Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Impregnácia stanu a celty

Diskusná téma K článku: Impregnácia stanu a celty

Potrebujete naimpregnovať svoj opotrebovaný stan alebo chcete vyrobiť nepremokavé švy na vlastnoručne vyrobenej celte alebo batohu? Prečítajte si článok a vyskúšajte si vyrobiť vlastnú impregnáciu, ktorou môžete oživiť i nepremokavosť starej pláštenky do dažďa.

Mato.be

Ahoj,
mam " pristesok " v HORTEN -JYSK ...( 55eura)

Treba naimpregnovať akym tym "sprejom" (doma vyroba...) ????

Foresttramp

Natieral som to na vrchnú stranu(kam kape voda) Pu záter je zo spodnej strany a to riedidlo som použil S6006(pardón chybyčka sa vlúdila)a fakt to dóósť smrdelo :D.Takže naimpregnovaná je vrchná vrstva,ak by som aj poškodil PU vrstvu ktorá je nefunkčná,tak mi je to jedno.Inak nebola to kupovaná celta ,ale robená-kupený nylon s pu záterom a ušité u tetky na stroji,žadnu dwr to nemalo a je pravda že aj keď pu vodu dole nepustilo vrchná textília sa zmáčala,terazky je problém vyriešený,tvoria sa guličky ktoré pekne stekajú a vrch ostáva nezmáčaný,podelím sa o praktické skúsenosti keď otestujem v praxi.P.s.Natrel som s tým aj batoh tak uvidíme.Ešte raz dík za tip,je to presne podľa mojho gusta-urob si sám-jednoducho,funkčne a lacno.

.ph

Ahoj, nevsimol som si prispevok nizsie. Mal si napisat email. Ked si uz impregnoval material s PU zaterom tak trebalo z licovej strany kde nie je PU zater. PU sa casom zacne lupat a s nim odide i silikon. Licna strana latky moze teraz nasiaknut vodou a budes mat zbytocne tazku celtu ak je stara DWR nefunkcna. Inak ten cisty lakovy benzim velmi nesmrdi, ale vdychovat by sa nemal lebo je nebezpecny. C6006 som neskusal, ale asi to bude nieco smradlave ako S6006. Inak trochu risk s tym riedidlom, keby tam bolo ine zlozenie chemikalii, tak to mohlo rozleptat PU vrstvu.

Foresttramp

No nakoniec som úspešne naimprregnoval celtu(nylon s pu záterom zo spodu,trochu už pretekalo )aj ruksak(nylon bez záteru)riedidlo som použil C6006-90% lakoveho benzínu-čistý lakový som nezohnal a nebudem dávať 4eurá za poštu ked objednávam dačo za 2e,krásne sa to v tom rozpustilo stacilo potrepať s flaškou netrebalo ani žiadnu vŕtačku,akurát je to dosť smradľavá robota.P.s toho maglajzu si urobte tak o štvrtinu viac ako vychádza podľa toho vzorca-nech som sa snažil ako som chcel tak mi to proste na tú metráž nestačilo-5m2 celta 7,5gramu silikónu do toho 112g riedidla+som musel dorábať(prvá vrstva) druhý deň 20gsilikónu a 200g riedidla-druhá vrstva-skúšal som to zatiaľ len doma vo vani ale zatiaľ paráda dík za tip :D

Foresttramp

Otázka....dá sa s tým zatrieť aj obyčajná textilia?By som to chcel vyskúšať na ruksaku-obyč.nylon bez silikonizácie.?

PaliT

Ďakujem, toto som potreboval vedieť. :)

.ph

PaliT: Lakovy benzin je slovensky nazov, keby v obchode nevedeli, mozes na nich vytasit anglicky nazov White Spirit alebo riedidlo C1050. V mensich obchodoch sice netušia, ze co to je ale v Presove to maju na Solivare v obchode Tikurilla. Finsky sa to vola Lakka Bensini.
bulhar31: Silikon nie je polyuretanova vrstva, takze sa nelupe. Pri mechanickom namahani vsak mozes silikonovu vrstvu zosuchat, tak ako kazdu inu latku. Vodeodolnost silikonizovanej tkaniny je vsak vyššia ako pri tkanine s PU zaterom. Ako dlho to vydrzi ti nepoviem lebo to zalezi od viacerych veci a ja som to prvikrat pouzil az teraz pred 2 tyzdnami. Na internete som sa vsak docital ze chlapik to pouziva cca raz za 3-4 roky na svojej celte. Tu pastu na impregnaciu svov co je v som pouzil na ponco a funguje to dobre. Akurat som nepockal kym mi zaschne 1 vrstva a natrel som to este raz. Teraz pozorujem ze sa silikon v ohyboch odiera. Pokial chces tutovku na svy tak pouzi SILNET alebo SEAM SURE (McNett) – prvy je na baze silikonu a ten druhy na baze polyuretanu. Alebo FABSIL SEAMSEAL (Grangers). Kvalita i trvanlivost impregnacie je vyssia ako ta z mojho navodu. Ich vyrobky maju lpesiu prilnavost k latke a celkovo maju lepsie vlastnosti lebo sa vyrabaju zlozitejsim sposobom ako moja impregnacia.
Da: Neviam ci je na stanoch taky ten stitok ako na obleceni, ale tam by to malo byt. Pripadne v nejakej dokumentacii k stanu. Ja stan nepouzivam takze netusim kde tuto informaciu najdes. Pokial by som to mal v ruke tak viem povedat z coho to je, takto na dialku je to tazke. Vo vseobecnosti sa da povedat, ze stany co maju svy podlepene paskou, tak nie su zo silnylonu. Silnylon sa velmi zle podlepuje, ale v priemysle sa to da podlepit, takze to nemusi byt pravda, to co som napisal vyssie. Ta impregnacia sa da pouzit aj na ine veci ako zo silnylonu ale je to komplikovane a nechce sa mi to vysvetlovat. Za impregnaciu silnylonu rucim za ine mateialy nie. Ak si tym niekto znici stan lebo to chcel skusit aj na svojom stane z ineho materialu tak je to jeho problem. Podlazka je asi vacsi problem ako tropiko stanu ale mna to netrapi nemam stan a podlazku pri celte neriesim. Moj navod bol viacmenej pre ludi co maju moje celty aby si vedeli zatriet svy a aby vedeli obnovit impregnaciu v pripade potreby.

PaliT

Lakový benzín, pod takým názvom sa to u nás predáva? Nikdaj som také nevidel.

Bulhar31

Aká životnosť je tejto impregnácie? Nezačne sa po čase olupovať? Chcem to skúsiť na svojom stene kde sa odlepilo podlepenie švov.

Da

hmmm, ako zistim na starom stane, ci je z materialu SILNYLON ???
& obvykle byva problem skor s podlazkou, ako s tropikom...

.ph

Hubkou by to slo tiez, ale stetec je podla mna lepsi. Inak aj samotny vrobcova impregnacii odporucaju stetec. Napriklad Fabsil Liqid od Grangers by sa mal tiez nanasat stetcom. Ta moja impregnacia je v podstate ako ten Fabsil, akurat Fabsil obsahuje este nejake chemikalie navyse. Tie zlepsuju trvacnost a ine vlastnosti. Ta moja impregnacia je nieco ako 2. akostna trieda oproti Fabsilu, ale ta cena to vyvazi. Fabsil 1L - 24€, homemade impregnacia 1L - 8€.

Muska

Díky :) Na rôzne lakovačky zvyknem používať hubku (tie najlacnejšie na umývanie riadu). Oproti štetcom robia dobrú rovnomerne tenkú vrstvu a minie sa menej náterovej hmoty, len je dôležité ju po namočení trochu "vyžmýkať" aby to nepotieklo. Akurát neviem čo by s ňou narobilo to riedidlo, bolo by to testnúť.
Ešte raz dík za recept, vyskúšam to.

Sigor

je to skoda ze sa ten spirit neda nahradit inym rozpustadlom( c 6000 ci toluen)?mne sa jednalo hlavne o rovnomernost nateru a jeho vrstvu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma