Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bertotovce – Mindžová – Strieborná hora

Diskusná téma K článku: Bertotovce – Mindžová – Strieborná hora

Vždy som túžil pomotať sa po okolí Vyšných Repáš, Oľšavice a Brutoviec práve koncom októbra, pretože sa tu vyskytuje obrovské množstvo smrekovcov opadavých, ktoré košaté a staré rastú solitérne na lúkach, ale tvoria aj súvislé porasty. Nikde inde na Slovensku ich pokope toľko nenájdete. Tieto lokality sú v tomto výnimočné. A práve v tomto období majú sýtu zlatú farbu, ktorá dáva najkrajšej časti Levočských vrchov neopakovateľný vzhľad. Keď po rokoch konečne nastal správny čas, vydal som sa peši z Bertotoviec do Spišského Štvrtka. Trasu dlhú 75 km som si rozdelil na tri dni a hneď v prvý deň ma čakala najdlhšia etapa.

Durcek

Okolo Repáš, Oľšavice a inde v okolí boli ešte za socializnu nádherné smrekovce na medziach. Celé stromoradia. V tej dobe ich v rámci "rekultivácie" vyťali a drevo zmizlo.

Peter Miler

Aj babka z Revúcej ináč nenazvala borovicu, ako sosnu, takže asi tam bude to koreňoslovie :-))

Agda

Sošny sú borovice, aj oficiálnom názovosloví je známy druh borovice -sosny, v šarišskom dialekte sa často hovorí boroviciam sošny, možno aj všetkým boroviciam. Najbližšie, keď tadiaľ pôjdem, tak sa pozriem, či tam ešte rastú.

Milan Stuchlý

Peter, ak si dobre pamätám, lipovčania lokalite nad obcou hovorili "Do Sošňa". Slovo je asi odvodené od slova "socha", ktoré má aj význam "podpera", obyčajne zo stromu - dvojáka.

Alexander

Tiež dík za vysvetlenie tohto zvláštneho názvu. Lebo Magura, valašská kolonizácia (dole v Lačnove je cerkev), to mi bolo jasné, ale s výrazom "mindža" či mingea som sa ešte nestretol. Stále platí, že človek sa učí celý život, však.

Peter Miler

Pali, trafil si :-))
Milan Stuchlý, veľká vďaka za vysvetlenie, škoda, že som to nevedel predtým... Lebo pôvod tohto názvu mi skutočne nešiel do hlavy a vôbec mi nesedelo, aby sa kopec volal po ženskom orgáne a ešte k tomu po cigánsky :-)) Nabudúce aspoň budem vedieť, že nemám zabúdať na valašskú kolonizáciu, ak narazím na zvláštny názov. A čo to vlastne značí Sošeň?

Milan Stuchlý

Pred asi 30 rokmi som robil textáciu tejto červenej trasy a hľadal v Lipovciach a inde chotárne názvy na tabuľky miestneho názvu. Najviac ma potrápilo vytvorenie "Nad Sošňom" na križovaní s modrou.
Na Mindžovej určite nikdy cigáni nepracovali, ale pásli tam ovce valasi, ktorí prebrali vlašské (rumunské) názvoslovie (napr. aj magura, príslop, ...). A mingea (čítaj mindža) je slovensky guľa, takže názov kopca znamená "guľatá, okrúhla", čo zodpovedá jeho ploskému vrcholu. Že to v cigánčine má iný význam, je už ich vec.
Inštruktor značenia Milan Stuchlý

PaliT

A čo znamená tá "mindža"? Tuším správne, keď by som použil výraz "nemindžuj"?

Bazin

krasne foto a klasicky super citanie, vdaka !

Peter61

šani : aj ja, málo botanizujeme !
Ad Magura : je tam posed a bol aj pouzitelny vrak autobusoveho privesu ( myslim, ze aj s pieckou)

Alexander

A s tými smrekovcami máš pravdu, sám som si to všimol tiež, ale až po tvojich slovách aj uvedomil, že fakt asi nikde inde toľko ako tam.

Peter Miler

Čavte, vďaka za reakcie :-))
Stano, som ti zase zabrúsil do rajónu :-))
Boro útulňu postavili turisti z Hermanoviec - krásna práca, bezpochyby :-))A tvoj článok si najbližšie určite prečítam!
Polovicu už mám prečítanú, tak po kúskoch :-)
Karol - to fakt ľutujem, Alexnder dal aj nedávno fotky do galérie z tej lokality a až teraz vidím, o čo som prišiel, ale o to mám väčšiu motiváciu vrátiť sa tam. Čakám na poriadnu zimu, tak asi až v decembri. Chcel by som ísť v snehom obsypanej krajine, prespať na Chotárnej a skončiť v Sabinove.
O tom kameňolome viem - riadne ma to vytočilo, ten cynizmus...

Alexander

Tak, tak, to sme nevynechali (Maguru) minule pred týždňom cca :-)

KarolM

Pekná túra! Bachureň i Branisko sú malebné a relatívne zachovalé pohoria. Žiaľ vo vzácnej lokalite v Branisku sa buduje kameňolom forum.mtbiker.sk/post764267.h….
Inak zo sedla pod Magurou do sedla pod Bachurňou sa oplatí ísť lesnou cestou cez druhý najvyšší kopec pohoria Bachureň Maguru (1067 m). Sú tam nádherné hrebeňové lúky s výhľadmi na Tatry. Zo sedla pod Bachurňou na najvyššiu Bachureň je to na skok. Z vrcholu sú krásne výhľady na západ (Kráľova hoľa, Levočské vrchy, Tatry).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum