Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: NP Retezat - Zanoaga, Peleaga a Retezat

Diskusná téma K článku: NP Retezat - Zanoaga, Peleaga a Retezat

Štvordňový prechod so stanmi v rumunských Karpatoch, konkrétne v Národnom parku Retezat. Východiskovými bodmi pre túry boli Gura Zlata a Carnic. Ľahké až stredne náročne túry, čo sa týka techniky, kondične boli stredne náročne, keďže sme mali 20 kg batohy. Trekové paličky boli nevyhnutnosť! Chodníky boli niekedy ťažko priechodné, veľa kamenia a zarastené kosodrevinou.

Daulagiri

Paráda, vyzerajú to byť fakt krásne a divoké hory.

Miso.m

Miso, niektore veci boli doplnene autorskym kolektivom a text revidovany, takze ako vidis, uz to opravili :)

Dialnicny poplatok je
5eur, cize pre posadku 4 ludi v aute zanedbatelny vydavok, ale to je vec vkusu a mnozstva casu, ktore mas.

Slivovica, domaci destilat, ktora mala vyrazne jemnejsiu chut, ako nasa slovenska, ale mala o nieco vyssi obsah alkoholu. Tsuika to nebola, oni tomu vraveli vseobecne palinka.

K pivu Timisoreana - domaci nam to ponukol ako miestne pivo, takze moje zapisky su zalozene na empirii podanej domacim obyvatelstvom.

Pocet ludi zavisel od toho, v ktorej casti NP Retezatu si sa nachadzal. Od Gury Zlatej slo na hreben velmi malo ludi, smerom hore sme stretli 1 turistku, pri jazere Zanoaga nebol nikto, len my. Naopak v okoli udolia Pietrele bolo viac ludi, na chodnikoch sme dokopy stretli asi 20ludi (za cely den) a pri Bucure bolo cca 15-20 stanov, pomerne plno. Prevazovali najma Rumuni, stretli sme aj Slovakov a Madarov (najlepsie obleceni a vybaveni:), Cechov sme nestretli, dost prekvapive.

A kedze sme sa pri jazere Bucura s nikym okrem Horskej sluzby nerozpravali, tak netusim, kto kam smeroval a co mal v plane.

FunTTomas

Mišo: vďaka za pripomienky (Arad, leu). Opravené.

Shatterhand

Pekné pohorie, vzhľadom na výšku, geologické zloženie a členitosť asi žiadne karpatské hory viac nepripomínajú Tatry.

Pár postrehov: Oradea nie je rum. názov pre Arad, ale pre Veľký Varadín, ale tade ste nešli, kedže píšeš o Nadlaku. Pozor, Oradea je aj v kolonke doprava, keby chcel nejaký konzument trasu kopírovať a dal by si to do navigácie...:-)

Cestu sme si skracovali o pár km z Makó cez Sannicolau Mare do Temešváru, čas bude podobný, ale vyhnete sa diaľničnému poplatku. Výhodou možnosť návštevy Temešváru, ale zase neuvidíte "slovenské" mesto Nadlak.

Mena je n. rum. leu, lei je iba množné číslo.

Zaujímala by ma tá slivovica, čo píše, lebo ja som v Rumunsku ochutnával len tzv. tsuiku, vraj bežný destilát, ale na rozdiel od našej slivovice jemnejší, často nažltnutý a s výrazne nižším obsahom alkoholu.

Timisoreanu by som za miestny pivovar neoznačoval, názov je síce odvodený od Temešváru, ale už je to značka Ursusu, ktorý je v rukách nadnárodnej korporácie a varí aj predáva všeličo a všelikde...

Zaujímalo by ma, koľko ľudí ste stretali, napr. denne, prípadne na táboriskách. Prevažujú Rumuni alebo Česi? A pri jazere Bucura boli len turisti alebo sa tam vyskytujú aj horolezci smerujúci do S steny Bucury či na veže Colti Pelegii?
Díky za info

Dzordzo

V rumunskych Karpatoch sme boli pred rokom, tamojsie hory ma dostali. Je to prava divocina, ziadne megalomanske horske strediska (mozno na par vynimiek), na turach si vsetko musis poctivo odslapat bez lanoviek. Mohutnost hor oproti nasim Karpatom je mozno dvojnasobna. Z Retezatu sme sa potom presunuli do Fagarasu a Piatra Craiului, tieto konciny sa mi viac pacili, ale to je, samozrejme, vec osobneho nazoru. Je to krasna krajina, chcem sa tam vratit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma