Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kam v Tatrách počas sezónnej uzávery TZT

Diskusná téma K článku: Kam v Tatrách počas sezónnej uzávery TZT

Každoročne od 1. novembra do 15. júna na území Tatranského národného parku platí sezónna uzávera turistických značených trás. Okrem Chaty pod Rysmi sú prístupné len údolné výstupové trasy k horským chatám, resp. len najnižšie položené trasy v pásme lesa. Vzácne vysokohorské prostredie Tatier počas zimnej sezóny oddychuje. Ale nie je to tak celkom.

Peter61

Oznacit za "Vrcholy prístupné mimo obdobia snehovej pokrývky" aj Slavkovský nos, Suchý vrch, hmmmm, co ja viem. Ako turistický ciel je to OK, ale "vrcholy" ? take pojmy ako prominencia a dominancia vrcholu su mi trocha nejasne. Chapem hlbku sedla ku nablizsiemu vrcholu v zmysle zoznamu alpskych 4000 ( UIAA,1994).
Ina vec je, ze cely usek magistaly SD - Popl.pl. trocha problematicky, "mimo obdobia snehovej pokrývky" moze byt taktickou pascou. Cely usek z V po Ostrvu moze byt relativne schodny, ale zostup dole zo sedla Ostrvy na zabitie.
Odporucam iba pre skusenych a vyzbrojenych.

Bazin

pekne zhrnutie.
Iba by som dodal ak by sme uvazovali o Tatrach ako pohori, ktore pokracuje aj v Polsku tak tam je uzavera len minimalna a vsetko sa riesi tabulou o nebezpecenstve lavin, samozrejme odporucam zdatnym, znalim a vybavenym horalom.
Uzavera v TPN
tpn.pl/zwiedzaj

Od 1 grudnia do 15 maja zamyka się następujące odcinki szlaków:

Przełęcz w Grzybowcu - Wyżnia Przełecz Kondracka - szlak czerwony Dolina Tomanowa - Chuda Przełączka - szlak zielony Dolina Pięciu Stawów Polskich - Świstówka Roztocka - Morskie Oko - szlak niebieski
Shatterhand

Súhlasím s bazinom, drvivá väčšina poľských chodníkov vrátane tých na hraničné štíty je legálna aj v zime. Naviac nerozlišujú držiteľov preukazu od neorganizovaných, takže "každý" môže aj na neznačené hraničné štíty.
Zo slovenskej časti VT chýba Veľká Lomnická veža.
A ciele pre skialpinizmus sú zbytočné, pretože každý kto chce lyžovať v skialp areáloch v TANAPe musí byť organizovaný horolezec. Takže sa vlastne nemusí držať skialpových areálov, ale môže lyžovať vo väčšine dolín a z väčšiny štítov, stačí, aby to súčasne bol nástup na túru aspoň za II.

Tarazed

Zdravim, nidky som nerobil skialpinizmus, ale zaujalo ma to priecne sedlo, ako sa to da prejst s lyzami vlastne? Dakujem.

Sona

Shatterhand, sprava Tanapu toto vobec neriesi - ci je skialpinista organizovany alebo nie. Sami uznavaju, ze je to prezitok, aspon co si pamatam z jednej mini "konferencie" v Poprade. Takze bezni neorganizovani skialpinisti to verime privitaju.

Lenrob

Je pravda, ze sprava tanapu sa tak vyjadrila, co je na jednej strane dobra sprava pre neorganizovanych (dokonca uviedli - nam je jedno ci je tam skialpinista, alebo pesi turista), ale na druhej strane to ukazeje na svojvolny pristup k navst. poriadku tanapu a jeho dodatkom. Jeden potom skutocne nemoze ani len tusit co plati a co nie? Dalsia vec je, ako k tomu pristupuju poistovne? Ak samotna sprava tanapu ignoruje niektore ustanovenia np tanapu, moze sa na to v pripade urazu odvolavat trebars turista nachadzajuci sa v terene urcenom pre skialp?

Shatterhand

Soňa: Ja viem, že S-TANAPu to nerieši, oni neriešia aj iné veci. Ale článok bol o tom, čo je povolené podľa NP. Toleruje sa toho oveľa viac, ale tiež tu nepíšete napr. o lyžovačke na Patrii.

Niekoľko mojich príspevkov na podobnú tému nemalo byť rýpaním, mrzelo by ma, keby ste to tak chápali. Mne je jasné, že si na svojom webe môžete publikovať viacmenej čokoľvek, ja som len nepochopil tú trvalú a nekonzistentnosť v názore redakcie.
Tu nejde o ochranu prírody ako takú, ale o postoj k zákonom a vyhláškam. Ja vlastne neviem, aké články chcete publikovať, chcete písať o tom, čo je legálne alebo o tom, čo sa robí a nepokutuje? Načo je článok, ktorý kompletne čerpá z návštevného poriadku, keď po upozornení na nesúlad odpoviete, že na to, či sú organizovaní, sa predsa kašle? Raz je tu článok o tom, koľko metrov od lesa musí človek stáť, aby si mohol dať jednu kutnohorskú a inokedy povieme, že s bicyklom v NP mimo cyklotrás je to cool. Hodil by sa tiež článok o tom, ako často je v zubačke revízor :) Ja nechcem nikoho moralizovať ani tvrdiť, že som nikdy nič neporušil, mňa len mrzí ten dvojaký prístup a alibizmus.

Peter61

Lenrob, čo sa týka poisťovní, závisí od VPP a ZD. Ak si dakto urobí PZ na choďák a vyrazí v zime na Priečne s., tak to ASI poisťovňa zamietne. Podobné by asi postupovala slovenská poisťovňa u tej nedávnej pátračky na Baranci. Nebolo to IMHO zablúdenie, ale plánovaný zostup. Predáva sa tu aj poistenie s výlukou na záchranu z chaty ...
OeAV (=rak.Uniqua) rieši IMHO skôr mäßige Alkohol, motorové a lietacie športy, ako NP, JPP a pod.

Lenrob

Osobne je mi to jedno, lebo mozem..., takze toto by som vobec nemusel riesit. Skor narazam na to iste co Shatterhand, akurat, ze to nevycitam Hikingu, ale S-TANAPU. Ked uz teda nedokazu zmenit navstevny poriadok (vseobecne zavazne nariadenie), tak by aspon mohli aktualizovat dodatky, ktore vlastne definuju co sa moze a co nie. Vyhlasit verejne, ze sa nekontroluje max. pocet osob na stitoch mimo tzt, lebo je to nevykonatelne (lebo by niekto musel svojmu kamaratovi z HV povedat, vies co ty uz dnes nemozes ist s klientom na G, alebo iny stit), vyhlasit verejne, ze im je jedno ci sa v lokalite pre skialp motaju skialpinisti, chodci na snezniciach, alebo martania (co je uplne logicke) je pekne, len preco nemozu aktualizovat dodatky k navstevnemu poriadku, aby potom chudak turista neprisiel o strechu nad hlavou?

Vrana

2 tarazed: normalne dotapes na pasoch zo Smokovca pod Priecne sedlo. Tam nahodis lyze na chrbat a zaver doslapes peso. Hore dotiahnes lyziarky, cvaknes lyze a frcis dole do Smokovca. Ziadna veda.

Do MSD je to podla Mira Peta modry stredne tazky zjazd, do VSD to je lahsie. Nemylit si s modrou zjazdovkou :-)

PaliT

Asi treba rozlišovať článok a diskusiu. Redakcia si zachováva aké-také dekórum tým, že v článkoch hovorí o tom, čo je legálne. V diskusii je už potom miesto na ľubovoľné názory (ktoré sa nemusia stotožňovať s názormi redakcie, či orgánov) a tam sa človek obvykle dozvie, čo je tolerované, čo je obvyklé, atď.
Otázne je, či diskutujúci člen redakčného tímu je tam za súkromnú osobu, alebo má prísne dodržiavať konformnosť.

Bazin

PaliT, presne do pismena ako si napisal to myslim aj ja.

Lubo

@shatterhand @lenrob a dalsi

Sme alibisti, ktori miluju prirodu, lesy, kopce, stity, sedla, doliny, bystriny a taktiez turistiku, cyklistiku, MTB, skialpinizmus, horolezectvo ......... a predovsetkych vsetkych vas, nasich citatelov.

Z toho mixu vznika nas obsah a verim, ze ho taky mate radi.

Naladte sa na pozitivnu vlnu, vsak Vianoce su o pohode a silnych zazitkoch (nielen) v horach :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum