Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata MRŠ-ka alebo akcia Zázvor

Diskusná téma K článku: Chata MRŠ-ka alebo akcia Zázvor

Na sneh je pani Zima tohto roku skúpa. Na konci januára chodím stále v nízkych teniskách. A napriek tomu, že mne, nelyžiarovi, sneh v turistike skôr prekáža, začala mi tradičná biela zima chýbať. Snehová pokrývka našich hôr začínala od 1500 výškových metrov, a tak som si povedal, že cez víkend to budú vyššie kopce od mojich domovských bielokarpatských.

Tarazed

Nooo pekny clanok :) V Nizkych Tatroch som si v zime uzil tiez svoje zuzo :D

Peter61

Svojho casu sme sa na Brnci bavili v ramci clenstva KST o tom, ze na vysokohorskych chatach by mali byt kvoli orientacii v slote dajake majaky (pritomni technici sa k tomu hned vyjadrili,ze za par supov LED). Ale dajak majitelia a najomcovia riesia zatila ine veci, alebo uz maju iny nazor.

A "tote čelofky nam ňebudze treba" som ešte nezažil. Teda vlastne zazil, ale v pasivnom mode.

Delenie druzstva: no nemam Ti co pochvalit, ani prvy, ani druhy den.
Na druhy den by som si urobil SMS poistenie na zasah HZS.

Jeffer

Po všetkých stránkach „ako to nerobiť“. :( (Nevybavení, nepoznajú trasu, nepoistia sa, …)

FunTTomas

udivuje ma nemožnosť kúpiť si lístok na lanovku na Chopku. Podobne to nefunguje v Lomnickom sedle, ale tam zas nevedú frekventované turistické značky zo štyroch smerov ako na Chopku... Nuž, na Slovensku asi nemajú záujem zarobiť, lebo na Chopok nechodia peší turisti, len návštevníci z Jasnej a Táľov. Na Snežke si bez problémov kúpite len lístok nadol. Uvidíme dokedy budú na dobré slovo púšťať ochotní lanovkári ľudí bez lístka, napriek tomu, že to majú oficiálne zakázané.

Peter61

Tomáš:
Dokedy ?
kým sa nestane nehoda a dotycny ochotny lanovkar si to (skoro) odskace, lebo prepravovana osoba kupou listka nevstupila do pravneho vztahu s prevadzkovatelom dopravneho zariadenia ( a napr. ZP bude chciet regres)

Peter61

Jeffer, este by som doplnil, ze okrem vycerpania, nedostatocnej regeneracie a alkoholu mohlo ist aj o AMS.

Lenrob

Mozes napisat prirucku "Ako neplanovat zimne tury".

Lenrob

Este jedna poznamocka - tolko ospevovany "zázvor", je cechizmus a spravne po slovensky sa povie Ďumbier. Ale kúpte si niekde caj s ďumbierom, medom a citronom

Lubo

Prijemny clanok na nedelny podvecer, vdaka Jaro!
Tato tura dokazuje, ze "nie je dolezite, aby bol zazitok pozitivny, ale najma musi byt intenzivny". To sa podarilo, vsetci uspesne prezili a teraz uz vedia, ze rada "drzte sa tycoveho znacenia" od skialposov bola spravna a ze v zime sa letnych chodnikoch na hrebeni nechodi.

Ad Jeffer & lenrob:
Netreba autora odsudzovat, vybrali si s partiou na zoznamovanie sa so zimnou vysokohorskou turistikou asi najbezpecnejsiu lokalitu aku mohli. Oba dni tury bol SLN=1, takze aj traverz Dumbiera nebol rizikovy. Vzhladom na blizkost velkeho lyziarskeho strediska, dvoch horskych chat a dobre pokrytie lokality mobilnym signalom bola pomoc privolatelna velmi rychlo. Chyby sa vsak deju a kto do zimnych hor chodi, sam si nimi presiel. Vzdy je dilema ci macky, sneznice, cepin, atd. budu treba. Neraz sa stane, ze "tote [xyz] nam nebudze treba". Casom clovek pochopi, ze ich proste vziat treba a radsej ozeliet nieco ine, pripadne popracovat na kondicke. Ja som si preto napriklad zadovazil "nudzove" macky, ktore su sice 12 hrote ale z lahkej duralovej zliatiny a vazia len nieco okolo 600 gramov. Nosim ich na tury, kde neocakavam, ze ich bude treba. Podobne mam cepin. Lahucku Tikka celovku z batoha ani nevyberam a poistku mam celorocnu OEAV. Tiez som k tomuto poznaniu musel dospiet a neraz to bolo za cenu poriadnych hluposti. Su tury, na ktore s kamaratmi spominame so zimomriavkami na chrbte... ak vy dvaja take nemate, tak zozerem kefu.

Daulagiri

No neber to v zlom, ale v niektorých situáciách ste mali viac šťastia ako rozumu. Snáď sa s toho do budúcna poučíte. Napr. to s čelovkami je fakt nepochopiteľné.
Ale zas s určitého pohľadu tomu aj rozumiem, všetci sme nejako začínali. V každom prípade sú to silné zážitky na ktoré tak skoro nezabudnete.

Peto.z.bb

Suhlasim s Lubom, najma so zaverom - fakt skoda, ze tu nemozeme mat kazdy nejake realne statistiky o tom kedy, kde a ako vybaveni sme boli, a ake problemy sme mali. Taketo clanky su podla mna mozno aj hodnotnejsie, ako tie z kategorie "chcem sa pochvalit, zavidte mi" - cita to tu verim viac zaciatocnikov ako "de facto Jamesakov", len tu nediskutuju, a pre nich moze byt takyto clanok velmi hodnotny. Napriklad aj dnes najvrchnejsia cast Trangosky bola zladovatela, a na zostupe vyrazne pomohli aj take tie 100gramove pliesky za 5 eur, ktore si moze dovolit aj velmi sporadicky clen partie ktory ide na Stefanicku primarne kvoli spolocenskemu vyzitiu, na com same o sebe nie je nic zle, hoc osobne mam radsej nealko partie. Az nahodou niekto viete, ci tradicna madarska sneznizova vyprava aj dnes doobedu vysla na Dumbier, vopred vdaka, je to verim relevantne info prave pod tymto clanok, na ukazku toho ze nie je zle pocasie, ale len zle vybaveny turista.

Lenrob

Lubo, neodsudzujem, len by sa toto skutocne mohlo davat ako ukazka ako to radsej nerobit. Stastena bola na ich strane a nech im zostava naklonene aj do buducna. Ako clanok prijmne citanie.

Radoslav

Súhlasím s peto.z.bb o užitočnosti zdieľania takýchto skúseností. Plus autorovi pochvala za pútavo i vtipne napísané.
Pri večernom rozhodnutí na Krúpovej jasne absentovala znalosť lokality o jednoznačne ľahšom a bezpečnejšom smere. O vybavení bez diskusie, dtto o dispozícii najslabšieho.
No aspoň všetko dobre dopadlo, a aj nestratili či dokonca získali chuť. A hlavne skúsenosť a o ktorú dobre že sa podelia takto.
BTW dnes šli na Ďumbier? Výskum vetra a hustoty hmly? Osobne i zimnú 100 kmh wind hrebeňovku som zažil, ale len došiel len, že bolo jasno a o.i. bez ihličiek vo vetre. Najhoršie býva, keď poryv vetra náhle prudko poklesne :-).

Peto.z.bb

Rado, na nase prekvapenie dnes vacsina na Stefanicke uz tradicnej madarskej organizovanej sneznicovej skupiny zjavne vyrazala na Dumbier. Okolo 9tej rano. Netusim ako dopadli, lebo my sme sli radsej co najskor Trangoskou dole. Kazdopadne vecer nepili, isli spat pred 22hou, a rano preto vyzerali trochu inac ako "hrdinka" clanku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum