Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Túlačka Dobrovodským chotárom

Diskusná téma K článku: Túlačka Dobrovodským chotárom

Dobrá Voda, obec obkolesená lesmi Malých Karpát. Je všeobecne známa tým, že tu strávil posledné roky života básnik Ján Hollý. Nachádza sa tu zrúcanina rovnomenného hradu, oblasť je pravidelne postihovaná zemetraseniami a kedysi tu bola rozvinutá sieť lesných železníc. Okrem toho skrýva mnohé zaujímavosti, ktoré si návštevník často nevšimne, prehliadne, prípadne o nich ani nevie. V nasledujúcich riadkoch by som s niektorými z nich rád podelil.

Tomka

Ďakujem za tento článok.Hoci sme v Dobrovodskom krase boli už viackrát, o záreze priamo v obci sme netušili. Dnes sme ho objavili, vďaka tomuto článku. Treba ísť ulicou, ktorou ide NCH na hrad a asi po cca 100 metroch vľavo je pekná bránička /nezamknutá/, ktorú si treba otvoriť a potom doľav a ste v záreze.

Peto1

Konečne som sa dostal do Dobrej Vody. Chcel som si pozrieť to , čo ostalo po lesnej železničke. Časť telesa v údolí Dolina som prešiel, chcel som si pozrieť aj zárez za dedinou, len som sa k nemu nevedel dostať. Pri zmieňovaných domoch a bytovke som nenašiel žiaden chodníček. V jednej prieluke je rozostavaný dom, A tam pod skalou by mohlo byť to miesto, len je to zatarasené a zarastené burinou. Išiel si vtedy hore svahom a zase dole. Ďakujem

Sona

Vlado diky za upresnenie, na nieco z toho si trufam aj s drobcom v nosici.

Ja osobne dost cerpam inspiraciu na navstevu takychto zaujimavosti z vrstvy Fotografie v nasej mape. Velka vdaka vsetkym pridavatelom.

PaliT

Aha, tak APS-C, fotím niečím podobným... Pozeral som totiž galériu a možno len náhodou som narazil vždy na fotky z kompaktu, to ma poplietlo.
Nuž, foť ty len pekne ďalej, je na čo pozerať :)

Vladvlad

Vďaka za prečítanie, som rád, že článok zaujal.
Opisované boli málo známe/neznáme miesta a práve to bolo cieľom. Sú to možno také malokarpatské omvrvinky, ale ja ich vnímam trochu ináč a som rád, že som sa s niektorými z nich mohol podeliť.
Trasa bola síce krátka a rýchlo prejdená, ale nikde som sa dlhšie nezdržal, len cvak cvak a išlo sa ďalej. Pri normálnom pohodovom turistickom tempe a pozretí aj iných lokalít (napr. hrad) sa tu dá stráviť viac času. Prípadne pri trase cez Dobrú Vodu, si odskočiť a pozrieť niektoré tu spomínané miesta. Fotky pri článku nie sú ideálne kvôli počasiu, ale priamo v ňom som sa snažil zaradiť odkazy na kvalitnejšie verzie, hlavne výhľady. Kto by povedal, že sa kúsok nad obcou dajú vidieť Piešťany, Hlohovec alebo kúsok Nitry.

K fotkám: Pavol, no to si mi teda dal, že kompakt :) Cykločlánky sú všetky fotené kompaktom (FZ18 a LX5), toto je Pentaxom K01, čiže bezzrkadlovka. Ale pravdu máš, s tým dokončením práce v editore. Niekedy sú zásahy nutné. Osobne by som si prial vlastniť fotoaparát, ktorý by za akýchkoľvek, aj fádnych svetelných podmienok, produkoval použiteľné "pekné" zábery. Kľudne si preň zoberiem aj pôžičku :)))

Soňa: myslím, že taký Ajšnit-skalný zárez, je úplne nenáročný na návštevu. Tam kde v dedine odbočuje modrá značka vpravo do kopca, treba ísť vľavo pomedzi dva ploty a potom hneď doľava. Nezľaknúť sa akoby súkromného pozemku, nie je súkromný, len udržiavaný majiteľom vedľajšieho domu.
Prípadne ten val-šanec, je pri túre k hradu viditeľný priamo z chodníka a dokonca tesne pred hradom ide chodník aj priamo po ňom.
Alebo Ľahký kameň, kúsok od červenej značky, osobne ho považujem za veľmi príjemné miesto.

Igor: snažil som sa aby fotky vypadali zaujímavo, je to často aj dosť problém, keďže sa tu zobrazia len v menšom rozlíšení, ale na ukážku stačia.

Určite súhlasím, vždy sa dá čo objavovať. Ale nie len v Malých Karpatoch, myslím, že všade. Ono dosť záleží aj od konkrétneho človeka, ako vníma svoje okolie, krajinu vôkol. Či sa chce niečo dozvedieť. Ja osobne áno, kdekoľvek som počas napríklad minulého roka bol (teda väčšinou bicyklom) tak následne som si hľadal informácie o miestach, ktoré som navštívil. Hádam som si z toho potom aj niečo zapamätal :)

Konkrétne MK sú určite plné podobných miest (ako opisovaných v článku) problémom ale je, presne ako píše Pavol, že pokiaľ o ne bežný človek turista náhodou "nezakopne", tak nemá šancu ich poznať. Internet je síce fajn, ale na všetko odpoveď nedá. Druhá možnosť sú hlavne staršie publikácie, knihy, mapy. Tam sa dá čo to pochytiť. Ale hlavné je podľa mňa, ak sa o takéto informácie podielia domáci.
Mňa napríklad často chytí záujem a pozerám si staré mapy. Sú online dostupné mapy.opevneni.cz/ oldmaps.geolab.cz/map_region.… archivnimapy.cuzk.cz/ a v nich si porovnávam vtedajší stav (cesty, obce,...) so súčasnosťou. Sú tam vyznačené mnohé napríklad hájenky, z ktorých sú už len kopy kamenia a podobne.

Záverom len, že všetky lokality majú udanú gps polohu, čiže dajú sa navštíviť aj takto, ale myslím, že stratiť sa nedá, vždy sa niekam príde :)

Ale už končím, dlhé príspevky sa dlho čítajú :)

Sona

Krasne miesta, o ktorych som vobec nevedela. Kedze casto sme v Plaveckom Mikulasi, v dohladnej dobe pojdem pozriet aj osobne, dik za tipy.

PaliT

Výborný článok, je veľká výhoda, keď takto prispeje miestny znalec, dokáže predstaviť miesta a informácie, ktoré nenájdeš v nijakom sprievodcovi.

Predpokladám, že Vlado patrí k tým fotografom, čo vedia, že cvak aparátom, je len časť práce a poctivo dokončuje svoju robotu v digitálnej tmavej komore. Toto je aj pekná ukážka, ako sa dá z kompaktu vyťažiť maximum. Klobúk dolu.

Bulat

Ahoj Vlado, dovoľ dva postrehy /nielen/ k tomuto článku:

Priznám sa, že nemám príliš rád toto obdobie v Malých Karpatoch - keď snehu už nieto a do čerstvej zelene ešte ďaleko. Prídu mi tie kopce také šedivé a pusté. Ovšem keď sa pozriem na tvoje fotky, tak tento dojem strácam- neviem ako to robíš, ale fotky posobia príjemne a vobec nie smutne :-)

A druhá pripomienka- kedysi som si (naivne) myslel, že Malé Karpaty poznám - keď nie dosť dobre, tak aspoň slušne. Predovšetkým tvoje príspevky ma z tohto omylu niekoľko rokov úspešne vyvádzajú. A to je dobre- pretože má človek i na miestach doverne známych stále čo objavovať :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma