Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bezohľadnosť na Evereste ????

DanielaM

Skoda, ze je vypredana - uz som sa tesila, ze mam dobry darcek pre niekoho :-(

Orchid

pre Danielu: starý strýko Google ju našiel na internete, materiál chránený autorskými právami, ale dá sa krásne čítať. Čiže keď nebude knižná podoba, možno poteší aj link

Orchid

predčasná radosť, chýbajú tam niektoré strany. Má ju niekto, kto je ochotný chýbajúce strany preskenovať a zaslať na mail????

Lubo

Cez books.google.com sa daju len vyhladavat uryvky, nie citat cela kniha. Ci mi nieco uchadza?

Jjano

Off topic:
Nie, nič ti neuchádza. Pokiaľ pre publikáciu platia autorské práva, tak na Google Books sú iba náhľady - niekoľko strán - a aj to sa týka iba nevedeckých publikácií (tie sa nezverejňujú vôbec). Google si skenuje celé knihy, lebo vytvára veľkú globálnu knižnicu, v ktorej umožňuje vyhľadávanie. Ale zverejňuje iba časti kníh (a v určitých prípadoch ani tie).
Je to viac-menej služba pre kníhkupectvá, ktoré tak môžu náhľady dať do svojich e-shopov.
On topic.

Kalnas

ta kniha je naozaj dobra, aj ked po precitani asi aj najvacsieho horala prejde chut vystupit na Everest.
Tiez odporucam knihu Dark Summit (Nick Heil) o davidovi sharpovi

Vrana

moment, to nie je ako vo Vertical limit, ze chrabri horolezci a odvazne horolezkyne nezistne pomahaju a riskuju zivoty za zachranu blizneho ?

Jonathan.sk

Sa teším na knihu o tom ako šerpovia naháňajú Stecka s nožom... :(.

Sona

Asi ako ktori. Pre tych, co sa viac zaujimaju o Everest biznis, odporucam Into thin air od Jona Krakauera. Miestami tiez dost drsne citanie.

Tarazed

Myslim, ze sir Hillary vyjadril nazor, s ktorym sa aj ja stotoznujem. Ano, jednak je to sice extremne miesto a clovek uvazuje inac, pri narocnom zostupe, keby sa to stalo dakde v zone smrti, viem to pochopit ak by tam museli nechach zraneneho alebo privelmi vycerpaneho cloveka, ale vykaslat sa nanho pocas vystupu hore... Pre mna by teda ovela cennejsie bolo, keby som sa na to vykaslal a radsej vyuzil prostriedky, vyhradene na dokoncenie vystupu na pomoc tomu cloveku, ak by to malo zmysel, lebo zasa ked je niekto rozsekany, proste uz mu clovek nepomoze ani keby velmi chcel, jedine tak s nim tam ostane nakoniec tiez. ...tam sa nejaky horolezec v clanku tusim vyjadril ze v nejakej vyske uz nie je priestor na moralne zasady. Aha a od ktorej vysky teda clovek prestava byt clovekom?

PaliT

Trochu som sa tou témou zaoberal a po preštudovaní x strán dokumentov mi najviac utkvel v pamäti nasledovný výrok (už si nespomínam, kto to povedal): "Na záchranu človeka v tej výške v náročnom teréne je nutné, aby dotyčný dokázal stáť na nohách a chodiť. Možno ho podopierať, možno mu pomáhať, ale chodiť musí v podstate sám. Kto neverí, nech si urobí vlastný test doma v kuchyni. Nech dvaja chlapi vezmú tretieho, ktorý bude "bezvládny" a nech ho prenesú od dverí ku kuchynskej linke, potom nech ho na ňu vyložia, potom zložia a vynesú ho opäť do obývačky. A teraz si predstavte nedostatok kyslíka, chlad a nebezpečné prostredie..."

Čo by určite nemalo nastať, to je bezcitný výstup okolo bezvládneho človeka nahor. Dať mu kyslík, pokúsiť sa ho oživiť a dostať na nohy. Ak nie, potom je záchrana otázna, lebo pri pokuse o ňu by mohli byť ohrození ďalší ľudia.
V prípade D. Sharpa ho našli bez rukavíc, so "sklenenými" rukami a úplne omrznutým nosom, boli presvedečení, že zomiera, lebo nekomunikoval. Bolo to v noci v mraze viac ako -25. Nejakým zázrakom sa dožil rána a na slniečku sa prebral tak, že povedal svoje meno a názov expedície, ale viac zo seba zrejme nedostal.
Pokúšam sa predstaviť si celú tú situáciu, ale myslím, že nedokážem súdiť konanie ľudí, čo boli tam v 8.500m uprostred mrazivej noci. Asi by som to nechal na ich svedomí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma