Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata HZS na Martinské hole v zime

JarinoM

Ahojte, keďže také vymoženosti ako cicky,laná a pod. nemám, chcel by som ferratu prejsť v lete,resp. bez snehu. Potrebujem aj vtedy ferratovú výstroj?

Ferofero

JarinoM: da sa to prejst v lete aj bez ferratoveho postroja v pohode,zalezi na tebe ako si zdatny pohybu v takom terene (to je ale iba moj osobny nazor-isiel som to bez snehu 4 krat a postroj som mal len raz na priistovanie mojej 6 a pol rocnej dcery). Ale ak si chces prejst ferratu v zime skus pozicovnu v Lacnom skialpe vo vrutkach

Eric

Myslim, ze veta "da sa to prejst v lete aj bez ferratoveho postroja v pohode,zalezi na tebe ako si zdatny pohybu v takom terene" je VELMI nestastna. Vyskytuje sa velmi casto. Vo svojej podstate je jej vyznam uplne nelogicky. Ci je clovek zdatny alebo nezdatny v nejakom terene, postroj/istenie mu v tom nijako nepomoze. Istenie je pre pripad padu a to sa moze stat aj osmickovemu lezcovi. Na druhej strane sme ako stricaci lozili po stromoch do 15 metrovej vysky a v kamenolomoch na vrchol bez akehokolvek istenia, obcas aj niekto treskol a dolamal sa a nezda sa mi, ze by mu v tom ferratovy set nejak pomohol, keby ho mal.

Lubo

Ak uz je "pod niekoho uroven" sa istit ferratovym setom (co povazujem za krajne hlupe), tak aspon helma by mala byt nediskutovanou samozrejmostou.

Blue

Su teda nejake useky feraty ktore na tunajsej mape nie su vyznacene ale na mieste su? T.j. mimo zltej a cervenej trasy? A kadial teda vedie? od bodu Ferata HSZ, nastup vedie na chatu len jedna trasa.

JarinoM

Lubo, Prosiecka dolina,Slovenský raj/niektoré úseky/, výstup na Malý Rozsustec, Jánošíkove diery sú "makový odvar" oproti tejto ferate? Pýtam sa preto,lebo tam som žiadnu výstroj ani helmy nevidel u nikoho.

Kaspy

nejde o to ci to prejdes bez istenia, resp. o narocnost, ale o to ci ta moznost istenia na tej ktorej trase existuje.
V aute sa urcite tiez nikdy nepriputas....

MisoM

JarinoM, pripada mi to tak ze sice si na ziadnej ferrate nikdy nebol ale chces aby ti to tu ludia odsuhlasili ze jasne da sa aj bez setu.

Je zaujimave ako ludia vedia napisat ako sa to da prejst bez setu, je zvlastne ze ale nik nepise tie pripady ked tam isl ludia bez setu a cuduj sa svete sa smykol padol a polamal sa a bol zasah HZS.

Aj liezt sa da aj bez lana a bez istena, preco ho potom lezci maju? Odpovedaj si sam a najdes odpoved aj na ferratovy set na ferrate.

Lubo

Rokliny Slovenskeho raja a Malej Fatry su uplne inak zabezpecene a ide sa po umelych pomockach a preto hrozba letiaceho sutru prakticky neexistuje. Na tejto ferrate je vyrazne odlisne a take miesta tam su. Pamataj, ze uz sutrik velkosti vajca ta moze (pri)zabit.

Mimochodom, existuju exoticke pripady, kedy nepripasany spolujazdec v aute prezil. Sadnes do auta kvoli tomu nepriputany? Taktiez kedysi si nestretol pomaly cyklistu s helmou a dnes ztazka stretnes nejakeho bez nej, podobne to prichadza na svahy lyziarskych stredisk.

Ferofero

...aby som uviedol na pravu mieru co som napisal-asi som to nenapisal spravne - ferratovy postroj v mojom pojimani je ten ypsilon na pricvakavanie (neviem ako presne sa to vola). To som pouzil len raz. Ale nikdy som tam nesiel bez prilby,sedaku a istenia zo sluciek a karabin. Nepouzil som ich vzdy ked bolo treba(vacsinu usekov som siel bez toho), ale ked som sa na to necitil tak som sa cvakol. Viem, toto tiez nie je uplne koser a nemalo by sa to takto

MisoM

tak istenie zo sluciek ti moze narobit viac problemov pri pade ako pomoct... tych par drobnych za pozicanie ferrata setu, alebo tej Y-lonky ako pises, nestoji tak moc, ako co sa moze stat ked padnes a mas aj ked len slucky.

Wotr

Lubo: ...ale cim to je ze nestretnes ludi na bicykloch bez prilby?? podla mna chorou politikou-pokutovanim. A milujem argument "ved aj profesionali ju nosia" ...aha, ved aj profesionalni jazdci v autach maju prilby...preco ju nemusi mat teda kazdy jazdec??

Lubo

Wotr, mňa prilbu na biku naučil nosiť pád, ktorého dôsledok bolo 20 štichov na krku a tvári. Našťastie bez následkov. Bolo to pred 15 rokmi a dnes by sa to už nestalo lebo by som kvôli predpisom tu prilbu mal...

Ferofero

MisoM ja viem ved pisem ze to neni košer, som si toho vedomy

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma