Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata MRŠ-ka alebo akcia Zázvor

Peto.z.bb

jantaara, vyborny postreh, ale zas sa priklanam skor k zlatej strednej ceste, ze clanok mohol v zavere popri zmienke o povedzme ze paradoxnej chuti tych dvoch dievcat na dalsiu turu pridat aj nejaky sumar toho, cim si autor s partakom podmienili ich ucast na dalsej akcii. Ten zoznam by bol fajn, mozno aj v inac podla mna velmi spravnej reakcii redakcie. Ved si priznajme, kolki z nas sme nikdy nezabudli pribalit si celovku, v zime aspon tie "nahradne lahke alternativy maciek" :), nezostali sme zaskoceni velmi pomalou chodzou noveho clena partie, atd. Predstavme si napriklad to, ze by im nefungovalo GPS, ci uz pre vybitu baterku, ci pre nieco ine, ci by to skoncilo tak srandovne. A v neposlednom rade, ci uz nepoistit sa na zasah HZS, alebo sa opit, to podla mna nema v takomto kontexte nic spolocne so srandovnym zazitkom, to mali ist napr. na Chatu pod Chleb :))

Lubo

To najdolezitejsie sme do clanku na koniec ako poznamku redakcie uviedli - t.j. ze bolo treba ist po tycovom znaceni. To povazujem za najvacsiu neznalost miestnych pomerov, ostatne veci bud velmi dobre z clanku vyplyvaju alebo ide o malo podstatny detail.

Fakt, kto z vas si tu nic nikdy nezabudol alebo umyselne nenechal doma/v aute a nakoniec to neolutoval? Ja som nespocetne vela krat spominal na vyzbroj, co sice mam, no nechcelo sa mi ju vlacit.

Ovela horsie je vsak podcenenie podmienok alebo vyber nevhodnej tury, resp. zly odhad vlastnych schopnosti. To sa v tomto clanku podla mna neudialo, hoci isto budete bit sem a tam, ze hej.

Jantaara

A aby som nezabudla - pekné fotky. Najmä úvodná je super! :-)

Jantaara

Zaujímavé, že hentým, čo skoro salaš pod Suchým podpálili, s pľuzgiermi kvôli novým topánkam túru odšlapali a plno iných volovín porobili, ste viac-menej tlieskali, aký skvelý zážitok mali.

Skúsení bardi si nezoberú snežnice a po pás sa v snehu brodia - plazia, to je sranda bohová. Tam nemusia byť výstrahy na začiatku článku, však Peter61.

Skúsený daulaghiri sa zabudne kvôli kochaniu na vrchole v Malej Fatre a potom sa vyberie sám nefrekventovanou značkou v tme, zablúdi a ledva sa vráti na chatu.

Myslím, že to boli oveľa nebezpečnejšie situácie a takých máme my všetci tu plno, takže sa netreba hneď ako supy zlietnuť a mudrovať neomylne nad týmito ľudkami. Autor sám v článku skonštatoval, čo bolo zle. A že celú túru nakoniec neopísal ako fasa srandovný zážitok, tiež nie je na škodu.

Vladeno

Kukám, že to tu naberá grády . No. Čítanie vskutku dobré a... Ja len toľko. Skrz tú spústu lapsusov mali šťastie. Mali. Verím,že sa poučili.

Peto.z.bb

Peter61, ked uz to o to tak velmi prosis, tie pliesky po 5 eur aj s postovnym mozes dvom hrdinkam clanku objednat odtialto:
dx.com/…/outdoor-sports-anti-…
A nemusis tu fnukat ohladne podla mna velmi spravnej volby ze ich poslali same dolu Trangoskou - stratit sa tam neda, HZS je tam rychlejsie, a na pripadny lad ci zamrznuty vyfukany sneh v pohode stacia vyssie spominane, hoc Tvoju excelenciu urazajuce pliesky :))

Peter61

Jjano, kludne by som mohol dat zoznam obdobne ( alebo dakto iny), ako lavinari pri analyze nehod. Ale zapadne to tu vselijakymi "plieskami za 5 €", ne/predavanim listkov na lanovku, kto kedy kde co pokaslal a napriek tomu to prezil etc. etc. ... Skratka ma to byt v clanku citatlene pre novicov.
Su zasady, ktore platia pri pohybe (a pohybe skupiny) vo vysokych horach a kde ich porusim vela, tak uz je to iba na Stastene. jedina vynimka je zlanovanie, tam staci jedna chyba.

Jjano

Pekný príbeh a zo života, zažil som podobných veľa.

A odkaz niektorým diskutérom na tému "Ako to nerobiť": keď už tomu venujete energiu, tak by ste namiesto všeobecných internetových rečí mohli napísať bodový zoznam, aké chyby boli urobené a ako sa im nabudúce vyhnúť... to by bolo oveľa užitočnejšie, ako moralizovanie ... :-)))

Sona

Mne sa to velmi pacilo, pripomenulo mi to, ako sme raz sli zo Stefanicky na Kamienku na skialpoch 5 hodin!!! Pocko sa zhorsilo niekde za Dumbierom, z dobrej viditelnosti zrazu hmla, vietor okolo 20 m/s, povrch kde- tu vyfukany do podkladu, takze sme len obuvali a vyzuvali lyze, potom prestali lepit pasy, no fakt zazitok. A tiez sme zisli z cesty, pretoze sme nedovideli absolutne nikam, ani od tyce po tyc. GPS pomohlo. Nastastie vsetko dobre dopadlo a minimalne je o com rozpravat - predsa len tie prijemne akcie vo velkonocnom pocasi pod modrou oblohou tolko latky na rozpravanie neposkytuju :)

Jaro Nad

Ocakaval som taketo reakcie, je to prirodzene. Tim sa skladal z dvoch odnozi, co som tu letmo spomenul, ta moja mala takmer vsetko vht vybavenie, ale to nas samozrejme neospravedlnuje. Ona dramatizacia je na mieste, najma aby clanok sluzil ako memento, akych chyb sa vyvarovat. Povedzte mi uprimne...koho zaujima pribeh bez naboja, bez napatia? Je pravda, ze by mozno stala za uvahu kategoria "pribeh" a zvlast "tutorial", kde bude suchoparne opisana cesta z bodu A do bodu B, s radami a odkazmi. Na malu obranu snad len tolko, ako tu uz bolo spomenute, vzal som v uvahu vsetky plusy, ako asi najpriaznivejsie zimne podmienky, ake som zazil, dostupnost chat a lanovky,atd. Ruku na srdce...kto z vas, samozvanych synov medvedice, neriskoval pocas burky, neskusil v ramci improvizacie nebezpecny usek, nepodcenil vybavu navzdory podmienkam? Za chyby sa plati, to je znama vec, ale zaroven nas, povedzme aj pri davke stastia, ucia sa im nabuduce vyvarovat. Teda aspon by mali, aj ked clovek je tvor nepoucitelny. Aj o tom je tento clanok, pobavit, ale aj poucit. Zaverom snad len tolko, ze napriek mojim vlastnym skusenostiam, ci uz s vht, ladolezenim, ferratami, ci beznou turistikou, prihlasil som sa na kurz VHT, takze poucnejsie to snad ani nemoze byt :-) Tak nech je stastena pri vas vsetkych...

Peter61

Lubo, OK, pekne sa to cita, Hiking nemoze byt metodickou priruckou. Co ta nezabije, to ta posilni.

Chodi tu ale spusta novicov, takze na uvod clanku by chcelo daco na temu , ze je to z prirucky "Ako neplanovat zimne tury" ako napisal lenrob.
Fakt tych lapsusov je privela, vrchol vsetkeho je druhy den - nechat nepoistenu pacientku ist spolu s dalsou novickou. Nevolat HZS kvoli neposteniu moze byt fatalne (vid Baranec minulu jesen hzs.sk/…/tragicka-smrt-ceskeh…
.

Pokial to dakto napise tak , ako je na lezec.cz Satanský report, alebo aspon tuto Tote snežnice nam nebudze treba, Severna stena Bradavice, tak si snad ludia uvedomia od zaciatku, ze takto NIE !

Peto.z.bb

Rado, na nase prekvapenie dnes vacsina na Stefanicke uz tradicnej madarskej organizovanej sneznicovej skupiny zjavne vyrazala na Dumbier. Okolo 9tej rano. Netusim ako dopadli, lebo my sme sli radsej co najskor Trangoskou dole. Kazdopadne vecer nepili, isli spat pred 22hou, a rano preto vyzerali trochu inac ako "hrdinka" clanku.

Radoslav

Súhlasím s peto.z.bb o užitočnosti zdieľania takýchto skúseností. Plus autorovi pochvala za pútavo i vtipne napísané.
Pri večernom rozhodnutí na Krúpovej jasne absentovala znalosť lokality o jednoznačne ľahšom a bezpečnejšom smere. O vybavení bez diskusie, dtto o dispozícii najslabšieho.
No aspoň všetko dobre dopadlo, a aj nestratili či dokonca získali chuť. A hlavne skúsenosť a o ktorú dobre že sa podelia takto.
BTW dnes šli na Ďumbier? Výskum vetra a hustoty hmly? Osobne i zimnú 100 kmh wind hrebeňovku som zažil, ale len došiel len, že bolo jasno a o.i. bez ihličiek vo vetre. Najhoršie býva, keď poryv vetra náhle prudko poklesne :-).

Lenrob

Lubo, neodsudzujem, len by sa toto skutocne mohlo davat ako ukazka ako to radsej nerobit. Stastena bola na ich strane a nech im zostava naklonene aj do buducna. Ako clanok prijmne citanie.

Peto.z.bb

Suhlasim s Lubom, najma so zaverom - fakt skoda, ze tu nemozeme mat kazdy nejake realne statistiky o tom kedy, kde a ako vybaveni sme boli, a ake problemy sme mali. Taketo clanky su podla mna mozno aj hodnotnejsie, ako tie z kategorie "chcem sa pochvalit, zavidte mi" - cita to tu verim viac zaciatocnikov ako "de facto Jamesakov", len tu nediskutuju, a pre nich moze byt takyto clanok velmi hodnotny. Napriklad aj dnes najvrchnejsia cast Trangosky bola zladovatela, a na zostupe vyrazne pomohli aj take tie 100gramove pliesky za 5 eur, ktore si moze dovolit aj velmi sporadicky clen partie ktory ide na Stefanicku primarne kvoli spolocenskemu vyzitiu, na com same o sebe nie je nic zle, hoc osobne mam radsej nealko partie. Az nahodou niekto viete, ci tradicna madarska sneznizova vyprava aj dnes doobedu vysla na Dumbier, vopred vdaka, je to verim relevantne info prave pod tymto clanok, na ukazku toho ze nie je zle pocasie, ale len zle vybaveny turista.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov