Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – Jof di Montasio (Montaž)

Diskusná téma K článku: Júlske Alpy – Jof di Montasio (Montaž)

Talianska časť Júlskych Álp je na Slovensku asi menej známa, než jej slovinská časť. Práve preto sme sa počas dovolenky rozhodli spoznať kúsok aj z nej. Po skvelom nocľahu na chate pod Mangartom sa presúvame do Talianska, aby sme vyšli na Jof di Montasio, alebo aj Montaž či Špik nad Policami, ako mu hovoria Slovinci, druhý najvyšší vrch pohoria.

Adushka

Lukas, super fotky, som tie tvoje linky az nejako vcera postrehla.. dik za pripomenutie nasho vyletu :)

Bazin

pekne citanie, krasne foto. Hned by som sa balil,tiez.

Daulagiri

Úplná nádhera, článok aj fotky. Hneď zajtra ráno by som tam šiel :o)
Krajina ako z rozprávky a tie kozorožce pôsobia z fotiek že by sa dali aj pohladkať, musel to byť super zážitok, celá túra.

Knor

Zdravim,

Ten hreben smerom na vychod, to je ta Via Ceria Merlone. Presnejsie, do sedla Prednje Spranje sa vola Via Ceria Merlone a za nim (popod Vis) Via Anita Goitan. Ta prva cast je vsak atraktivnejsia.
Talianske Julske Alpy su strmsie ako Slovinske, preto su atraktivnejsie, ale Taliani sa so znacenim tras moc nepapru. Casto treba cestu hladat a clovek si pripada ako detektiv (Gola Nord Est, ci Via Strugova su toho prikladom). Na feraty z vojny sa zide baterka kvoli tunelom. Mne jednu pozical vlani casnik na Rif Corsi.

MatusM

hej, a sorry za tie krkavce, biológia je našou slabinou :(
jasné, je to ona, čavka, tak ju odteraz budeme zdraviť
presne takéto boli aj na Korzike na hore Cinto

MatusM

Martin, díky za doplnenie o atraktívnejšiu alternatívu výstupu, kua hneď by som šiel a veľmi dúfam, že sa tam ešte vrátime.
Toto sme moc neplánovali, rozhodnutie padlo až večer pred túrou, keď sme pod Mangartom listovali v sprievodcovi a pri západe slnka sledovali horizont okolitých hôr. Severná stena hneď zaujala, ale na ňu sme nemali odvahu. Lákal ma aj hrebeň smerom tuším na východ na Viš. Talianske Julky sú bomba, pre mňa aj tými stopami po prvej svetovej vojne, kde aj mnoho slovákov bojovalo na fronte.
Ešte sem určite musíme ísť.

Lubo

Paradny clanok s krasnymi fotkami.
Kozorozec je super.

Adushka

Vďaka za milé komentáre opäť a najmä Martinovi za detailné doplnenie ďalších možností v tejto oblasti. Čítala som už o takejto forme prechodu, musí to byť super, len pre mňa by to bolo asi už moc náročné. Ale nikdy nehovor nikdy :)

Libor Bolda

Ti krkavci jsou slovensky - čavka žltozobá, pokud se nepletu. Krásná túra, hezky nafocené! Perfektní!

Knor

Zdravim,
Trasa je popisana pekne, ale ak si chcete ten kopec ozaj "uzit" a nie ho len vyliezt a zliezt, tak vrelo odporucam vystup od severu z doliny Zajzera (po taliansky to moze byt ta Seisera). Nocovat treba vo velkom, luxusnom bivaku pre 16 ludi nad udolim. Dalsi den hore cez Via Amalia (nedavno obnovena a velmi dobre zabezpecena trasa, pisu jej D/E, no pri porovnani s Rakuskymi feratami je to C-cko, samozrejme, odporuca sa feratovy set), okolo Suringaru (minibivak s puhymi 4 postelami, v nom by som noclah neplanoval) cez tu Finedeg na Montaz. Dole cez Pippanov rebrik len po razcestie a odbocit dolava na nadhernu rimsu Via Leva. Tuto si rozhodne nenechajte ujst! Ked skonci, zidete do Rif Brazza na noclah. Dalsi den je uplne nutne ist jednu z najatraktivnejsich tras v zapadnych Julskych Alpach, Via Ceria Merlone. Je to 4-hodinovy traverz rimsami, cosi neskutocne. Potom zo sedla Prednje Spranje spat do doliny Zajzera, kam pridete o cca 14:00.
Cisteho casu 2 dni (+2 noclahy) a prejdete to najatraktivnejsie, co bezny turista na Montazi moze vidiet. (Samozrejme, pre ludi s lanom v batohu su tam aj atraktivnejsie cesty.)

DanielaM

Krásne zážitky, krásne fotky a horský vodca prezlečený za terénkozu.... super čítaníčko. Vďaka za sprostredkovanie :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov