Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: cesnak medvedí

Diskusná téma K fotke: cesnak medvedí

Cesnak medvedí (Allium ursinum) - Cesnak medvedí, ľudovo medvedí lenek, je predovšetkým prvým poslom jari. Jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke podobné listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom kvetov je až 30 cm vysoká.

Laju

kde na Zahori rastie cesnak medvedi,prosim az niekto viete poslite suradnice.Dakujem

Tono

Inak tieto ,,ohnive vody,, mavaju v hojnom sortimente na chate ,,Budovatel,, na Kosarisku za Borinkou.

PeterS

Ivi, myslel som, že netreba chodiť až do Smoleníc, samozrejme viem, kde leží Čertov žľab:)

Tono

Ivi, stary zalesaci radi ,,ohnivu vodu,, :o)))

Ivi

tono
to musi byt ozaj ohniva voda, hlavne ta s tym korenim..

Tono

Ja obcas robievam takuto ohnivu vodu z med. cesnaku, alebo aj z obycajneho cesnaku. Do 0,5 l borovicky dam (jeden struzok na 1 dcl) 5 struzikov cesnaku, tyzden az dva (podla chuti, cim dlhsie - tym je chut cesnaku intezivnejsia) necham luhovat pri izbovej teplote. A potom beriem na turu. To hlavne vtedy, ked mi dojde zasoba hruskovice. Podobne je to aj s ciernym korenim. Ten isty postup, len cele korenie podrvým a na deci dam tak 3 az 10 zrniecok, podla chuti. Na zdravie!

Misou

Cesnak medvedí v ničom nezaostáva za svojím slávnejším bratom. Má tiež množstvo liečivých účinkov - reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. Podobne ako cesnak obsahuje aj sírne zlúčeniny a pomerne veľa vitamínu C. Na túto rastlinku nemusíte čakať až do jari. Najvýživnejšie sú síce čerstvé listy, ale mimo sezóny môžete používať aj jeho cibule. Liečivé účinky sa dajú čerpať počas celého roku z výťažku cesnaku medvedieho. Stačí, ak si v čase zberu cesnaku medvedieho naplníte nádobu nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejete ražnou pálenkou a necháte dva týždne odležať. Denne užívajte desať až pätnásť kvapiek s troškou vody.

Pongman

prave som sa dnes potulal v malych karpatoch a v tom krasnom jesennom, farebnom aj tak troska zaspominal na jarne cesnakove koberceky:)

Ivi

PeterS
petrzalskej ? uf, do Smolenic treba prist, ale ta jar sedi :) Ale to ty isto vies, sledujem tvoje foto a ked vies kde je Vlciaren, tak urcite poznas aj Certov zlab :)

PeterS

Takže Čertov žľab? Stačí vystúpiť na petržalskej zastávke Starohájska, samozrejme až na jar:)

Ivi

Rikitan, bolo ho tam citit siroko-daleko. doteraz si tu vonu pamamtam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma