Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Tomanovska dolina

Diskusná téma Tomanovska dolina

zdravim, chcem sa opytat na Tomanovsku dolinu. v papierovej mape z roku 1996 som nasiel cervenu znacku/chodnik z Tichej doliny cez Tomanovsku, Tomanovske sedlo dalej do Polska. tu na mape hikingu uz znacena nie je. ako to je v skutocnosti ?? dakujem

Suzie

Lubo
Z vyjadrenia obyvateľov, ktorí v okolí strávia väčšinu času, keďže tam žijú.
Pochybujem, žeby si vymýšľali, na to dôvod nemajú. A podobných ohlasov bolo viac a nezávisle od seba. Takže niečo sa asi naozaj deje.

Suzie

Sona: Cela sprava NP Velka Fatra ma 28 zamestnancov vratane uctovnikov.

Ochrancu resp.strážcu prírody sa dá robiť tiež na dobrovoľníckej báze. Kamarát toto robil vyše 10 rokov v Nízkych Tatrách a v iných pohoriach, kým neodišiel do zahraničia.

Sona

Cela sprava NP Velka Fatra ma 28 zamestnancov vratane uctovnikov.

Lubo

Suzie, toto vies aj nejako dolozit?

Teraz majú na jednu dolinu vytýčených 20 ochranárov prírody, ktorí zastavujú ľudí a dávajú im pokuty, lietajú helikoptérou a ďalekohľadom sondujú

Mne sa zda krajne nepravdepodobne, aby sprava NP mala moznost na 1 dolinu vyclenit 20 ludi. A uz uplne nezmyselne sondovanie vrtulnikom. Ak vsak k tomu mas relevatne zdroje, rad si ich precitam. Daj link(y).

Suzie

A tým uzavretím..ono sa to teraz krásne ukazuje vo Veľkej Fatre ako to vlastne funguje. Je pár turistických značiek, po ktorých chodia ľudia. A ďalšie chodníky,ktoré nikdy neboli značené a desiatky rokov nimi chodili domáci. Teraz majú na jednu dolinu vytýčených 20 ochranárov prírody, ktorí zastavujú ľudí a dávajú im pokuty, lietajú helikoptérou a ďalekohľadom sondujú, problém je už aj na kopci za domom si pozbierať zopár hríbov. Ale ťažba, skupovanie pozemkov veľkých orných, lesných plôch do súkromného vlastníctva nie je problém, samozrejme nedostane sa k tomu každý. Keď si kúpi a zaplatí drevo na zimu, tak sa stane, že si nemôže ísť ani vziať, pretože tam práve majú hostí a poľujú na všetko naokolo, streľbu tam počuť naozaj často a asfaltová cesta, ktorá vedie turistickým chodníkom, prednostne slúži pre potrebu štátnych lesov a podobných inštitúcii. Keď aj získanie povolenie na vjazd do niektorých dolín z konkrétneho dôvodu, ešte neznamená, že sa na miesto dostanete, pretože vám v ceste môže zavádzať kamión, ktorý zváža vyťažené drevo. Otupovanie verejnosti v priamom prenose. A vyššie popísanými problémami sa ľudia pasujú úplne všade. Verím tomu,že v prípade Tomanovského sedla tomu nie je inak a v prípade samotného Erika Baláža jeho osobu majú mnohí Tatranci v zuboch, pretože z tých ľudí, čo vodu kážu a víno pijú.

Rast

Ano, je to viditelne, aj stare znacky su vidiet, aj ked su zatrete. Chodnik je asi pouzivany.

Petr dostal

Dolinou jsem po " uzavření" procházel asi 5x, dvakrát jsem potkal ochranáře, je to vše o lidech, a s těma polovníkama je to bohužel pravda, za peníze vše........

Fericki

nevie niekto ako je to teraz s chodníkom do toman.sedla z tichej?je ešte viditelny da sa zorientovat?

Peter61
Preceda, su to sice dva vety, ale aj tak : ak si ho videl nazivo, este za slobodne na Zamkakurze, myslis, ze to myslel vazne ? Kontroloval ma pri Hincovom plese, dobre sme si pokecali.

-)

Bdel

to je krasa. V jednej vete si takto protirecit "návštevnosť v porovnaní s inými chodníkmi v území Tatier je minimálna. Zato vylúčenie verejnosti z oblastí je prínosom pre zachovanie tunajšieho prírodného prostredia". Nikto tam sice nechodi, ale ked tam ten nikto nebude, tak to bude obrovsky prinos.

Rc1

tiez by som sa rad dozvedel nieco o tej udajnej studii. ked tu ma niekto o nej take dobre informacie, mohol by poskytnut o nej viac informacii, ked ju tu uz spomina.

Axel

Sanco, myslel som celkovo Tichu dolinu (a jej bocne vybezky). Hore Tomanovskou (zatial) cesta vyjazdena autami nevedie.
Ja stihomamom netrpim a rozhodne sa za nikoho nebijem a miestne ktodalejdocura diskusie citam ako vtipnu vlozku na rano pri jedle. A cely cirkus okolo Tichej a jej ochrany je namet hoci aj na telenovelu, podla ktorej je najvecsia skodna asi turista a treba ho odtial dostat. Ked sa to podari a ziskame tam kontrolu nad bumazkami, nasledne si uz ten fliacik nejako vyarendujeme na svoje konicky. A ujde sa kazdemu, kto bije s nami a nie proti nam.

Peter61

Mozete pls linknut tu studiu, ktoru mal robit Erik Balaz ?
dakujem. včera 12:46

Sanco

FunTTomas, kto je E.Baláž ? To je figúrka, ktorá na objednávku, t.j. za prachy vypracovala štúdiu o vplyve zvýšenej návštevnosti na vývoj ekosystémov veľkých šeliem v prípade otvorenia hraníc z dôvodu zavedenia Schengenu práve v Tomanovskej doline. Však ty sám si citoval nejakú tú smernicu, alebo čo to bolo ŠL TANAP-u, kde dôvodili, prečo chodník zatvárajú. Takže celkom dobre poslúžil pre uzavretie spomínaného chodníka ...

Rast

asi to stale nechapes. Oni nepotrebovali, aby im niekto nieco posielal. Pravdepodobne tu studiu vyuzili vo svoj prospech. Ja neviem, necital som ju a ani neviem, ako to bolo. Mne je to vcelku jedno, nech si zatvaraju, co len chcu. Ja som sa k tomu vyjadril z hladiska ochrany prirody, lebo si myslim, ze ked ta studia bola robena a jej vysledok bol taky, ze pomoze uzatvorenie tejto znacky, tak ja osobne si myslim, ze je to proste blbost, lebo tam chodilo velmi malo ludi. To je cele a preto tomu neverim, ze je za tym len ochrana prirody. Pre urady je pravdepodobme dolezitejsie nieco ina a sleduju svoje ciele, o to tu ide. A ked to k ich cielu pomoze, tak preco to nevyuzit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov