Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Od priehrady Šance na Lysú horu a späť

Diskusná téma K článku: Od priehrady Šance na Lysú horu a späť

Lysá hora je právom nazývaná kráľovnou Moravsko-sliezskych Beskýd. 1323 m vysoký kopec je vďaka vysielaču, nachádzajúcemu sa na vrchole, ľahko rozpoznateľný aj zo slovenských hôr. Od malička som na ňu pozeral z lúk nad mojou rodnou dedinou a prvýkrát sem moje kroky smerovali v detskom veku. Odvtedy ubehol nejaký čas a výstup na Lysú horu som si zopakoval niekoľkokrát, či už peši alebo na bicykli. No ani zďaleka sa nechytám na nadšencov z „Klubu přátel Lysé hory“, z ktorých niektorí stoja na vrchole Lysej hory 365-krát do roka, poniektorí aj viac.

Honza286

Přesně takto chodím na Lysou v zimě nejraději, jen s drobnou úpravou - vlakem dojedu na Ostravici, odtud po modré údolím Mazáku na Butořanku a přes Lukšinec na Lysou a dolů po té žluté k hrázi přehrady a po silnici zpátky na Ostravici k vlaku. Ideální podmínky bývají v únoru - březnu, kdy bývá pravidelně přes metr sněhu. Největší škoda bude Šantánu, tu budovanou chatu KČT bych ještě snesl (bude mít malou kapacitu), ale k zuřivosti mě přivádí ta výstavba druhé monstrózní chaty. Na Lysou ale chodí davy lidí, takže mi takové ničení nevadí až tolik, jako by tomu bylo např. v případě Smrku či Travného. A ty výhledy budou shora pořád perfektní - na jedné straně Tatry, Malá i Velká Fatra, Babia hora,..., na straně druhé pak Praděd.

Boro

Lysá je fakt kultovný kúsok. Paráda.

Antenkar

Príjemné čítanie a krásne fotky.Navnadili ma ešte viac. Dlhšiu dobu mám tento kopec vo výhľade. Už len sa zbaviť choroby, počkať na vhodné podmienky a vyraziť v ústrety krásam prírody.

Honzek

Krásný článek Zdenči, trasu od Šance mám nejradši, asi i proto, že ju nejméň chodím, tak vždycky když tam du mi přijde nejhezčí :).
Vidím, žs jsi byl v době, kdy ještě nebylo na vrchu staveniště, no určitě jak se to všechno dodělá to bude zase fajn, já tam chodím pořád rád, protože výhledům z Lysé se u nás nic nevyrovná...
Lidí tam sice bývá mrak, ale s tí už sem se smířil, nehledě na to, že když je hnusně tak si to užiju i bez lidí, sice i bez výhledů, no o to to bývá čarovnější!!

Kossuri

Článok som si s chuťou prečítal, akurát som bol na Lysej hore práve tento víkend. Užili sme si krásne zimné podmienky, 55 cm snehu a v noci -10°C.
Lysá hora vďaka svojej polohe zachytáva väčšinu zrážok a tak už začiatkom decembra zvyčajne nie je núdza o sneh (rok 2009, z ktorého je opisovaná túra bol skôr výnimkou). Pred pár rokmi ho tam bolo na Vianoce už 2 metre, Šantán bol celý pod snehom. Apropo Šantán, ten bude odstránený po dostavaní Bezručovej chaty (KČT), keďže slúžil ako provizórium po vyhorení pôvodnej chaty v r.1978.
Na Lysú chodí veľa ľudí, ale taký je už osud väčšiny najvyšších vrcholov. Napriek tomu na ňu chodím rád.
P.S.: Ak budete niekedy na vrchole začiatkom decembra, vedzte že slnko vychádza presne medzi Malým a Veľkým Rozsutcom :-)

Dzakomoo

necelé 3 mesiace po tejto tvojej túre som bol na pár dní vo Frenštáte pod Radhoštem. vtedy som o nejakej Lysej hore ani netušil.. a teraz pozerám, že som od nej bol len zopár km. keď pozerám tie tvoje krásne fotky, tak mi je jasné, že Lysá je už na zozname.

Dzakomoo

a skoro som zabudol na Honzeka, ktorý tiež pravidelne provokuje v galérii parádnymi "Lysovkami"

Merhorn

Lysa hora je paradna, fakt odporucam. Tak velke cucoriedky ako som cestou na nu zberal neviem veru ci som na slovensku videl :) Ked som tam bol ja s priatelkou mali sme chvalabohu stastie a krasne pocasie s dobrou viditelnostou a fakt som ziral co vsetko je zo slovenskych pohori vidiet :)

Merhorn

Honzo, ako to vizera na Travnom a Smrku? Ktory by si mi odporucil skor a preco? Skade su krajsie vyhlady?
A este jedna. Praded + okolie vs Kralicky sneznik+okolie? ktore a preco? :)
dik

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov