Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vtáčnika - juh

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Vtáčnika - juh

Bolo by hriechom proti turistickému vierovyznaniu premárniť slnečný októbrový víkend, ukončujúci tohtoročné krátke babie leto. Cieľ už mám vybraný dávnejšie – domovské pohorie Vtáčnik som už pridlho obchádzal zo všetkých strán. Vcelku nenápadný horský celok sa tiahne v dĺžke približne 25km v JZ-SV smere, oddeľujúc Hornonitriansku a Žiarsku kotlinu. Pohľadom do mapy odhadujem, že polovica hrebeňa po Podhradie s nástupom v Osľanoch bude na jeden deň tak akurát. Túru na poslednú chvíľu posúvam na nedeľu, sobotný rozfúkaný deň mi pripravil čisté nebo a ďaleké výhľady.

Wallendorfer

Rikitan, zaujímavé čítanie + pekné fotky ...keby sa články známkovali, bolo by to za 1 :-))

Boro

Naoza veľmi pekne napísané.Len ten jeden hrad v tomto pohorí ti asi neprejde.Len čo si to Tóno prečíta, verím, že to hneď doplní, však Tóno.

IvanB

Vtáčnik je prekvapivo veľký, na východe siaha až po Novú Baňu, takže doňho patrí aj hrad Revište, čo je seriózny hrad par excellence :)

Tono

Ahoj Matus, vyborny clanok s uzasneho pohoria. Az mi je luto, ze som bol na opisovanych miestach tak davno. Teraz by si mohol opisat severnu cast pohoria. Nech ho tu mame kompletne! A vyborne si clanok doplnil fotografiami. Este raz gratulujem k vybornej prvotine. K tym hradom. Ozaj je ich vo Vtacniku pomenej. Su to tebou spomenuty Sivy kamen, dalej hrad v Prievidzi, ktory sa nachadzal v arealy romanskeho kostola Panny Marie. Taktiez je to uz IvanomB spomenuty hrad Reviste. Dalsi hrad sa nachadza v Kamenci pod Vtacnikom v polohe Horny Hradok. Vid foto hiking.sk/…/horny_hradok_vtac… . Niekolko malych hradov, ktore sa nachadzaju v podhri najdeme v obciach Horná Ves, Cerenany. Oba hrady su prestavane na kastiele, pricom v Cerenanskom kastiely je dnes hadam najlepsia restauracia na Slovensku - Afrodita. Ka malym hradkom urcite patri lokalita Hradisko v obci Hradec. Tu pretrvavalo osidlenie hradiska tusim az do 14. stor. Preto sa tam predpoklada male opevnene stred. sidlo. Male, ale uplne zachovale jadro hradku je priamo v centre Zem. Kostolany. Dnes je to jednoposchodova veza v parku obce. Opevnenie sa nezachovalo. No a pri hrade Sivi kamen existuje este poloha Buchlov, kde stoja pomerne velek valy po rannostredovekej fortifikacii, predchodkyne hradu. Pokial patri obec V. Uherce este do Vtacnika, tak aj tu bolo povodne opevnene sidlo - maly hrad, hradok prestavany na kastiel. Je tu este niekolko nejasnych a nedatovanych opevnení, ale tie zatial nebudem spomynat.

Pisek

Zavidim a to hrozne moc.
Mali ste uzasne jesenne pocasie o com svedcia vase fotky v galerii.Skoda ze je tak malo casu a tak vela krasnych miest...dufam ze to tam raz nawstivim...
P.S-fakt dobry clanok

MatusM

Ivan, ach ano - na dalsie casti pohoria (Nizky Vtacnik, Zupkovska brazda) som pozabudol, mas pravdu, Vtacnik je rozlahly.

Tono, vdaka za fundovane doplnenie clanku. O Hornom Hradku som napriklad nemal ani potuchy. A s tou restauraciou vrelo suhlasim, mal som tu cest a potesenie. Tu severnu cast si prejdem snad este tento rok, mam uz predstavu o trase tak, aby priniesla aj nieco nove v porovnani so starsim clankom MisaB. A snad mi aj to pocasie bude opat priat.

Inak, v lete by sa dala tura celkom urcite dokoncit aj cela, zostupom do Handlovej. Zvlast, ked sa na hrebeni da prespat iba pod sirakom. Teraz su tie dni kratsie...

PeterS

Keby mal Hiking svojho Oscara, tak tento článok je moja nominácia. Vynikajúci štýl!!

Sona

Ja som tiez ostala paf z takejto urovne pri prvom clanku :-) Dufam, ze Matus bude v pisani pokracovat :-)

Pantol

Vyborne citanie.
Tiez som uz absolvoval tuto cast pohoria. Turu som vsak zakoncil az v Handlovej. Povodny plan vsak bol pokracovat este na Rematu, tu zabivakovat, druhym dnom pokracovat na Klak, zabivakovat vo Fackovskom sedle a posledny den sa doplazit cez Rokos do N.Sucian. Vysoke teploty(nad 30 stupnov), super tazky batoh(vybava do kazdeho pocasia, jedlo a pitie na tri dni, veci na bivak, varic s plyn.kartusou)), vlk na riti a vajciach vsak rozhodli za nas(boli sme traja sialenci).
Mimochodom, takmer celu trasu som absolvoval v sandalkach a bolo to super na nohy.

Daulagiri

Keď som zbadal názov dnešného nového článku srdce mi zaplesalo :-)

Na článok s tohto môjho domáceho srdcového pohoria som čakal veľmi veľmi dlho a konečne som sa dočkal.
Hneď som sa pustil do čítania a musím súhlasiť je to skutočne vynikajúco napísané, skvelá robota Matúš.
Väčšinu trasy t.j. od tej lúky medzi Buchlovom a Sladnou skalou po Jarabú skalu mám prejdenú niekoľkokrát. Sú to skutočne skvelé miesta a celé pohorie je zatiaľ menej navštevované a známe čoho dôkazom je aj fakt že toto je len 2 článok z neho tu na hikingu. A práve to je jedna z prednosti tohto čarovného pohoria.
Toto pohoria má v mojom srdci osobitné miesto a jeho návštevu môžem odporučiť každému kto má rád ticho a pokoj.
Mimochodom les medzi Vtáčnikom a Malou Homôlkou je najkrajší v celom pohorí a oprávnene je NPR. Výhľad z Vtáčnika hlavne v zime je neskutočne krásny hoci nie je kruhový no ako už bolo písané zmestí sa doň minimálne 15 pohorí s toho 2 hraničné Biele Karpaty a Tatry.

Takže ešte raz: skvelý článok, super čítanie zo skvelého pohoria, veľmi sa mi zdvihla nálada takto na začiatku týždňa. Díky Matúš !!!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma