Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Biela skala, Jelenec a Geldek

Diskusná téma K článku: Biela skala, Jelenec a Geldek

V poslednom období sa začínam viac a viac venovať turistike mimo vyznačených trás. Láka ma spoznávať miesta, ktoré akoby boli „trinástou komnatou“ v našich pohoriach. Jednou z nich je podľa mňa v Malých Karpatoch masív Jelenec – Geldek. Je viditeľný z takmer všetkých významných malokarpatských vrchov, no napriek tomu na jeho vrchol nevedie žiadna značka. Jednoducho, pre širokú turistickú verejnosť je neprístupný.

Adina

Okolie mi tvrdí, že z Bielej skaly niet výhľadov. A tak som jej návštevu odkladala. Už ma nezastavia :-). Tvoj článok prišiel veľmi vhod. Robíme plán na víkend. Dík Tono.

Zdenči

Andy, stačí kliknúť do mapy a uvidíš, že je tam ružica ukazujúca kruhový výhľad...nesmieš počúvať okolie. Okolie už má roky a veľa pochodeného a mohlo sa im to už popliesť :-)))

Vladimir Popluhar

Pekny članok Antonín - veru mali by sme sa tam zas raz vybrať - nejaké západovky nafotiť. Adi čo si pamatám z Bielej skaly tušim nebol kruhový výhlad ale len polkruhový, ale neviem, neboli sme tam uplne všade. Hnal nas ciel Geldek-Jelenec. Je tam nádherne.

Alexander

Pekne, pekne (aj článok, aj lokalita). Keď raz budem mať viac času, verím, že tam zavítam.

Zdenči

Na tom západnom vrchole sme si tiež už raz s otvorenou hubou pozerali, čo je pred zrakmi bežných smrteľníkov ukryté.
Vo zvernici je vraj časť prenajatá istému podnikateľovi:
ekonomika.etrend.sk/…/lesy-oh…
Na bráne, okolo ktorej ide zelená značka z častej je aj nasprejované jeho meno a titul, ktorý by porušil pravidlá hikingu a počul som, že do tejto časti je nebezpečné chodiť.

Sona

Tiez uz dlho pozeram na tuto cast MK. Ten vrcholovy park vyzera uzasne.

Adina

To áno, zdenči, ružica výhľady predpokladá, len to "okolie" nie a nie presvedčiť :-).
Vladimír, to nevadí, že len polkruhový, ale pekný :-).
Geldek má tiež polkruhový, no to čo sme videli bol zážitok.

Zdenči

Adina Musíš sa obrátiť na iné "okolie" :-)

Adina

Alebo nikoho neprosiť a vybrať sa sama, to je najlešie...

Vladvlad

Zaujímavá prechádzka v menej tradičných miestach, len škoda toho počasia, sivá fádna obloha.
Tono, hneď v úvode píšeš, že pri vstupoch (rebríkoch) do zvernice (Hubalová a Skalka) si nevidel žiadne zákazové tabuľky. Nemám to ničím podložené, ale vychádzam z toho, že práve tento úsek je akoby tolerovaný, obchvat Taricovych skál je využívaný turistami aj cyklistami. Predtým im tam ľudia robili v pletive diery, takže to vyriešili takto.
Zákazové tabuľky samozrejme nemôžu byť všade, sú (boli) pri všetkých vstupných bránach.
Na konci píšeš, že si sa nechcel venovať problematike vstupu a pohybu vo zvernici. To je možno aj chyba-škoda, nedávno tu hikingu boli nejaké články z tohto územia, z nich vlastne človek ani nemal pocit, že by tam mal byť zakázaný vstup. Niečo iné je povedať si medzi sebou, vybrať sa kamkoľvek a iné je dať to verejne na internet. Aby niekto, kto sa tam vyberie, nezažil zbytočné problémy. Ja také skúsenosti nemám, ale počul som všeličo.
Myslím, že pod článkami z takýchto lokalít, by malo byť napísané znenie v rovnakom duchu, aké je pri tých z národných parkov.
Ktorý orgán štátnej správy vydáva rozhodnutie o zákaze vstupu do zverníc sa mi hľadať nechce, ale je to fakt, neznalosť neospravedlňuje. Pri štátnych oborách (ako je aj väčšia časť Bielej skaly) by podľa mňa mal byť vstup turistov mimo spoločných poľovačiek úplne voľný. Žiadne zákazy a obmedzenia, tie lesy sú všetkých. Toto isté platí aj o vojenských lesoch, šaškovať nech šaškujú niekde na malej ploche (strelnice, letiská) ale nech nezaberajú zvyšné obrovské plochy územia, kde noha vojaka bola naposledy pri prechode frontu v 45. Pri súkromných oborách je to už o inom, Malé Karpaty sú nimi čoraz viac oplocované, príkladov je dosť...
Nechcem aby môj príspevok vyznel negativisticky, článok je fajn.

Otázka na záver, čoho presne skratka je TIM, nebudem to gúglovať, preto sa pýtam :)
Na doplnenie by sa možno hodili úryvky zo Zdenčiho recenzie retrosprievodcu MK z 1935, ak sa pamätám Holint je tam spomínaný, aj to čo sa tam kedysi nachádzalo a po čom už niet ani stopy.
Rovnako by som doplnil informácie z časopisu čo som dávno čítal. V nejakých 80.rokoch sa do zvernice Biela skala dostala svorka vlkov a robili tam “neplechu“, strhávali zver. Pištolníci ich samozrejme po čase postrielali, ale nejaké vlčie mláďa sa zachránilo a po nociach zavýjalo.

Tono

Ahojte, pre velku vytazenost ozaj len velmi strucne k dotazu, co je to TIM
TIM je skratka pre Turisticke Informacne Miesto - klasicky zlty stlp s cervenou strieskou a smerovkami - volane aj hríbik :)

O tom malom vlckovi a jeho zavyjani, mam dojem, ze mi jeden pan z CHKO MK na prelome rokov 80/90tich vravel, ze ide len famu :)

Vladvlad

Turistický rázcestník (smerovník) sa mi páči síce viac, ale TIM je tiež fajn.

Či ten vĺčik zavýjal, to už by bol len detail, podstatné myslím bolo, že MK nejaké vlky navštívili :) A nie tak dávno.
Ešte v tom článku bolo spomínané, že kožušina jedného vlka sa vyníma na stene izby nejakého domu v Sološnici.

Tono

No mam plne presvedcenie, ze oficialny vstup do zvernic je potrebne dohodnut u spravcu. Mam s tym skusenosti z r. 1984 pri vstupe do zubrej zvernice pri Topolciankach (este tam nebol NCH) a z danielej zvernice Teply vrch. Tam som bol 3x /89,92 a 94), tiez este pred vybudovanim NCH. Kedze sme chceli taborit na hrade BLH (Balog), merat fotit a popisovat, jednoznacne sme museli ist k spravcovi a nahlasit sa. Po tomto nahlaseni bolo vsetko OK. Pri Bielej skale, ano mas pravdu, obchvat Taricovych skal je tolerovany.

Tono

Poznam seriozneho cloveka (zo SK Skautingu), ktory videl vlkov pod Zarubami niekedy v 2 pol. 90tich rokov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma