Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Snežná slepota, Schneeblindheit, keratitis solaris, Snow blindness

Peter61

Ako obvykle, rady od UIAA:

Reflection from snow and a thinner atmospheric layer at high altitude make the risk of solar ultraviolet radiation burns more likely than at sea level.
theuiaa.org/…/UIAA_MedCom_Rec…
Tiez v DE,JPN,PT,IT

Peter61

Cyro, mamicky sa Ti mozu podakovat za info.

Totiz v dajakych 800 mnm na to malokto mysli ( nehovoriac o Lomnickom s - vid majo v.) skor kompiluje riziko skulenia u deticiek.

Majo v

Ja som bol ako cca 20-rocný s otcom v máji vo VT. Spávali sme na zamke a kazdý den sme vybehli lyzovat do lomnického sedla. Dole bola jar a hore 3 m snehu, obloha modro-cierna no nádhera. Po dvoch dnoch bez okuliarov som mal opuchnute oci a nedokazal som ich ani otvorit. Otec okuliare mal ale bez kremu ho spalilo tak, ze na tvari mal obrovske pluzgiere. A hlavu napuchnutu jak melon. Cestou domov vo vlaku sme museli vypadat strasne. Bolo to koncom tyzdna a vlak bol plny studakov, si pamatam ze si k nam nikto neprisadol do kupecka :-)))

Cyro

Peter, myslim ze to bolo v Pohorelskej Masi, niekedy na prelome 80. - 90. rokov. Je to postatne? :-)

Peter61

hm, chlapi, to mi pripomina prispevok od daktorej mamicky. V dajakej "detskej" teme tu jedna spominala, ze malym detom sa vraj nemaju davat slnecne okuliare ä kvoli (strabizmu ci co to bolo).
UIAA tusim odporuca pre deti okulierky ( ale ked ste/sme boli mali, tak infernet nebol a UIAA bola zlej strane zeleznej opony)

PaliT

Tiež som to zažil iba ako decko, rezali ma po lyžovaní oči a strávil som ďalší deň pod vankúšom. Na môj údiv som potom v dospelosti pochodil veľmi veľa sneho-slnko-žiarivých túr bez akejkoľvek ochrany, nos mi až od slnka očervenel, ale s očami som potom problém nemal.
Kedysi som mal tie v socobchode kúpené horské okuliare, čo vyzerali ako zváračské. Bohužiaľ, niekde sa stratili, dnes by som si ich nasadil a bol by som iný frajer...

Peter61

Cyro, asi si trafil svoju diagnozu z detstva. DIky.
Pls kde bola ta lyzovacka ?

Cyro

Myslim ze som to raz mal este ako 6-7 rocne decko. Po celodennej jarnej lyzovacke bez slnecnych okuliarov sme prisli na hotel, oci mi strasne slzili, napuchli a ... prestal som vidiet. Este k tomu to bolelo ako svina. Len som si hlavu napchal pod vankus, rodicia mi dali volaky oblbovak a zaspal som. Velmi neprijemny zazitok, uplne si pamatam na ten strach, ze uz nikdy nebudem vidiet. Cele to bolo este vystupnovane tym, ze ako decko som bol uplne bleducky blondacik - uplne katastrofalny fototyp. Ale o par hodin to nastastie preslo. Tot moja skusenost. Odvtedy vzdy s okuliarmi a bez problemov...

Tarazed

Ja mam ohladom sneznej slepoty taku skusenost, ze dakedy sa ma niektori ludia pytaju vazne blbe otazky, tak na ne musim aj blbo odpovedat ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma