Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bertotovce – Mindžová – Strieborná hora

PaliT

A čo znamená tá "mindža"? Tuším správne, keď by som použil výraz "nemindžuj"?

Milan Stuchlý

Pred asi 30 rokmi som robil textáciu tejto červenej trasy a hľadal v Lipovciach a inde chotárne názvy na tabuľky miestneho názvu. Najviac ma potrápilo vytvorenie "Nad Sošňom" na križovaní s modrou.
Na Mindžovej určite nikdy cigáni nepracovali, ale pásli tam ovce valasi, ktorí prebrali vlašské (rumunské) názvoslovie (napr. aj magura, príslop, ...). A mingea (čítaj mindža) je slovensky guľa, takže názov kopca znamená "guľatá, okrúhla", čo zodpovedá jeho ploskému vrcholu. Že to v cigánčine má iný význam, je už ich vec.
Inštruktor značenia Milan Stuchlý

Peter Miler

Pali, trafil si :-))
Milan Stuchlý, veľká vďaka za vysvetlenie, škoda, že som to nevedel predtým... Lebo pôvod tohto názvu mi skutočne nešiel do hlavy a vôbec mi nesedelo, aby sa kopec volal po ženskom orgáne a ešte k tomu po cigánsky :-)) Nabudúce aspoň budem vedieť, že nemám zabúdať na valašskú kolonizáciu, ak narazím na zvláštny názov. A čo to vlastne značí Sošeň?

Alexander

Tiež dík za vysvetlenie tohto zvláštneho názvu. Lebo Magura, valašská kolonizácia (dole v Lačnove je cerkev), to mi bolo jasné, ale s výrazom "mindža" či mingea som sa ešte nestretol. Stále platí, že človek sa učí celý život, však.

Milan Stuchlý

Peter, ak si dobre pamätám, lipovčania lokalite nad obcou hovorili "Do Sošňa". Slovo je asi odvodené od slova "socha", ktoré má aj význam "podpera", obyčajne zo stromu - dvojáka.

Agda

Sošny sú borovice, aj oficiálnom názovosloví je známy druh borovice -sosny, v šarišskom dialekte sa často hovorí boroviciam sošny, možno aj všetkým boroviciam. Najbližšie, keď tadiaľ pôjdem, tak sa pozriem, či tam ešte rastú.

Peter Miler

Aj babka z Revúcej ináč nenazvala borovicu, ako sosnu, takže asi tam bude to koreňoslovie :-))

Durcek

Okolo Repáš, Oľšavice a inde v okolí boli ešte za socializnu nádherné smrekovce na medziach. Celé stromoradia. V tej dobe ich v rámci "rekultivácie" vyťali a drevo zmizlo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum