklo. Potom som mal cca 2 tyzdne oddych a vcera som bol na dvojdnovke v Rohacoch. Batoh len 15 kg, ale hned na zaciatku tury som citil to koleno, no velmi nebolelo. No ku koncu dna bolest tak enormne prerastla, ze som len len zliezol z Volovca ku Jamnickym plesam. Cestou do doliny to bola na druhy den kalvaria. Mohli by ste mi poradit co robit pri dlhsich a narocnych turach s nakladom na chrbate, aby k tomuto nedochadzalo? Mam uz cosi nachodene- jednodnovky s lahkym batohom. Navyse som dost dlho aktivne bicykloval (denne, niekedy trasy az 340 km za den) navyse som este len na zaciatku tretej dekady zivota, tak predpokladam, ze unava materialu to nebude. Mohli by pomoct tie bandaze? Alebo co s tym? Ano k doktorovi zrejme pojdem, len sa pytam na prevenciu. Lebo clovek ma potom pokazeny zazitok z tury ako aj musi trek predcasne ukoncit obycajne, lebo ta bolest uplne ochromi...

Peter61

tarazed :

prevencia je postupne zatazovanie. bandaze a palicky mozu pomoct. Samodiagnostika je pripustna u lekarov.... Ci je to slacha, vaz alebo chrupavka, na to su odbornici ( ORT, TRAUM, FLRB, REUM)

Lubo

@tazared
K doktorovi chod hned a idealne prave v case, ked mas bolave koleno.
Ja mam dlho problemy s kolenami a prave preto odporucam najprv vylucit potencialny velky problem s vazmi, meniskami, chrupavkami. Ak si kolena raz znicis, je s nimi amen.
Ak ti lekar nic "riesitelne" nezisti (ako mne), potom treba ist k sportovemu ortopedovi a spravit si druhe kolo vysetreni (casto spoplatnene). Ak opat nebude vysledok konkretny, mozes dopadnut ako ja - hypermobilita a z toho plynuca mala tuhost vazivoveho specnenia klbov. Nasledne od neho dostanes odporucania ako sportovat tak, aby si mohol plnohodnotne ale bez bolesti. Zahrna to treningovy plan zatazovania. Napr. ak viem, ze v mesiaci z idem na dlhsi trek natazko, musim sa na to inymi akciami vopred pripravit. Vedia pomoct aj pripravky na vyzivu vaziv - nie take tie starecke mixy ale cista zelatina v konskych davkach (urci lekar). Palicky na batohu su nutnost (usetrit kolena namahy pri zostupe) a lekarom navrhnute bandaze presne na tvoj problem. Nie na stale nosenie ale ked citis unavu, preventivne nahodis pri zostupe. Bikovanie tiez pomaha. No pozor, vsetko s mierou. Na nezvyknute kolena je najhorsia narazova zataz.
Na zaver este pripajam recept Viktora Beranka: Treba vela nosit, idealne kazdy druhy-treti den a vela kil. Avsak len cestou hore a vazit kazdy krok. Po niekolkych tyzdoch sa ti spevnia slachy tak, ze bude po problemoch :-).

Tarazed

Dakujem obom za odpovede. Rad by som vsak este raz zdoraznil, ze ja mam to koleno celkom dlhodobo uz dost zatazovane. Cele prazdniny skoro som v horach, behal som vsak vacsinou s mensim batohom. No pocas roka tiez sporadicky tury a pravidelne bicykel. Minuly rok som bol na ceste okolo Slovenska, kde som viezol so sebou cca 15 kg batoziny a isiel som prevazne cez kopce. Preto ma to prekvapilo, ze ma to koleno takto zradilo. Totiz na tom tyzdennom treku bolo v pohode a zacalo sa ozyvat az posledne dva dni...
No nic, skocim k tomu lekarovi. Ehm, a sportovy lekrar, spoplatneny... To znie dost hrozivo, pre mna skoro ako dajte si robit zuby v Londyne :D Takze asi skoncim len u toho obycajneho. Ak mi nic nenajde, tak si budem musiet pomoct sam :D :P

Peter61

Co sa tyka bicykla, tak IMHO pomoze pri poskodenom kolene pri treningu, podla dg a odporucania lekara.
Trening na bicykli zatazuje ine svalove skupiny ako chodza teda treba ho kombinovat s chodzou/behom ( nahradit ?). Napr. co ktore svalove skupiny trenujete "na trek" pri zjazde ? Nehovoriac uz o "nacviku" chodze.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum