Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jurský Šúr - bratislavská tajga

Diskusná téma K článku: Jurský Šúr - bratislavská tajga

O mnohých z nás platí, že poznáme ďaleké kraje, navštevujeme vzdialené pohoria a pritom to, čo máme hneď za humnami, ani nepoznáme. Tiež som nespočetne veľakrát prechádzal vlakom alebo autobusom popri močarinách Jurského Šúru. A takmer vôbec mi nenapadlo, aby som sa bližšie zaujímal o možnosti návštevy tohto mimoriadne vzácneho a interesantného územia. Až fotografie Matúša Moronga v tunajšej galérii vo mne prebudili hlbší záujem o oblasť. Neubehlo veľa času a vybral som sa preskúmať toto tajomné miesto.

Pavel Forgáč

youtube.com/watch?v=-UAyPvuam…

Nezákonné praktiky v NPR Šúr. Aj takéto svinstvá sa môžu kryť kvôli tomu že bežný turista nemôže v chránených územiach mimo značky urobiť ani krok. Ktovie koľko podobných svinstiev sa takto kryje v národných parkoch a iných chránených územiach.

Antilius

Uvedená petícia bola použitá na to na čo bola určená a ďalej na to slúži. V prvom rade je dôležitá dobrá vôľa, kritizovať dnes prostredníctvom internetu vie každý.

Jaroslav Praženka

Uvedená petícia bola použitá na to na čo bola určená a ďalej na to slúži. V prvom rade je dôležitá dobrá vôľa, kritizovať dnes prostredníctvom internetu vie každý.

Jjano

Soňa, pozor na to - to nie je nijaká záväzná petícia a je to veľmi zmätočné.
Ako podpísať to kľudne môžte, nič nepokazíte, ale nespĺňa to náležitosti petície a navyše je tam zmätočná podporná dokumentácia, takže oficiálne to petícia nie je. Iba prejav nesúhlasu.

Sona

V bezprostrednej blízkosti Šúru sa plánuje výstavba 500 domov, tu je petícia proti výstavbe. Stavba tak blízko územia citlivého na vodný režim by mohla spôsobiť nezvratné škody.
peticie.com/peticia_za_zachra…sur-_zabranme_dalsej_vystavbe?fbclid=IwAR1hUi63kGWDGFodKOvlQaH93mJSRC_Q9zm4nVyVpkBCJxifizRzWiIu474

PaliT

Šúr je ako obliehaná pevnosť, obkolesená strážnymi vežami. Kŕmia to tam, vyťahujú zver na dostrel. Ako by bol povedal klasik: "Divá zver sa blíži k nám a nastáva rovnováha v prírode..."

Knor

No, leda ze by bocian cierny zral kukuricu, respektive stare pecivo. (Bocian - vegetarian?) Totiz tie posedy boli (ako inac) zakazdym doplnene krmoviskom. Dokonca sme s Palim videli jedneho manika na Jeepe (ci na com) ktory tam chodil to krmivo doplnat.
Nebezpecne to nebolo. Iba otravne, ked sa clovek preboril. Na suvislejsich plochach bol lad hruby (napr Sursky rybnik bol durch zamrznuty), no na krajoch bol lad tensi. Ale tam sa zasa hlboko neprepadnes.
Inak, najma pri Ciernej Vode je tam v snehu viac stop od psov ako od diviakov, zajacov ci srniek :-?.

Sona

Mozno su to stanovistia na pozorovanie bociana cierneho :)
A pokial si sa preboril? Nebolo to nebezpecne? Aj ked my nemame co hovorit, svojho casu sme tam boli s kocikom, ale vtedy mrzlo uz dobre vyse tyzdna pod minus 10, tak sa nam to zdalo bezpecne.

Knor

Ahoj Pali,
Tak som to obehol dokola a poriadny kus pri Ciernej Vode som rezol. Mna lad zvacsa udrzal. Sice som sa zo par krat preboril, ale co by to bolo za prechadzku po mociari, keby som domov dosiel suchy? :-)
Ale neda mi. S vynimkou tej novej stvrte pri Ciernej Vode je cely Sur kol dokola obklopeny posedmi. Vypada to tam horsie ako hranicne pasmo za komunistov. Ak som tam dnes nevidel 30 posedov, tak ani jeden.

PaliT

Zatiaľ málo únosný ľad, ľutoval som, že nemám snežnice na zväčšenie plochy. Aj bežky by to spravili. Nižšie váhové kategórie by to hádam udržalo.

Tono

Ahojte, potom dajte vediet, ako ste dopadli v tejto nasej "blavackej" tajge!

PaliT

Zajtra by sme sa pridali, pri týchto mrazoch by to malo byť už vcelku poriadne zamrznuté.

Knor

Vcera bol Sursky kanal na vacsine svojej dlzky zamrznuty, no Zelena voda bola takmer uplne bez ladu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum