Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistický sprievodca Malé Karpaty 1935

Diskusná téma K článku: Turistický sprievodca Malé Karpaty 1935

Keď som v diskusii na Hikingu objavil odkaz na retrosprievodcu, hneď som si povedal, že ho musím mať. Ako prisťahovalca pod Malé Karpaty ma potešil fakt, že sa dozviem zaujímavé veci o miestach, po ktorých sa rád túlam. Zistím, ako Malé Karpaty vyzerali v minulosti a na čo slúžili objekty, ktoré síce ešte v súčasnosti stoja, no sú poriadne poznačené zubom času alebo prestavané na nepoznanie. Keďže je kniha doplnená o dobové fotky a pohľadnice, potešila ma aj z pohľadu milovníka historickej fotografie.

Meky

Super Zdenči.Toto musím zohnať...netušil som o tejto publikácii.

Pio

Kniha ma čakala pod stromčekom. Vraj to bol posledný kus, vravel Ježiško.

Vladvlad

Ešte v lete som si túto knižku kúpil. Zaujala ma, ale po prečítaní som bol mierne rozčarovaný. Už len tie popisy fotiek, mali byť uvedené pod každou jednou fotkou a nie na konci knihy a to ešte chybne... Takto to človek číta, zaujme ho nejaká fotka a namiesto jednoduchého popisu (napr. Buková-Biksard-20.roky) treba pozerať dozadu a ešte odrátať 2, pre chybné číslovanie.

Keď to porovnám s knižkou o malokarpatských lesných železniciach na panstvách Pálfiovcov, ktorú som si nedávno zaobstaral, tak tá je ako sto a jedno. Množstvo výskumnej práce, podrobný opis, historické udalosti, súvislosti,...
Toto je vlastne obyčajná "úprava" pôvodnej knihy z 1935 a doplnenie fotiek, nič viac.
Kto má možnosť, treba si zohnať/okopírovať pôvodné vydanie tohto sprievodcu, myslím, že vtedy bude autentickosť dokonalá.
Čo som napísal znie kriticky, ale zase nechcem niečo zbytočne chváliť, len preto, že sa jedná o MK :)
Keby to stálo 5 eur, nepoviem, ale pri viac ako 10 E teda čakám aspoň nech tam nie sú chyby.

Vladimír Kobza

Sprievodcu Malé Karpaty som si kúpil aj ja v decembri na Vianoce a veľmi ma potešil svojím obsahom, dobovými fotografiami a a priloženou kreslenou turistickou mapou, ktorá poskytuje prehľad o stave značkovaných chodníkov v 30. rokoch 20. stor. Z toho je vidieť, že ani za 80 rokov sa základná kostra TZT nezmenila (pri dokonalejšom štúdiu možno nájsť veľkú podobnosť medzi tamojším a súčasným stavom TZT).

Čo tu bolo spomenuté, tak áno sú chybne číslované obrázky (ale upozornili na to vloženým lístočkom, stane sa..). Viem, že ideálne by bolo dať popisy pod obrázok, ale pre mňa to nebolo až takou prekážkou, zvykol som si.
Je to turistický sprievodca (nie vedecká monografia), a preto nemožno od publikácie takéhoto druhu očakávať "množstvo výskumnej práce". Čo sa týka autenticity, tak to je naozaj subjektívny pohľad. Sprievodca prešiel jazykovou úpravou, takže sa v pohode číta. Zachovanie pôvodného textu by na druhej strane bolo autentické. Mne osobne je to viac-menej jedno, keďže mi ide najmä o obsah, ktorý sa z neho dozviem.

Takže ja som s týmto sprievodcom veľmi spokojný a už som ho kompletne prečítal 3-4-krát (samozrejme s mapou v ruke a snahou zapamätať si čo najviac).

Vlani som si kúpil ďalšieho retrosprievodcu KČST Podkarpatská Rus z roku 1936, tiež obsahovo bohatá knižôčka na cca 250 stranách.

Zároveň by som vás poprosil, ak viete ešte o nejakých podobných retrosprievodcoch z územia SR/ČR, tak budem rád ak mi poradíte. Vďaka.

Bazin

taky klenot sa nachadza u Teba? Vizera vo velmi dobrom stave. A o Devinskej Kobyle sa tam nieco nachadza?

Zdenči

Roman, je to retro sprievodca, nie originál z r.1935. Priznám sa, podrobnejšie som to začal čítať až ďalej. Bratislavu a blízke okolie som viac menej preskočil :-) Ale pozriem doma, čo píšu o Kobyle

Vladimír Kobza

Samozrejme, sprievodca pojednáva aj o Devínskej Kobyle (charakteristika územia + opis prístupových a značených chodníkov).

Vladvlad

Napísal som svoj názor, neviem prečo sa mi to niekto snaží vyvrátiť a dokonca cituje a vyvracia niektoré moje slová. Ja s knižkou spokojný nie som, čakal som viac. Chybné popisy fotiek a to dokonca na konci knihy sú zásadnou chybou, nezľahčoval by som ich. Bral by som, keby sa knižka predávala v lacných knihách za 2E.

Námetom na zvýšenie kvality obsahu a nie len jeho skopírovanie z pôvodnej knihy, by mohlo byť porovnanie ako sa zmenili trasy (niektorých) opisovaných turistických chodníkov, ktoré z nich pretrvali do dnes, ktoré zanikli. Vhodné by bolo porovnanie so súčasnosťou, námet na túru, niečo v zmysle, po stopách dávnych turistických trás. Čiže to by bola tá "výskumná práca". Lenže vtedy by kniha nebola len kópiou ale mala by aj nejakú pridanú hodnotu.
Vložená kreslená mapa je síce pekná, ale to je tak asi všetko.
Opäť môj kritický pohľad, ale stojím si za ním. Na vyváženie treba aj takýto názor :)

Vladvlad

Zdenči: aby som nezabudol, chválim túto recenziu, len som chcel prispieť svojim pohľadom.

Neviem či tu na hikingu alebo niekde vyhľadávaním cez gúgl, som narazil na naskenovanú mapu MK z roku 1922. Podobá sa tej v tejto knižke. Je to 1:200 000, názov Značené stezky v Malých Karpatech, klub ČS turistov. Ale rozlíšenie fotky je veľmi biedne.

Vladimír Kobza

Však v poriadku, je to tvoj názor, v žiadnom prípade ti ho neberiem. Kritika môže byť podnetom na ďalšie vylepšienie pri príp. dotlači.

To čo navrhuješ, že by ho bolo vhodné doplniť nejakým porovnaním trás a podobne. Dobre, to je dobrá myšlienka, len toto by už potom nebol retrosprievodca. Pod retrosprievodcom si ja predstavujem nové vydanie pôvodného dokumentu (príp. s nejakými formálnymi úpravami), ale určite nie s obsahovými úpravami. Som rád, že geografická terminológia sa uvádza v pôvodných názvoch. Tak len toľko z mojej strany.

Lubo

Mozno dobry napad pre "konceptualnu turistiku" ... v tomto pripade po stopach zaniknutych turistickych tras v Malych Karpatoch. Pri vtedajsich turistickych mapach by musela kazdej ture predchadzat riadna priprava, ktora by sa asi nezaobisla bez hladania v kniznych archivoch ... ci uz KST alebo nejakej velkej kniznice, co drzi komplexny fond.

Vladvlad

Súhlasím. Asi som si mal hneď na začiatku lepšie uvedomiť, presne ako píše Vlado Kobza, že už v názve je uvedené retrosprievodca.
Celkovo je aj tak porovnanie so súčasnosťou skôr na zaplakanie. Uvedené obce sa až na ich názvy tak veľmi nezmenili, skôr rôzne osady a hájenky v lesoch, z mnohých ostali len kopy kamenia, prípadne ani to. Stromy, ktoré v MK rástli v rokoch tridsiatych sú často zbytočne a nenávratne preč. Kedysi bol v lesoch väčší kľud a pohoda, opisy v knihe sú toho dôkazom. Žiadne vyjazdené lesné cesty od áut, traktorov, motoriek alebo bicyklov. Maximálne si bolo treba dať pozor, aby človeka v niektorých častiach MK nezrazila lesná úzkokoľajka :)
Dosť bolo kritiky a teda mal by som sa asi do porovnania starých trás s novými ihneď pustiť :)

Zdenči

Vlado, cením si každý názor. Aj kritický. A hlavne nekritizuješ tu mňa, ale autorov knihy :-) Ty ako starý karpaťák máš určite právo ku knihe zaujať aj kritický postoj. Pre mňa ako prisťahovalca sú to nové veci.

FunTTomas

VladoK: by si sa mohol na hikingu podeliť s recenziou retrosprievodcu o Podkarpatskej Rusi. Čo ty na to?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma