Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma GORE_TEX alebo GELANOTS, DERMIZAX,SYMPATEX,

Diskusná téma GORE_TEX alebo GELANOTS, DERMIZAX,SYMPATEX,

cem si kupit bundu ale neviem sa rozhodnut pre material. Ma mat vysoke parametre vodeodolnosti a paropriepustnosti a musi dlho vydrzat v narocnych podmienkach (lad horolezectvo, skialp) dik za radu

Sspacer

:),
jasne, kontakty su k dispo, ale chcel som skusit, ci nahodou o tom niekto daco nevie.

Po telefonate s direktalpine, bunda Guide je urcena ako zalozna, lahka, skladna, preto pouzili tuto membranu. Je lahsia, tensia, materialy s touto membranou su neni take odolne, preto na tych drahsich modeloch pouzili klasicky gelanots 20/20.

RoL

Je to v podstate jedno. Otazka je, ako intenzivne budes oblecenie vyuzivat. Gore je tkanina a Gelanots je neporezny polyuretan. V pripade Goretexu sa casom upchaju pory a Gelanots sa casom polame a "povypadava". Takze urcite bude paropriepustnejsi :), pretoze skonci niekde naspodku oblecenia ako nechcena drt (vlastna skusenost). Ani nie tak, vyuzitie, ale skor zivotnost. Tak ci tak, je dobre mat dalsie moznosti odvetravania (zips na bokoch nohavic, v podpazusi u bundy...).

Sspacer

Cavte,
trosku ozivim tuto diskusiu :). Zaregistroval som, ze okrem klasickeho gelanotsu, gelanotsu XP je aj nejaky novsi, gelanots HB. Podla popisu ma dvojnasobnu paropriepustnost (39000). Avsak, ked som hladal na nete, kto ju pouziva, nasiel som jedine cesky Direct Alpine a to iba na jednej veci ... bunda Guide.
Viete o tejto membrane daco viac? Mam moznost mat nohavice s touto membranou alebo s gore, za rovnaku cenu. Ten gore je ale asi starsi, ziadny pro shell, ani pro, ... na stitku je napis len "goretex", tak neviem, ci to je uplne ten povodny (voda/pary = 20/20).
Vdaka za info a rady

Rbr69

Karol:
Goretex ako aj ostatne tu spominane membrany maju ucel nepremoknut a odvetrat (voda nie dnu, ale para von), avsak membrana nikdy nie je o zohrievani ... takze dobre fusakle a hybat sa :)
Boty sa robia tiez v klasickej kozi a pod nou moze byt este aj Goretex membrana. Pozri vyrobcov topanok, niektore identicke modely robia bez a aj s membranou, rozdiel len membrana a cena (co si zvoli zakaznik).

Karol

Mám Gelanots a som spokojný. S Gore neviem prakticky porovnať. Iba viem, že kamarát má backcountry lyžiarske topánky z Goretexu a sem-tam ho oziabajú nohy, pričom mňa v klasickej koži nie.

Adushka

No ja mam pinguinku parkera s gelanotsom uz stvrty rok a zatial spokojnost. cenovo urcite lepsie nez gore, v tej dobe som na gore nemala.

Bdel

PeterS, mam toho pinguina uz tri roky a ten strih je podla mojho nazoru hotova tragedia. Kossuri, ta membrana sa vola GorE tex nie goratex, to len tak na okraj.

Rbr69

--> LuboO: jasne, uplne ina strategia je od Tomenu, ako pisu na Pinguine:
"... Přesto se s komerční značkou GELANOTS lze setkat jen velmi sporadicky. Na rozdíl od jiných výrobců funkčních materiálů jako jsou např. GORE-TEX nebo SYMPATEX je obchodní strategie firmy Tomen Corporation zcela odlišná. Věnuje se totiž jen výrobě a vývoji a starost o obchodní značku nechává na svých odběratelích. Většina z těch velkých proto využila možnosti vytvořit si vlastní image a svůj komerční název pro tento materiál a tím i výhradní právo pro jeho používání." (www.gelanots.cz)

LuboO

rbr69 - gore.tex ma okrem historie a tradicie hlavne fest silnu reklamu...

Ondro_RK

--> kossuri,
,,Rozhodne by som nevyhadzoval peniaze za goratex, ktorý vydrží funkčný len 2-3 roky" :-D
toto by si mohol aj trochu podrobnejšie opísať...
;-)

Rbr69

Gelanots, Sympatex, Dermizax su hydrofilne membrany.
Goretex, Event su porovite membrany.
Samozrejme je este mnoho inych membran. Vela vyrobcov zacina s vlastnym vyvojom membran. Myslim si, ze ak to nie su velike firmy s potrebnym vyvojom a technologiou, ktora je potrebna na vyvoj zrovnatelnej konkurencnej membrany ku horeuvedenym spickovym membranam, ich membrany nedosiahnu kvalitu tych spiciek. Asi tu ide o obchod a naklady na konecny vyrobok. Predpoklad je, ze vlastna vyrobena membrana bude vzdy lacnejsia.

Rbr69

Podstatny rozdiel je v tom, ze Gelanots je hydrofobna membrana a Goretex je porova membrana. Goretex ma tradiciu a historiu, hydrofobne membrany su vysledkom neustaleho noveho vyvoja v tejto oblasi.
Opis Gelanotsu:
"Gelanots XP je unikátna polyuretanová membrána – produkt japonskej firmy Tomen Corporation, ktorá (nalaminovaná na rubovej strane textilného materiálu) je používaná na výrobu športových odevov do extrémnych podmienok. Na rozdiel od tradičných membrán nemá póry, a napriek tomu vyniká vysokou paropriepustnosťou. Gelanots XP totiž vďaka svojej hydrofilnej schopnosti dokáže vtiahnuť molekuly vody odpareného alebo i kvapalného potu z vnútornej strany odevu do molekulovej štruktúry membrány a na tzv. princípe chemického prevodu pary ju vylúčiť na vonkajšej strane membrány. Hodnoty paropriepustnosti a vodotesnosť sú veľmi vysoké a vyrovnané, a platia takmer bez zmeny i po rokoch používania Gelanotsového odevu. Je to predovšetkým preto, že nepórový Gelanots netrpí klasickými neduhmi pórových membrán, u ktorých sa póry po čase zanášajú soľami a tukmi, čím sa ich paropriepustnosť znižuje, a naopak, na exponovaných partiách sa naťahovaním a ohýbaním póry rozťahujú a pórové membrány začnú premokať." (www.elcon.sk)

PeterS

Pridávam sa ku Kossurimu, Gelanots je vrstva nastriekaná z vnútornej strany priamo na textíliu, Goretex je všitá fólia. Pinguin Parker sa dá zohnať tesne pod 5.000,- Sk, šikovný parkový strih.

Kossuri

Ja mám bundu z gelanotsu (pinguin) a môžem len odporúčať. Rozhodne by som nevyhadzoval peniaze za goratex, ktorý vydrží funkčný len 2-3 roky. Gelanots je vyrábaný na inom princípe a nemal by používaním strácať svoje vlastnosti, tj. hlavne nepremokavosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov