Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Wielki Rogacz, Radziejowa a Eliášovka

Diskusná téma K článku: Wielki Rogacz, Radziejowa a Eliášovka

Pochádzam od hraníc s Poľskom, no doteraz som podnikol turistický výlet do akéhokoľvek ich pohoria len raz, aj to je pár rôčkov dozadu. Tento rest som sa rozhodol napraviť v pohorí Beskid Sądecki (pokračovanie našej Ľubovnianskej vrchoviny), na ktorý som dlhšiu dobu pokukoval z iných kopcov. Vždy sa mi zdal vzdialený, a pritom je tak blízko, hneď za hranicami. A keď som sa dozvedel, že na jeho najvyššom bode stojí rozhľadňa, nebolo pochýb o najbližšej výprave. Naplánoval som si poľsko-slovenskú túlačku, na ktorej som mal možnosť pekne porovnať našu a ich turistickú realitu.

Dzakomoo

ano viem o nej, mal som ju v plane uz v lete ale nestihol som aj tam ist. mozno teraz v oktobri sa podari.

Dzakomoo

svego tesi ma, ze sa ti paci. s tou stavbou rozhladne na Eliasovke si ma milo prekvapil, v lete idem urcite skontrolovat. urcite tam budu skvele vyhlady!

Svego

Skutočne veľmi pekný a inšpiratívny článok, aj fotografie. Bol som si tento kraj oťuknúť, zatiaľ len po žltej na Eliášovku a cez Zvir späť. A čo ma tam čakalo? Veľké a pozitívne prekvapenie. Poliaci stavajú na Eliášovke parádnu rozhľadňu, aj nejaké prístrešky a posedenia. Podľa mňa to do hlavnej letnej sezóny bude hotové. Takže ten vyhliadkový bod na mape môže ostať.

Daulagiri

Tak som si konečne našiel čas na tento článok.
Parádne fotky priam pozývajú na návštevu tohto pre mňa neznámeho kraja. Eliášovku však mám dlhšie v pláne, len čakám keď sa dostane do užšieho výberu. Inak z fotiek vidieť že je to ozaj nádherný kraj: luky, lesíky, dreveničky a ticho, ktoré milujem.

Dzakomoo

este raz dik za pozitivne ohlasy :)
Karol: divne je, ze som tam nestertol asi ani jedneho cyklistu
Roman: fotky z rozhladne su tam, su to tie 3 pred samotnym zaberom rozhladne

Bazin

pekny clanok, nadherne krajinarske prostredie. A tie foto! Len mi tusim chhybaju z rozhladne.

Jantaara

Nemyslím, že by si poliaci všeobecne ako národ viac vážili svoje hory. Mnohí sa tiež správajú ako blbci, hulákajú, rehocú sa, fajčia, zahadzujú odpadky... V Kysuckých Beskydách na hranici boli dve búdy - útulne, slovenská aj poľská. V poľskej bol väčší bordel. Len zrejme kompetentní sa v Poľsku o prírodu a cestovný /turistický ruch viac starajú, sú podnikavejší.

Článok aj fotky fajné ako vždy. :-)

Dzordzo

Dzakomoo: Hej, ten článok som nedávno čítal, je to krásny kraj. Asi to bude naozaj tým, že Poliaci majú oproti nám tých hôr ozaj minimum, možno preto si ich viac vážia. No s frekventovanosťou na ich chodníkoch je to diametrálny rozdiel. Pred rokom sme prechádzali zo Spišskej Magury cez Stráňanské sedlo na hraničný hrebeň. Na našej strane ľudoprázdno, akoby vymrel svet, ani živáčika, no ako sme vyšli na hrebeň v blízkosti Vysokých skaliek, naraz davy Poliakov, bol to taký menší šok. No a zo Šľachoviek ako sme odbočili na našu stranu, zase nikde nikoho. Takže ľudoprázdne oblasti u nich asi nenájdeme.

Peter Miler

Tak na tento článok som čakal a hneď som si ho aj prečítal :-)) Paráda! Ináč tá Eliášovka aj mňa zaskočila. Znova som si pripomenul ten nádherný večer neďaleko Obidze a tú vôňu večera, ohňa, slaninky, ten mesiac v splne a celkové čaro kraja. Nedávno som si na to spomenul, keď som išiel 3-dňovku z Bertotoviec do Sp. Štvrtka a z pohoria Bachureň som sa díval na Radziejowu na horizonte. Je to nádherný kraj.

Dzakomoo

tak to som rád, že som vám pripomenul alebo dokonca som inšpiroval na návštevu tejto krásnej krajinky.
dzordzo: Vysoké skalky a Šľachtovky máš tu: hiking.sk/…/slachovky_a_vysok… a z Pienin práve chystám ďalší článok.
Ono tých Poliakov je cca 40 mil. oproti našim 5 mil. My máme hornatú takmer celú krajinu, oni v podstate iba juh, asi preto sa tak o nich potom starajú. Na druhej strane u nich asi nenájdeme odľahlé a ľudoprázdne kúty, ktorých zase my máme habadej :)

Vlastoo

Nazdar, bol som tam 31. 10. Litmanová - Eliášovka - Obidza - Vierchriečky - Litmanová, nádherné počasie v nádhernom kraji bez ľudí, už sa teším na návrat či peši alebo na bicykli.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma