Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kľak: 1409 m

Diskusná téma K fotke: Kľak: 1409 m

Dokumentačný pohľad na vrcholovú kótu najvyššieho vrchu Muránskej planiny a teda celého Spišsko-gemerského krasu: Kľak - 1409 m. Myslím že najvyššie miesto tohto malebného pohoria si fotku v tunajšej galérií zaslúži. Výhľady sa však odtiaľto neotvárajú, lebo v okolí sa rozprestiera nádherný riedky smrekový les s mladými i staršími exemplármi a trávnatým podrastom. Pobyt mi tu spríjemnila tajuplná atmosféra zo zamračenou oblohou s ktorej akurát začínalo slabo pršať. Napriek tomu veľmi zaujímavé miesto hôr.

Daulagiri

S tebou menovaných Tomáš mi chýba už len ten veľkofatranský :-)

Benkova

tak ak dobre viem a mapy neklamú tak najvyšší vrchol Muránskej planiny je Fabova hoľa je o 30m vyššia ako Kľak tj meria 1439 m .-)

Daulagiri

No Benkova to záleží ako to človek berie. Toto býva častým námetom diskusií.
Ak to berieme s pohľadu geografického alebo geomorfologického členenia tak najvyšším vrchom je tento Kľak 1409 m. Ak to berieme s pohľadu hranice Národného parku tak najvyšším vrámci územia Národného parku je spomínaná Fabova hoľa 1439 m. Ale NPMP sa rozprestiera v dvoch pohoriach: Veporské vrchy a Muránska planina. A Fabova hoľa patrí práve do Veporských vrchov. Ľudia si to často mýlia napr. aj v Slovenskom raji.

Správny pohľad je ten geografický a teda najvyšší je Kľak 1409 m.

Benkova

Ďakujem pekne, zas som múdrejšia... a ak sa nato takto dívam tak ozaj máš pravdu .-) ešte raz ďakujem .-)

Honza286

Docela by mě zajímalo, jak se dá na tento Kľak legálně dostat, když tam nevede značka a je to v NP Muránska planina, kde lze chodit jen po značených trasách...

Daulagiri

Legálne asi nijako, hoci je pár metrov od zvážnice, ale od značky ďaleko.

Jantaara

A ja blbá som nevedela, že je najvyšší, inak by som naň vyliezla, lebo sme šli tesne popod vrchol. Tož nabudúce :-)

Daulagiri

Jantaara hehe, je to možno o ňom málo známe, keďže je neznačený. Aspoň je dôvod vrátiť sa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky