Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Baranec v zime

Radoslav

Vodník: No na rozdiel od nižších pohorí (Fatry) v Tatrách nad 1600-1700 mnm napadlo odvtedy práve dosť nového snehu a pri tom teple sa iste prebára na zem... Pred 2 týždňami bol nosný, teraz určite cez deň nie.
Skôr nech niekto pridá info, ako je to schodené, predpokladám snežnice potrebné, čiste mačky na sever. výšvih na Baranec iste.

Utopeny vodnik

Macky treba z baranca dole do ziarskeho.sneznice netreba.siel som pred 2tyzdnami

Turcyk

Nebol ste niekto nedávno na Baranci? Chcel by som sa spýtať ako vyzerá žltá TZ z ústia žiarskej doliny na Baranec. V akej výške asi začína sneh a či treba mačky alebo snežnice.Chystám sa tam cez víkend. Ďakujem.

Peter61

Ad turista v utulni v Jamnickej doline.
Sviste si sepkali, ze nemal poistenie. Takze v tomto mal smolu, ale dopadol dobre.
Ten diabetik v Ziarskej d. (10/2013) vraj nemal poistku, takze vraj aj kvoli tomu nevolali horskacov. RIP.

Peter61

Vynimka bola r.2010 na 1 rok s tym, ze sa cakalo na novy NP TANAPu. Na jesen 2011 bola predlzena na 3 roky.

Monghi

"Rovnako si nemyslim, ze zrusenie uzavery pre Baranec ma nejaky vplyv na zachranky."
No moment, nieco my uslo? To vyznelo, ako by vynimka bola zrusena. Stale plati do 31.12.2014, nie?

hiking.sk/…/na_baranec_placli…

Lubo

@PaliT
Omyl, restriktivne predpisy sa prijmaju po vaznom incidente chladnokrvnym kalkulom, pricom verejna mienka je zaslepena panickymi emociami a nerozmysla vtedy nad tym, ktoremu lobistovi sa to hodi a preco. Po kazdom incidente tohto charakteru v horach kazdy lobista spozornie, ako by sa dalo turistov/skialposov/horolezcov vytlacit prec.
Rovnako si nemyslim, ze zrusenie uzavery pre Baranec ma nejaky vplyv na zachranky. Ti, co do zimnych Zapadnych Tatier chodia teraz do nich chodili aj pred tym a opacne. Navyse ovela vacsi potencial pre dopyt po zachranarskych akciach v tejto oblasti bude vzdy vyplyvat z toho, ze Ziarska dolina je jednou z TOP skialpovych destinacii na Slovensku.

PaliT

Predpisy sa často prijímajú panicky - emocionálne po nejakom vážnom incidente. Keby sa niečo vážneho stalo, tak by ten status zimného Baranca možno chceli zvrátiť na uzáveru.
Aj v tom spočíva hodnota servera ako je hiking.sk, lebo šíri osvetu a chcem uveriť, že až na chronických adeptov na Darwinovu cenu si niekto vezme ponaučenie.

Peter61

Lenrob, vyhrady HZS boli take "Áno, ale.." ku ferate zo Sedielka a imho maju logiku.
Hranica akceptovatelneho rizika je vec na diskusiu, najma z tepla od klavesnice.

Btw. pri skusobnom otvoreni Baranca na zimu boli obavy z narastu poctu zachraniek, nastastie sa nic take nestalo.

PaliT: pred par rokmi na suti pod Tetmajerovym zlabom cakali horskaci na odvoz po zachranke ( polsky horolezec usmrteny padom kamenov). Videli sme ich cakat, nezamenitelne oranzove prilby. Po rokoch som sa dozvedel, ze Agusta im skoro padla na hlavy....
Minule som videl na Spectrum skotsku zachranku. Sea King prepadol za 3 sek. o 60 m a otacali to, ze vraj travu kosit netreba...

Lenrob

PaliT - to tiez, ale zaroven sa mi hned vynoria Janigove argumenty proti ruseni uzavery a otvaraniu vht tras. Hned by sa do hor nahrnula banda nezodpovednych turistov, ktorych potom hzs musi zachranovat. Takto sme chraneni pred vlastnou nezodpovednostou. Dakujem.

PaliT

Vždy si pri takýchto prípadoch spomeniem na pád vrtuľníka s Kriššákom a spol. pri záchranke s banálnym dôvodom. Škoda riskovať krk pre chlapa spiaceho v búde.

Peter61

guys ake
" by som daval k nahrade "
" mozno aj daval k uhrade zasah hzs."

to tu spominate ?

patracka sa plati, pokial to jeho poistovna ma vo vylukach, ma smolu.
Som samozrejme rad, ze prezil. Po bitke je kazdy general ( aspon generalmajor) ale suhlasim s vami 3.

Lenrob

Lubo - ked idem sam (obzvlast v zime) na turu, vzdy niekto vie kam idem a kedy priblizne skoncim. Mam zo sebou vypnuty mobil, lebo v horach najvacsim zrutom baterky je vyhladavanie signalu a chlad. Ked viem, ze zmenim trasu, snazim sa dat vediet o zmene. Pokial viem, v sobotu nebolo ziadne extremne pocasie. Tiez som rad, ze sa to skoncilo stastne, zrejme sa vybil mobil a nemal ako dat vediet. Ani v pripade nudze by som sa nesnazil z Baranca dostat do Jamnickej a nocovat v chatrci, to nedava zmysel... Skor to odhadujem, na tuzbu po dobrodruzstve, aj ked mas pravdu, nebol som tam.

PaliT

Išiel sám, nedal vedieť o zmene plánu, nedal správu ani potom - toto je priam z učebnice, ako to nerobiť. My netušíme, či bol ľahkomyseľný, lajdák, alebo sa proti nemu spikli okolnosti (deň blbec), ale asi by sme si mali dať predsavzatie, že my nebudeme takto pokúšať osud, ani provokovať blízkych, aby nás dali hľadať záchranármi, keď to netreba.
Takéto prípady by som dával k náhrade...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma