Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Májový výstup na Smrk a Ještěd

Diskusná téma K článku: Májový výstup na Smrk a Ještěd

S naším turistickým oddielom T. O. Bjatek tradične chodievame počas májového voľna do Čiech. V máji 2012 sme boli v Jizerských horách. Ubytovali sme sa v penzióne Maják v Novej Vsi nad Nisou, kde nám manželia Papouškoví pripravili veľmi príjemné prostredie s vynikajúcou kuchyňou. Vďaka autobusu sme mali širokú možnosť túr a okrem túr sme navštívili zámok Lemberk i skláreň „A je to“ v Lindave.

Miroslav Svitek

Vďaka za info o rastlinke. Fotiek bolo požehnane, no vybral som len tých pár.Tento rok sa chystáme pre zmenu do Česko Saského Švajčiarska

Radoslav

Potvrdzujem rastlinu z foto, česky plavuň vidlačka. Chránená, bežná v celej stred. a sever. Európe. Rastie na chladnejších tienistých miestach, výhradne na kyslých rašelinových pôdach, ktoré práve dominujú centrálnej Jizerkej hornatine. Počas leta má ešte nahor rastúce "vidly", cca 25 cm dlhé mäkké svetlozelené výhonky s dvomi do 10 cm dlhými výtrusnicovými klasmi - vidlami.
A to "červené" je práve ich častá symbióza - huby. Tie sú citlivé na znečistenie, čo je dobrá známka pre ich výskyt tam, i keď trpeli i trpia masívnym rozpadom smrečím spred cca 30 rokmi (imisie hlavne z uhoľ. elektrární atd).
Prešli ste v Jizerkách tie najaktraktívnejšie lokality. Vďaka za článok, len trošku chudobnejšie foto, ale vystihujúce, (napr. chýba mi krajinársky unikátna Jizerka), na Ještěde škoda, že ste nemali počasie na výhľady, vidno z neho celý sever Čiech. Faunou je to síce výraznejšie kultúrna krajina, ale snahou CHKO je tam vrátiť viac pôvodnej divočiny.

Honza286

Z Jizerky doporučuji jít na Smrk přes Halu Izerskou, pak je to ideální i na kolo až na dva kratší úseky, které jsou hodně kamenité - ovšem na Lacznik rozhodně s kolem nedoporučuji jet po žluté značce z Haly Izerskie (poslední zhruba kilometr úzké a strmé koryto potoka + bažiny, rašeliniště), ale z rozcestí Hala Izerska jet dále rovně na Polanu Izerskou a odtud neznačenou lesní cestou na Lacznik, odkud je to na Smrk již kousek (úvodní část se na kole jet nedá, ale je to jen asi 10 minut dlouhý úsek po státní hranici, odtud se už na kole jet dá). Ten bufet na Smrku není rozhodně polský, ale český, ovšem chodí tam hodně Poláků, kteří se vyvezou lanovkou na nedaleký Stog Izerski.

Lubka š

Tá rastlina, čudo, je plavúň, je to chránená a liečivá rastlina. Má ajrádioaktívne účinky.

.ph

Tak to je paráda Miro. Tu rastlinku poznam, ale netusim ako sa vola. Pripomenul si mi moje studentske casy a vylety v Jizerkach (Smrk, Jizera, Frydlantske cimburi, Josefuv dul, Kristianov, Bedrichov, Desna, Sous, Jested, Hanychov a mnoho dalsich zaujimavych miest).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma