Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čunovo - Devínska Nová Ves

Diskusná téma K článku: Čunovo - Devínska Nová Ves

Bod styku štátnych hraníc Slovenskej republiky, Maďarskej republiky a Rakúskej republiky Triplex (obec Čunovo, Bratislava) tvorí železobetónový monolit. Štátna hranica Slovenska s Rakúskom je dlhá 107,1 km, z toho 76,9 km na vodných tokoch. Nachádza sa na nej 447 hraničných znakov. Tvorí ju rieka Morava od sútoku s riekou Dyje, rieka Dunaj od sútoku s riekou Moravou a pozemná hranica v mestskej časti Bratislavy – Petržalke.

MatusM

Ozaj, tento rok som mal moznost absolvovat prehliadku řopíkov v južných Čechách, neďaleko Slavoníc, kde skupinu bunkrov v smrekovom lese vyuzili a spravili z nich muzeum v prirode. Do detailov predstavili vsetko od atmosferu doby az po podrobnosti vyzbroje bunkrov.
slavonice.cz/main.php?CID=346…
O nieco skromnejsie pripravenu prehliadku je mozne navstivit aj nedaleko obce Klášter v okrese Jindřichův Hradec.
Kto sa ale toho chytí v Devínskej, alebo v Petržalke?

MatusM

Juro, bunkre boli instalovane tak, aby ich strielne tvorili jednu - dve nepriechodne linie a "kazdy bol kryty susedom". Bolo ich teda mnozstvo, vacsinu z nich nacisti znicili, ale aj tak sa ich v oblasti Bratislavy vela zachovalo, husty pas sa tiahne popri Devinskej na Zahorie.
Pre viac informacii o bunkroch - teda ludovo řopíkoch (zo skratky ŘOP - Ředitelství opevňovacích prací) klikni napr. sem:
cs.wikipedia.org/…/Řopík
alebo sem
bunkry.wz.cz/vz37/vz.37.htm

Juro

Ahoj, akurat dnes som bol s kamosom preskumat tie bunkre na hraniciach, udajne je ich na petrzalskej strane 15, my sme nasli BS1 a BS4(to je ten o ktorom sa zmienujes)a este BS7, BS2 a BS3 su skryte niekde v lese...ale dost brutal, ze nieco take je hned tu v bratislave, a vie o tom strasne malo ludi.

MatusM

Pokial ma clanok na hikingu priniest maximum informacii, tak tento moze ist prikladom. Navyse sa aj dobre cita, mozno aj preto, ze takmer vsetky tie miesta dobre poznam. Napriek tomu som sa mnoho noveho dozvedel.
Miro, pozabudol si hadam spomenut iba nenapadnu, no pozoruhodnu kaplnku z 18.storocia pri rakuskej osade Zeiselhof, kam pravidelne dochadzaju aj mnohi veriaci z Cunova a Rusoviec. Pri poslednej oprave (1999-2001) spustnuteho kostolika sa po odkryti 8 vrstiev omietky objavila nadherna povodna freska.
Potom dalej po hranici, tentoraz na petrzalskej strane, stoji za povsimnutie aj zabudnuty a vykradnuty vojensky cintorin s hrobmi padlych v 1.svetovej vojne. Za poslednych rok sa zacala kultivacia tohto miesta, snad sa mu dostane primeranej piety.
Dakujem za clanok!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov