Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Via ferrata Bella Vista (Krásny výhľad)

Diskusná téma K článku: Via ferrata Bella Vista (Krásny výhľad)

Začiatkom septembra bolo krásne slnečné počasie. Nie u nás, ale v Korutánsku. I povedal som si, že sa vyberiem do Taurov. V oblasti Reisseck Gruppe som mal vyhliadnutú feratu Bella Vista Klettersteig, postavenú v roku 2003. Podľa informácií z internetu malo ísť o stredne náročnú cestu hrebeňom, ponúkajúcu fantastické výhľady. Dnes to môžem potvrdiť. Je to ozaj nádherná zaistená trasa.

Knor

Ahoj "private".
Neviem aku platnu mas na mysli. Je tam jedna kolma stena, take vyliezanie zo spary pred nudzovou odbockou do sedla, avsak tam su teraz skoby (je to jedine miesto feraty so skobami). Ak je toto to miesto, tak pridanim skob ho spravili podstatne lahsim. Ak to nie je ono, tak som si ho nevsimol. Na feraty chodim od tohoto roku v rukaviciach a tu som siel s krosnou (v nej spacak a podobne), takze sa mi mohli zdat tazsimi ine casti, ako keby som siel s lahkym batohom.

Private

Ahoj Martin,
Pekny clanok ako vzdy. Prekvapilo ma, ze vobec nespominas takmer kolmu niekolkometrovu platnu v predvrcholovej casti, skupu na stupy, ktora nam prisla podstatne tazsia ako spominane miestecko nad skrinkou s knihou. Na tej platni sme nadobudli take pluzgiere od hromozvodu v dlaniach ;) ze odvtedy uz jedine s rukavicami :)

Private

Ahojte, ortodoxni puristi. Spominana ferrata Bela Vista priniesla mojmu 11-rocnemu synovi a aj mne samej kopu radosti a krasneho pocitu v dusi, takze akekolvek mravoucne hromozvodove polemiky mi pripadaju v porovnani s tou radostou uplne smiesne.
Mimochodom, som uz taka stara, ze som presla kopu ferrat v Julskych Alpach a Alpach bez toho, aby som vedela, ze su to ferraty, desatrocia predtym ako nastal tento sucasny ferratovy boom a predpokladam, ze este prv, nez 99% diskuterov na tomto fore tusilo, ze nejake ferraty existuju. A samozrejme bez ferratove vystroje - kto by za sociku na to mal, ani kupit sa to nedalo. Takze moj nazor je: kto ma ferraty rad, nech na ne chodi a ostatni nech mu do toho nekecaju. Tieto "za a proti" debaty nepresvedcia nikoho z ferratistov, aby na ne prestal chodit. Ak svojimi debatami chcete zabranit poskvrneniu nasich neposkvrnenych slovenskych hor, nech sa paci. Nadsenci ferrat ich maju v Dolomitoch a Alpach tolko, ze ich nikto za cely zivot neprejde. Budeme nadalej chodit ferratovat do Rakuska a Talianska a aspon sa nebudeme musiet divat na Tatry sice neposkvrnene ferratami, zato poskvrnene inym: investicnymi zamermi, tazbou atd.

PaliT

Jasné, že nespadla. Všetko má pod kontrolou, rozumné to dievča. (Ale nemuseli ste jej, hnusáci, prezrádzať, že dzignúť do hromozvodu je nebezpečnejšia vec.)
Ferrata má ešte jednu výhodu - takmer stále sa môžeš držať kábla a nemusíš čítať skalu.

Vrana

Janka uz si padla na ferate ? Aspon 1-2 metre ?

Fangorn

tiež sa cítim bezpečnejšie na poriadnej dynamike ako na bleskozvodovej statike :)

Eric

Presne tak. Ak porovnávame 1 ferratu, treba to porovnávať s 1 lezeckou cestou, nie viacerými. Ale obdivujem ľudí, ktorí sa na ferratách cítia bezpečnejšie ako pri lezení s lanom. Ja osobné na to morál nemám. :)Inak nemám nič proti ferratám, ešte je ich pomerne málo, takže sa im dá celkom úspešne vyhýbať...

Jonathan.sk

...ešte treba rozlišovať aj medzi lezením v horách a medzi cvičnými skalami.

Jantaara

Jasné :-) ....A tajomstvo poznám, len mám hranice...

PaliT

Jantaara: Preto vravím, že vzhľadom na počty ľudí, ktorým to prináša radosť, to nejdem nejako odsudzovať a preklínať, a keď sa pokúsim vcítiť do užívateľov ferrát, tak si to predstavujem zhruba tak, ako si to práve popísala.

Ak by mi to aj úplne vadilo, ešte vždy sa nájdu oblasti, kde tie železá nie sú.

Niektorí puristi budú dokonca aj proti pevným isteniam a nemal som problém vláčiť kladivo a skoby, problémom sa však stávalo to, že opakované natĺkanie a vytĺkanie už poškodzovalo skalu a v často lezených cestách je už trvalé istenie asi lepším riešením.

A ešte malé tajomstvo: viac úsilia a väčšie prekážky = väčší pocit šťastia na konci.

Jantaara

PaliT, taký "nepodstatný" detail - ferraty boli pôvodne budované cez vojnu, nie pre turistov. :-) ...Ale ano, nové trasy sa už robia pre turistov.

A čo sa týka stôp a narúšania, to tiež nie je v porovnaní s klasickým horo/skalolezectvom až také jednoznačné. Ferrata síce má toho železa podstatne viac, ale vedie jednou trasou. Zvyšok skaly je neporušený. Zato keď prídem ku skale, na ktorej sa lezie, tak je zo všetkých strán nabitá okami a inými malými železami, ktorých názvy nepoznám. Z ktoréhokoľvek uhla sa pozriem, vidím železné stopy ľudskej činnosti.

A k zlepšovaniu schopností... Rada leziem. Ale pritom nepotrebujem až takú dávku strachu a adrenalínu, aby som sa liepala na ťažko dostupné vrcholy klasickým horolezectvom a skúšala, pokiaľ až dokážem zájsť, čo dokážem zdolať. Dovolím si tvrdiť, že som aj celkom šikovná, ale pri ťažších úsekoch cítim strach z toho, čo sa môže stať...a kto sa mi bude o deti starať, keby čosi... A preto mám rada ferraty. Pre väčší pocit istoty a možnosť dostať sa na vrcholy a hrebene, ktoré by som bez nich určite nezvládla...leda tak lanovkou :-)

No, som sa rozkecala zase po dlhšej dobe, ale pri tebe ešte mám pocit, že to má zmysel :-)

PaliT

Závidím, Peter.

Tá oblasť vyzerá byť pekná, už aj, šup, šup, som zaradil tento link do podnetov na možné budúce túry, takže ďakujem.

Tieto ferraty asi poskytujú radosť veľa ľuďom, na druhej strane sa neviem zbaviť dojmu, že to je len ďalší dôkaz toho, ako napreduje a víťazí povrchnosť v našej spoločnosti.

Toto vyzerá na trasu, kde by stačilo lano, pár čokov, možno zo dve fixné skobky v kľúčových miestach. Prídem, zaistím, prejdem a bez stôp zanechám miesto také, aké bolo.

S tými lanami je to asi bezpečnejšie, schodnejšie aj pre masy, možno aj Bundeswehr si tu takto zabezpečuje priechodnosť pre vojenské jednotky, no nemtuším. Namiesto toho, aby sme žiadali od ľudí, aby zlepšili svoje schopnosti, prispôsobujeme skalu priemernosti.

Povzdychnem si, ach, zrejme som staromilec, neberte ma vážne...

Vrana

Flame snad nie, to bol len taky nevinny povzdych.

BTW fotky su ako by ich fotil niekde vo Velkej Studenej. Normalne nechapem :-)

Peter61

@vrana:
poniektori geriatricki pacienti boli este na Reißeck-u pred zabezpecim skaly bleskozvodmi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma