Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kam v Tatrách počas sezónnej uzávery TZT

PaliT

Lubo: No dobre, tak aby som ti nezapínal spomienky na ťulpasov s vatrami, hovorme o termíne teritoriálna suverenita.
Turista nepotrebuje debatovať o jurisdikcii, lebo nijaký súdny strážca by sa na hraničnom hrebeni neodbavoval neprístojnosťami ako je prekračovanie právomocí, aspoň dúfam.

Lenrob

Teda aby som bol presny, na stranke tpn je odkaz na geoportaltatry - geoportaltatry.pl/portal/ kde po odkliknuti slaky turysztyczne letnie a zakliknuti zimnych tras (szlaky... zimowe) ostava trasa do Gaboroveho sedla ako pristupna. Samozrejme pristup aj zostup z polskej strany, ale to uz sa na hikingu preberalo viackrat. A tam by som teda fakt vypalnikov necakal.

Lubo

PaliT
Ked pocujem slovo zvrchovanost, prichadzaju asociacie ako vatra, nacionalizmus, opity politik prichyteny za volantom policiou ale bez trestu ... proste cele zle.
Chcem vidiet, ako bezny rekreacny turista na hrebeni Zapadnych Tatier debatuje so strazcom o jurisdikcii. Dohodnut sa zvycajne da podobrom, nie vyskakovanim si. V zime ak na hreben zavita strazca, nebude to hajzlik, lebo taky si radsej odciha turistu na overenom "vyberacom" fleku.

PaliT

Zdá sa, že lenrob len potvrdzuje moju teóriu. V medzinárodnom práve existuje niečo ako zvrchovanosť. Na území cudzieho štátu nemajú úradné zložky nijakú právomoc. Vlastne by sa dopúšťali trestného činu. (Väčšina z nás videla klasický halyvúdsky film, kde sa páchateľ na poslednú chvíľu prešmykne cez hranicu z Texasu do Oklahomy a miestny šerif len smutne hľadí a ľutuje, že nie je FBI). Pripomína mi to debatu o rybárstve, kde niekto tvrdil, že na toku Moravy by z Rakúska rybár bez našej povolenky nahadzoval nástrahu až na našu stranu rieky a naša rybárska stráž by ho vraj mohla na tej druhej strane zbaliť. No nikdy!
Myslím si, že tvrdenie, že trasa je v slovenskej správe, je úplne irelevantné. Na území Poľska nemôže náš strážca urobiť absolútne nič.
Tiež súhlasím, že pravdepodobnosť výskytu nejakej stráže na takomto mieste je asi taká, ako uvidieť policajný radar pri základnej škole...

Lenrob

No ked mi pripadny strazca ukaze v zime hranicny kamen na hrebeni medzi Volovcom a Klinom, tak mu zaplatim pokutu. Inak poliaci ju na stranke tpn uvadzaju ako zimnu trasu (otvorenu).

Lubo

PaliT, nebud hnidopich! :-)
Pokial je trasa slovenska, tak na nej platia slovenske pravidla. Inak som toho nazoru, ze prave tato trasa nebude vyhladavanou destinaciou pri vyberani pokut. U nas je k tomu ovela ovela viac vhodnejsich hojne navstevovanych lokalit. Najma lapanie skialposov je pomerne jednoduche a netreba sa nikam extra trepat. Je to len o tom, ci strazcovia dostanu pokyn: "Chodte a doneste co najviac bubakov, zn. potrebujeme opravit strechu".

PaliT

Nechcem sa tu príliš dopúšťať hnidopišstva, ale ak by človek išiel len jediný meter na poľskej strane, tak by náš orgán mohol akurát tak cez čiaru pozdraviť a podebatiť o počasí. V praxi by to mohol byť problém, lebo:
a) presne stanoviť priebeh hranice v teréne nemusí byť ľahké
b) občas by sa mohlo stať, že kvôli napr. prevejom a obchádzaniu ťažších miest by človek musel zreteľne zájsť na naše územie a to by mohol niekto použiť za zámienku na pokutu
c) potom by však mohol "páchateľ" prebehnúť na poľskú stranu a tam by už naša ozbrojená sila tú silu nesmela aplikovať...

Ak by turista nastúpil a aj zostúpil na PL územie, nevidím jediný dôvod, prečo by z toho mal niekto robiť kauzu.

FunTTomas

merhorn: k tomu možno len doplniť, že červená hrebeňová trasa medzi Volovcom a Blyšťom je v správe Slovenska, teda je sezónne uzavretá. Iný prípad je červená hrebeňovka Červenými vrchmi a ku Svinici, tú spravujú Poliaci a je celoročne otvorená. Ako je to s pokutami netuším.

Merhorn

Tomas, je teda mozne nejakym sposobom na hranicnom hrebeni pokutovat turistu pocas uzavery? Alebo proste v praxy negovana účinnost zákona plati v tomto pripade ukazkovo?

Lenrob

Ty brdo, toto je hotovo kombojsko tu:)... Len 3 veci, aby som nebol obvineny zo zasierania fora:

  1. Ak medzi riadkami k clanku Kam v Tatrach pocas sez. uzavierky uvediem, ze S-TANAP a strazcovia sa na pesich turistov pozeraju ako na skialpinistov, tak si nemyslim, ze je to spamovanie fora.

  2. Peter - tvoj prispevok z rana je mimo mojho chapania - davas mi do ust nieco o com som nepisal, takze citat s porozumenim

  3. Povodne som myslel, ze mam podony nazor ako shatterhand, ale nemam.

On vycita Hikingu, ze sa pise na strankach a forach o tom co sa oficialne v ta3 nemoze. Ja vycitam S-TANAPu, ze nedokaze zosuladit dodatky s tym, co v praxi potichu toleruje a to je rozdiel. Nie som zastancom purizmu na Hikingu, pretoze nehovorit o veciach ktore sa realne deju, tvarit sa, ze nedochadza k porusovaniu casto nezmyselnych zakazov, je to najhorsie co v snahe o novy pristup k sportovym aktivitam v lesoch a horach mozeme urobit. That's all folks

Lubo

Pani, prosim skuste zchladit svoje vasne.
Diskusne forum vazne nesluzi na taketo prekaracky. Poprosim vas o priatelsky duch a truchu empatie.
Peter61, ty sa navyse prosim nabuduce pri kosatych metaforach skusi zamysliet, ci nesekas prilis tvrdo a prilis hlboko. Odvodeniny od slova Kotleba na tomto webe nechcem vidiet! NIKDY!

FunTTomas

Peter: v priateľskom duchu našich pravidiel ťa vopred upozorňujem (a nemusím), že táto téma nie je o tebe a ani ako diskutovať na hikingu a ani o mne, preto si bol bez akéhokoľvek nutného upozornenia zmazaný pre nesúvisiaci príspevok. Ak chceš ďalej o tom alebo ktokoľvek iný o tom debatovať, tak si nájdi vhodnú tému hiking.sk/…/forum-o_webe_hiki…. Nesúvisiace príspevky budú zmazané. A absolútne nemáš tušenie ako je tunajšia diskusia moderovaná, tak sa tu neblamuj. Existujú aj iné možnosti - napr. zablokovať diskutujúceho a iné čarovné formulky (ale tebe to just nebudem vešať na nos), ale teba by bola veľká škoda, lebo si lepší nástroj na zvýšenie návštevnosti vriaceho fóra ako už prachom zapadnutá kauza diskutujúceho ciernaznacka. To už by ako pôsobili tunajšie diskusie, keby tam bolo samé "zmazané" ako na sme a inde. Takže vďaka, robíš nielen Hikingu prospešnú službu. Máme viac klikov vďaka tebe. Vidíme sa zajtra na Sivom...

Peter61

Takze :ak admin nieco vymaze, tak tam ostane " PRISPEVOK BOL ZMAZANY KVOLI etc,., etc."Na rozdiel od tejto praxe siTomáš ako kmeňový autor uzurpoval moc inkvizitora , maže bez upozornenia a svoje prispevky ( napr. tie 0:09, 14: 02) píše " v priateľkom duchu", pričom zmazaním príspevkov iných autorov amnipuluje čitateľov a diriguje.

FunTTomas

rc1: ani nemôžeš chápať, lebo nevhodný príspevok (osobné invektívy) bol vymazaný za bezdôvodné osočovanie z Petrovej strany. Vôbec neide o spolkovú činnosť, nech si každý chodí po horách. Čo ma po tom. A vôbec mu neberiem, keď fundovane poradí v diskusii, tak by to malo byť. Toto ale bolo mimo slušnej diskusie. Máme na to pravidlá hiking.sk/…/podmienky_pouziti…

K téme: Nos je označená kóta, takže sa považuje za vrchol. Pri sedle (v zátvorke vrchol) je to podobne ako s Furkotským štítom alebo Veľkou Svišťovkou. Oba ciele sú pár metrov od TZT a ticho sa toleruje pármetrové vybočenie zo značeného chodníka a pritom k nim vedie vydupaná cesta.

Rc1

funttomas precital som si diskusiu a nechapem asi. aj ja si myslim ze nos a sedlo asi nepatri prave medzi vrcholy ale stale mi nejde do hlavy co to ma spolocne s svts. od petra som cital vela prispevkov ale nebyt tohoto tvojho upozornenia pravdu povediac asi by ma nenapadlo spajat ichj nejako specialne s svts. poznam aj zopar ludi z svts a nikdy som nemal s nimi problemy a nikdy som nemal pocit ze by utocil ktokolvek od nich na nejake ich mimoaktivity. a nie tento prispevok nie je iba kvoli tomu ze mi umoznili (tak ako skoro vsetkym) skoro zadarmo spravit si u nich kurzy vht a ziskat skusenosti a poznatky v suvislosti s pohybom vo vht av lezeckom terene... takze nechapem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum