Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ostrôžky (Stará Huta – Divín)

Diskusná téma K článku: Ostrôžky (Stará Huta – Divín)

Neveľké pohorie Ostrôžky možno zaradiť medzi zriedkavé ciele turistov. Napriek tomu na našich stránkach bude nasledujúca reportáž už treťou z týchto na turistické potulky vďačných končín. Doposiaľ uverejnené články boli viacdennými putovaniami, ktoré viedli aj susednými pohoriami, ale opísaná túra sa bude venovať výlučne Ostrôžkam.

Tulip

pokracujem v diskusii spred niekolkych rokov, pretoze mam cerstve cyklisticke a turisticke zazitky z ostrozok a uz cakam len na sneh, aby som si tuto vynimocnu krajinu preverila aj na bezkach.
na bicykli odporucam asfaltovu trasu divin - tuhar - polichno - abelova - budina - divin, trasu divin - tuhar - stara halic alebo divin - tuhar - polichno - stara halic a lesne cesty pozdlz potokov z divina na divinske alebo budinske lazy.
peso stoji za namahu vystup z divina na javor po modrej a naspat pozdlz tepleho potoka.
okrem toho je v okoli vela dalsich moznosti, jedna lepsia ako druha. lazy, luky a nahorne plosiny su magicke, turitov je pramalo - nastastie.
po sportovom vykone sa da zrelaxovat v termale s morskou vodou v rapovciach alebo zaplavat si vo vodnej nadrzi ruzina. ruzina je lakava aj pre rybarov. v regione je niekolko hradov, kastielov a zamkov, niektore uz zrekonstruovane.

TDD

Info k foto č.16
Južné vertikálne slnečné hodiny sú na štíte barokovej fary z roku 1761. Slnečné hodiny sú úplné. Ciferník v rozsahu od deviatej hodiny rannej do šiestej hodiny večernej s delením po polhodine je umiestnený po obvode barokovej kartuše. Číslice sú rímske. Plochu slnečných hodín vyplňuje uvedená kartuša a pod ňou stuha s textom a chronogramom.

Marek

Ahojte. Dakujem za super clanok. V auguste sa mi postastilo spravit si taku kratsiu cykloturu z Ruzinej do Detvy prave tymto krajom a bol som velmi prekvapeny jeho nadherou.
Vrelo odporucam kazdemu, ci uz pesiemu alebo cykloturistovi.

Boris

Opäť vďaka za pekný článok! Tiež sme prešli podobnú trasu z Detvy do Píly na silvestra pred tromi rokmi a tá krajina lazov a lúk je naozaj úchvatná.
Len pri pohľade na opustené domy a spustnuté usadlosti mi napadli myšlienky, ako to tu kedysi vyzeralo, keď tu ešte v lesoch hospodárili ľudia, na dvoroch pobehovali deti a na lúkach sa pásol dobytok.

Vlado

Ahoj Tomáš,

ešte k bývalej chate pod Javorom.Naozaj je to ten zdevastovaný objekt na kraji lesa pri turistickom smerovníku.Túto chatu si pamätám ešte niekedy z polovice šesťdesiatych rokov,kedy to bola nermálne verejnosti prístupná turistická chata a v tých časoch (keďže individuálny automobilizmus bol ešte v plienkach) bola obľúbeným cieľom školských ale aj rodinných a podnikových výletov obyvatzeľiov Lučenca,kde sme vtedy bývali - samozrejme vlakom do Píly a potom pešo.Neskôr chata zmenila majiteľa - myslím že patrila nejakému poľnohospodárskemu podniku (ŠM alebo JRD) Mýtna,alebo tam niekde.Postupne však chátrala až z nej zostalo to,čo si videl pri svojom putovaní.Dokonca vraj sa na chate sa konali aj školské lyžiarske kurzy,vtedy býval sneh ešte aj v týchto končinách.

Funttomas

Vladimir50:
1.: foto č. 8 Vence popraveným partizánom vznikla tu: N 48.47283° E 19.42386°
2.: nie, nešli sme na vrchol Javora, čo je určite škoda. Mali sme ešte kus cesty pred sebou do Divína. Javor nás tam ešte počká ;-).

Svatopluk stepanek:
detviansky kríž umiestnený veľmi na juhu je aj na foto č. 7 približne na súradniciach: N 48.47708° E 19.42112°

Julio

Pre informáciu, ktorú požaduje Vladimír50: Pamätný les pri Budinej sa nachádza na mieste, ktoré je na turistickej mape VKÚ označené ako Budínsky les (zelený areál so zeleným názvom). Od Budínskej skaly sa tam dá dostať SSZ smerom po lesnej neznačenej ceste (je na mape), ale s možnosťou zablúdenia. Druhý spôsob je po asfaltovej ceste oblúkom cez osadu Sihla. Veľmi ma prekvapili Paľagovci, že o tejto atrakcii nevedia, pretože sa nachádza od nich cca 2 km vzdušnou čiarou!
Čo sa týka chaty pod Javorom: Bývalá chata pod Javorom zostala v ruinách, popisovaná chata bola budovaná nová asi 200 m od starej. Majiteľ Miroslav Mazan patrí k najaktívnejším lučenským turistom. V prípade záujmu o ubytovanie ho môžete kontaktovať na: 0903.112587.
Pre turistov v tejto oblasti doporučujem hrebeňovú túru z Budinských lazov po zelenej značke na Bralce (tiež malá, ale neprístupná jaskyňa), ďalej na Tuhár a po červenej do Divína. Je to nenáročná trasa aj pre rodiny s menšími deťmi.

Vladimir50

Mám dve reakcie k článku:

  1. Kde presne sa nachádzajú buky s venčekmi? Môžeš určiť GPS? Pýtam sa preto, lebo do Ostrôžok chodím už od mladosti. Mám svoje miesta, kde sa pravidelne vraciam a len pred niekoľkými rokmi som sa náhodou dozvedel, že je tam zvláštny les, do ktorého chodia miestni obyvatelia na pamiatku 19 obesených (z toho 10 miestnych z Budinej a 9 ruských partizánov) vešať vence na stromy a ten les je za tie roky od vojny už plný starých vencov. Tak som si povedal, že ho nájdem. Hľadal som ho asi pred troma rokmi nad obcou Budiná okolo vrchu Jasenie, kde majú obesení svoj pomník, ale márne. Tak som sa vybral do salaša Juraj, ktorý tam vtedy čerstvo otvorili, ale obsluha mi síce vedela načapovať pivo, ale o lese nič nevedeli.

  2. Keď ste boli na chate pod Javorom vyšli ste aj na vrchol Javora? Z vrcholu Javora - presnejšie kúsok od vrcholu smerom k Podkriváňu z modrej značky, je najkrajší výhľad na Poľanu a na podpolianske lazy aký poznám. Nie náhodou pod Javorom vznikla už za prvej republiky chata KST. Inak stará chata mala veľkú presklenú verandu, z ktorej bol výhľad na juh na Lučeneckú kotlinu, na Cerovu vrchovinu a na kopce o ktorých som si donedávna myslel, že je to Matra, ale sú to nejaké iné kopce, ktoré neviem priradiť ani k Matre ani k Cerovej vrchovine.

Ak budete na chate pod Javorom vyjdite aj na Javor, ten štvrťhodinový výstup stojí za to! Nová chata pod Javorom ma teší, ale z fotky usudzujem, že z nej nebude ten nádherný výhľad (chýba aj presklená veranda), lebo je otočená viac smerom na západ.

Svatopluk stepanek

pre funttomasa
neviem ako mate rozpisanu
tulacku v javori a ostrozkach. ja som siel koncom novembra 1997 celkom bez napadu po cervenej zo sasy az do detvy - da sa to stihnut, tma ma chytila na piesti, ale svetla detvy ma uz viedli
/ cely vylet bol zlate moravce - nova bana, n.b. - bansky studenec, sasa - b.s., sasa - detva /
dobre vylety zela
svatopluk stepanek

Funttomas - autor

Ďakujem všetkým za ohlasy.
Vlado:
veru Ostrôžky sú veru vďačné pohorie na nerušené putovanie. Ani my sme celý deň nestretli jediného turistu. Stará chata pod Javorom je ten polorozpadnutý veľký objekt na kraji lesa?

Tono:
tiež sme sa potešili budúcej chate pod Javorom. Aj salaš Juraj padol veľmi vhod.

Svatopluk stepanek:
už len čakáme na dostatok snehu a hor sa tam na bežky.

Boro:
jasné, že príde jar ;-). Mám rozpísanú aj túru cez susedné pohorie Javorie. Týždeň po Ostrôžkach sme začínali v rovnakom sedle a pokračovali opačným smerom, ale o tom až neskôr…

Boro

Tomáš,Tomáš,ty jeden beťár, tak si mi to pripomenul, že až mi smutno zostalo. ALE VEĎ JAR ZASA PRíDE, NO NIE?

Denula

Super článok.A vlastne všetky čo som zatiaľ čítala sú super.Clovek aspon má širší záber a ešte sa pri tom aj zabaví.:oD

Svatopluk stepanek

krasny kraj a vdaka za clanok. pre zaujimavost- na sliacskej podpolane byval najjuznejsi vyrezavany "detviansky" kriz - teraz je este juz-
nejsi na mieste na mape zvanom arendy popri hradskej.
podpolanie, kraj pod javorom a novohradske podzamcie su zabudnute
oblasti, prave perly pre osamelych putnikov / aj ked vy ste neboli /.
na bezky a pessie putovanie v zime mozem kazdemu odporucit
svatopluk stepanek

Tono

Vyborny clanok, nove informacie, no proste som nadseny... Takmer celu trasu ako opisujes som isiel okolo roku 1997. Chata Javor bola uplne zdevastovana, ziaden salas nebol... Som nadseny hlavne znovuvybudovanim chaty Javor. Vyborne! Super! Ostrozky mam strasne rad!!!

Vlado

Ahoj,

opäť pekný príspevok popisujúci jednu z mojich obľúbených lokalít,aj keď ja mám prechodené časť Ostrôžok trochu ďalej na juh-Tuhár,Polichno,Ábelová,Praha,Lentvora.Ostrôžky vrelo doporučujem turistzom,ktorí vedia oceniť ticho a kľud bez komercie a davov návštevníkov.Tu je naozaj zázrak nejakého turistu stretnúť.Trošku problematickejšie je však autobusové spojenie cez víkendy,v pracovné dni je to vcelku pohoda.Milo ma prekvapila správa o novej chate pod Javorm,to som naozaj nevedel,ale ešte veľmi dobre si z detských rokov pamätám bývalú chatu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma