Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poliaci v Tatrách áno a Slováci nie?!

Diskusná téma K článku: Poliaci v Tatrách áno a Slováci nie?!

Každoročne od novembra do polovice júna sa ukladá najvzácnejšie a najzraniteľnejšie vysokohorské prostredie Tatranského národného parku na "zimný oddych" a je ušetrené od zástupov návštevníkov. Zato na severnej strane Tatier, na území národného parku v Poľsku to tak nie je a je tam možné vykonávať či už zimné, alebo letné športové aktivity.

Boris Čiampor

Prosím bol niekto teraz na Rysoch z poľskej strany?Ako to tam vyzerá?Ďakujem Boris

Peter61

Honza286 :
otazky vcera o 6:09 boli pre teba.

Rado67

marcel.c (zo 16.1. - ZT - turistický sprievodca z r. 87): Západné Tatry sa stali súčasťou TANAP-u práve nariadením vlády až v r. 1987 (dovtedy len v jeho ochrannom pásme), preto ten vtedy publikovaný voľnejší stav o zimnej uzávere na ich území.

Honza286

Těch 2 457 m je samozřejmě omyl, ovšem i tak se udávané údaje hodně liší - Spolok horských vodcov uvádí 2 537 m, jinde se uvádí 2 547 m, jinde 2 560 m a rozhodně to není tím, že má Vysoká dva vrcholy, oba jsou totiž takřka stejně vysoké...

Shatterhand

Peter61: Pridaj, Vysokých je aspoň 30 aj keď nerátame všelijake Vysoké hory či Východnú Vysokú.

Peter61

oldšetrhend:
ak myslis na udaje v tej relacii, tak je to mozne, teraz som ju nepocuval suvisle celu.
Od minuleho roka je mozno Vysoka nizsia o 90 mm. Na jar/zac.leta z nej Peruni zhodili par kubikov skaly, ale vrchol ostal akotak cely.
A co sa tyka Papirusa a tak : no, co uz, redaktori ani J.Švorc si to neoverovali, alebo este inak _ aj ked je Jaro stary harcovnik, lapsus lingue sa vlúdi.
Ved budme nakoniec radi, 90 m horedole :-D , kolko Vysokých je na Slovensku ? Zo 5 kopcov a koľko ešte dedín ?

Shatterhand

Peter61:
Tak sa tá Vysoká za posledné roky buď o 90 m zmenšila alebo sa im pomiešali prostredné cifry - dvakrát povedali 2457 m. A Papirus - prvá obeť slov. hôr? Maximálne tak prvá po mene známa, aj to len vo Vysokých Tatrách , veď aj v Beliankach je známe staršie úmrtie Kaltensteina.
Človek sa tiež dozvie, že umrel pod Jastrabkou, hoci bol vždy v tom, že v masíve Čierneho.

Peter61

@ 16/01/14 16:16 honza286
podla tychto zaberov od 12:40 min. to vyzera na daco uplne ine, ako pises
rtvs.sk/…/4402?date=30.08.2013

A co sa týka diskusie, furt dookola točíš " já bych udělal tohle nebo tohle". Píšeš to aj dakomu, kto tie zmeny môže urobiť ?
Motivuje to dakoho, aby tlačil na ŠOPR, MŽP, NS SR a pod. ? Dáváš tyhle moudra k dispozici i v jiných zemích, nebo jen nám tady v "Slovákistánu", jak jsi v diskusi nedávno napsal ?

Turista222

Matúš, moja reč. Je to nenormálne, čo sa v tomto štáte deje. Jeden raz zapredá aj vlastnú matku a bude to všetko v súlade so zákonom a ústavou SR. Fuj...

MatusM

@Thailon, ale ja som nerezignoval na potrebu ochrany prírody, ohľaduplnosť, morálne zásady. Na svinstvá, čo sa dejú tam vonku, budem upozorňovať stále.

Paradoxne, nebudem upozorňovať "na porušovanie zákona". Pretože čím ďalej, tým viac sú tie svinstvá posvätené zákonom - tá replika /ne/zodpovedných hajzlov je už legendárna - "všetko sa predsa udialo v súlade s platnými právnymi predpismi / legislatívou / lesohospodárskym plánom". Jednoducho právo u nás slúži záujmom pomerne úzkych skupín, nie na ochranu spoločenských hodnôt a ja som REZIGNOVAL NA TO, že sa to v dohľadnej dobe zmení. A ak majú bežní ľudia nejako pomôcť k zmene, tak k nej skôr pomôžeme tým, že budeme účelové právne predpisy otvorene kritizovať a odmietať ich akceptovanie.

Turista222

Je mi fakt do plaču, keď vidím, ako nám lesy miznú doslova pred očami. Kam všade chodia štvolkorkári, terénne autá, ťažké stroje...:(((. Strašná škoda, že príroda sa nemôže adekvátne brániť (napr. aj zvieratá pred poľovníkmi).

Rast

verim tomu, ze keby sa gerlach vyznacil, tak by to nevadilo ludom, keby sa to vyznacilo dobre, tak by to znizilo riziko vystupu

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma