Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata MRŠ-ka alebo akcia Zázvor

Diskusná téma K článku: Chata MRŠ-ka alebo akcia Zázvor

Na sneh je pani Zima tohto roku skúpa. Na konci januára chodím stále v nízkych teniskách. A napriek tomu, že mne, nelyžiarovi, sneh v turistike skôr prekáža, začala mi tradičná biela zima chýbať. Snehová pokrývka našich hôr začínala od 1500 výškových metrov, a tak som si povedal, že cez víkend to budú vyššie kopce od mojich domovských bielokarpatských.

FunTTomas

Najnovšie sa parkovné vyberá aj na Trangoške, viď foto.

Tarazed

Haha, no keby som napisal ja clanok o svojich pestvach, tak ma tu asi vsetci ukamenujete :D Tento clanok je slaby odvar z mojich hovadin co som navymyslal ako samouk vo vysokohorskom letnom a hlavne zimnom terene :D PS a GPS napr. ani nemam :D Vzdy si vsak pre istotu balim kompas, raz sa mi v poriadnej hmle/metelici fakt hodil ;)

Peter61

Jaro :
Co ste pouzivali na GPS navigaciu ? Smartfon, alebo navigaciu ?

Radoslav :
ta diagnoza anemie z hypovitaminozy je takto na zaklade laickeho popisu dubiozna, dtto liecba.

Fericki

myslím,že super článok a velky zažitok pre zúčastnenych.dopadlo to dobre a to je podstatne

Radoslav

Jaro, o hazarde iste táto samotná túra nebola v daných podmienkach, chýbalo lepšie preštudovanie trasy a z toho adekvátne velenie. V intenciách rizika tak to nepoistenie či lepší sprievod na Trangošku. Podľa príznakov (biela, neistota chôdze) šlo o anémiu pre deficit B12, ktorý sa zhoršuje i príjmom alkoholu, už i zmenou stravy (pre i pri túre) a samozrejme i jeho úbytkom po veľkom výkone. To musí dotyčný vedieť a poznať svoje možnosti. No dá sa relat. plnohodnotne fungovať, len potreba vedieť o nutnosti dostatočného zásobovania pre telo, predovšetkým optimálne stravou (kys. listová - mäso, mlieko, vajca atd).
To iste skôr hazardom tento sobotný prechod v Tatrách: skialp.hiking.sk/…/laviny.html

Jaro Nad

Isiel by som sam proti sebe teraz tvrdit, ze ono to az take dramaticke nebolo a ze som to tak opisal iba pre napinavost pribehu. Kazdy sme to prezivali individualne. Nebol som uplne sam organizatorom akcie, no napriek tomu som citil zodpovednost za vsetkych. Takze keby mi dosli baterky do GPS, tak to nabeton otacame na Kamienku a mozno aj dole lanovkou. Ako som pisal, snehove podmienky boli vcelku idealne.
Bral by som ako hazard slopat pocas cesty, nie zabavit sa po prichode na chatu. Nasledky si snad uz kazdy nesie na svojich pleciach, nie? Viem, ze vek nie je zaruka kvality, no nebudem 30+ moralizovat o chlastani. Takisto som nemohol tusit, co bude rano.
Co sa tyka principu americkej teenage vyvrazdovacky, teda "rozdelme sa", sli sme vzdy tak, aby sme sa videli a cakali sme sa. Jedina podstatna delba bola az ta Trangoska a to bola improvizacia po zvazeni moznych rizik. V ten den bolo na tejto trase tolko ludi, ze mi to prislo rozumnejsie, ako hned lanarit HZS. Vidim vsak, ze je to silna tema a ja suhlasim so vsetkymi, co vyzyvaju k opatrnosti a zvazeniu rizik...

Peter61

Daulagiri :
onie, neneberuju skusenosti . Oba dni opakovanie tych istych chyb ( delenie skupiny, chybajuce poitenie HZS)

Jantaara

Hlavne v pohode :-) ....Daulaghiri, link kľudne daj.

Daulagiri

Tak možno som reagoval prisilnou kávou (vetou) a samozrejme že mám na konte tiež všelijaké lapsusy, ale ako som uviedol: všetci sme nejako začínali tak to aj chápem. Takže myslím že to zas odo mňa nebol taký hrozne silácky koment. Ale zaslúžil som si :-D
A Jantaara aj som chcel dať link na ten môj článok z MF, nuž čo už...

Ale ako som písal inde: Keďže sa to dobre skončilo tak sa dá povedať že takto sa naberajú skúsenosti.

Peter61
Jjano 8 :35 vidis, prave kvoli 09:21 etc. etc. etc. tu nema zmysel davat prirucku pohybu mladieho svyšťa medzy zasipanímy svyšťými norami. pokial lenrob, jeffer, daulagiri etc. maju iny nazor ... miesta je tu habadej -D

picasaweb.google.com/…/201403…

Lubo

@peto.z.bb
Zacinas (opat) trochu prehanat. V tejto teme stacilo, dobre?

Peto.z.bb

Ad Lubo 10:46 - poznamka redakcie bola aj podla mna spravna a dostatocna, a to nie som clen fan klubu redakcie. Bolo by asi dost ubohe, aby ste k tomu mali pridavat trivialne veci typu ze sa treba poistit pre zasah HZS, a neozrat sa pred turou - tieto zlyhania vychovy v rodine a vyucby v skolach by nemal sanovat sukromny web. Autor sa rozhodol ukoncit clanok tak ako sa rozhodol, a ma na to pravo - inac by to bolo ako v skladbe od BEz ladu a skladu Prisiel k nam film z USA - "skusme si filmy predstavit, keby sa sceny pridavali" :)

Lubo

Ad metodici:
Ak nechcete dokolecka furt pod kazdym takymto clankom alebo len beznou diskusiou frflat a napinat svaly, skuste nepisat clanok do rubriky rady. Nech sa to povedzme vola "Ako zacat so zimnou turistikou" a popiste svoje rady, dajte zoznam toho, co nepodcenit, ako byt vybaveny aj ked "to urcite nebudze treba" a tak podobne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov