Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Topánky Hanwag Tatra GTX

Diskusná téma K článku: Topánky Hanwag Tatra GTX

Ako fanúšika poriadnych turistických topánok ma okamžite potešila ponuka otestovať aktuálny model značky Hanwag. Nie je tajomstvom, že som ku všetkému obutiu hotový barbar a moje "šmatlavé" nohy v spojení so stovkou kilogramov nedávajú obuvi veľa možností dožiť sa v zdraví konca záručnej doby. Toľko času som zatiaľ nedostal, no doterajšie skúsenosti hovoria jasne...

Lukášj

Tiež zvažujem makary, predovšetkým, že by boli presne na nohu, teda dostatočne široké. Trocha má odrádza hmotnosť, ale odvážil som staré Pinnacle a vo veľkosti 44,5 vážia 988 g. Pri modeli Marmot by to bolo cca +80 g odhadujem.

Opossum

Ked som si uvedomil, ze 'znackove' topanky su shity, tak som velmi rozmyslal nad Makarom. Ale odradzuje ma ta vaha topanky. Ked si predstavim, ze na to este hodim sneznice, alebo macky, tak ma hned rozbolia krize.

Mama ma Makary uz roky, topanky su v perfektnom stave a nic nenasvedcuje, ze take nebudu este vela rokov. Ale ta vaha...

Ohladom ceny - Makara nie je o moc drahsi ako 'znackove' topanky a vydrzi daleko viac, takze tu podla mna nie je co riesit.

Peter61

@ PChH
Hanwagy su drahe ? radis tu Haflogsy 1500 g za 350, potom Makara za 250 - 300 €.
Bavime sa o absolutnej cene, o €/kg alebo o cost/benefit ?
raz pises, ze ta trapi rozpadnutie podrazky, potom ze nie.
ach

Pavol "Chodec" Horvath

Nebudem kupovat drahe Hanwagy a este investovat do novej podrazky ked sa mi koza znici presne ako pri inych modeloch. Bud lacne a vyhodit alebo poriadne (napr. Makara) a starat sa o ne, ked to ide/funguje (vratane menenia podrazky).

Myslim si ze diskusia sprijemnila/obohatila recenziu topanky...

Peter61

Fero 18:19:
na tie vintage Garmonty nejaky silikonovy olej ( Lubo ma prizabije) a aj nejaky tuk na bicykle alebo daco take asi z Lidlu. Nemam to po ruke. podrazka tam bola menena uz 3 x.
Svojho času ( ked sa voda sypala a piesok sa lial a NP MP este bol len CHKO) som miešal fčelí vosk, jeleňý loj a nanášal to za tepla a podobne. Ide o ten pomer, ako sa to miesa, kolko je tam toho vosku, ak je ho privela , nechyti, alebo robi sarapatu v trhlinach.
Profi zmesi by to nemali robit, na kozu vintage Zkapra Escape este davam daju antikvarnu gebuzinu od Edelridu : Lederwachs .... "hochwertige Wachse und Öle". Uz nenahrievam, na textilnu cast striekam ( Lubo ma prizabije) lidl W5 a Collonil Carbo Pro.
@ Pavol "Chodec" Horvath:
vcas vymenit podrazku alebo medzipodrazku, no problem.
A ako 1. pomoc . ducktape, ev. plastove pasky na kable 40 cm.

Pavol "Chodec" Horvath

Koza a membrana na tych Hanwagoch (rozne modely) ma netrapi, skor to brutalne rozpadnutie sa podrazky. Znicena koza a premokavost topanky ma nedonutia predcasne ukoncit turu, rozpadnuta podrazka ano. Tam sa neda improvizovat.
Tie podrazky sa mi nikdy nepozdavali, neboli mi nikdy sympaticke!

Toto som odporucil Stevovy66 kupit a vyskusat:
haglofs.com/…/497300.2C5
cca €350

Jjano

Pali, najprv mi to takto vysvetlil obuvník, keď som mu priniesol podobne (aj keď menej) popraskané Islandy. A potom som si o tom niečo vygúglil a mám taký dojem, že sa to preberalo aj tu na Hikingu pred časom.

PaliT

S tým voskom ste ma trochu zarazili. Používam Granger's G-WAX, nanáša sa v tenkej vrstve a odporúča sa topánky potom nahriať napr. fénom, čím dôjde k vsiaknutiu.

Jediné varovanie spojené s voskami sa týkalo zníženia priedušnosti topánok, niektoré firmy ich neodporúčajú na GTX modely.

Tie informácie o praskaní následkom voskovania majú aj nejaký konkrétny zdroj? Alebo vlastná skúsenosť?

Peter61

jjano :
ANO ! :" Postupným prílišným voskovaním vždy ostane v trhlibkách zaschnutý tvrdý vosk, viac a viac pri chôdzi v ohybe narušuje kožu, čoskoro sa objavia trhlinky a dopadne to tak, ako na tvojom obrázku. "
prastare rozkopane rozpraskane Garmonty ( tusim Integra) uz iba olejujem. Stara finta, aj ked na to nepouzivam vypaleny tankovy olej, ako mi raz ktori poradil.
@ all : membrany na vibramach su imho blbost, u kozenych vibram blbost na kvadrat.

Remy

Jano ma pravdu. Vela vosku skodi, praska od neho koza. Pretoze ak sa boty velmi napatlu voakom, nedostane sa do koze uz nic. Ani kondicioner.

Stevo666
Nemozes porovnavat dve rozne boty. Jedny su z nubuku a druhe perwanger koze, co je jedna z najlepsich na trhu.

A ako som uz pisal inde, v zavislosti od terenu, je vydrz topanok cca 2000-2500 km. Ale to by mal odist dezen a nie sa rozpadnut vrch, ako tebe.

Jjano

števo, zbytočne sa rozčuluješ. Nezastávam sa Hanwagu, iba píšem, že ak človek patle na vibramy viac vosku ako treba, tak to vyzerá podobne ako v tvojom prípade. Ak je totiž vosku priveľa, nevsiakne všetok do kože, ale vyschne a stvrdne v póroch a narušeniach kože, kde pri pohybe, kým sa vydrolí, naruší jej štruktúru. Postupným prílišným voskovaním vždy ostane v trhlibkách zaschnutý tvrdý vosk, viac a viac pri chôdzi v ohybe narušuje kožu, čoskoro sa objavia trhlinky a dopadne to tak, ako na tvojom obrázku.
Netvrdím, že to bol tvoj prípad, neviem, ako veľa si voskoval, iba píšem, že to mohlo vzniknúť aj prílišným voskovaním.

Stevo66

takze uz je to nadmerna starostlivost nie ziadna...parada ! a ta okopova hrana a podrazka? tahal som sa denno denne za autom po asfalte...ano aj to moze byt pricina... super, kupujte hanwagy, niet lepsieho vyrobcu...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov