Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bývalá útulňa Míľa na Plešine

Diskusná téma K článku: Bývalá útulňa Míľa na Plešine

POZOR, OBJEKT ZHOREL – Ide o skromne zariadený zrub tesne pod hlavným hrebeňom horstva Vtáčnik. Je jedinou turistickou útulňou v blízkosti Ponitrianskej magistrály v pohorí. Pomenovanie opusteného zrubu nie je oficiálne. Názov som zvolil podľa rozpoznateľných pozostatkov starých míľ na pálenie dreveného uhlia v okolí a podľa geografickej polohy neďaleko vrchu Plešina.

Daulagiri

No teda napriek tomu že je to moje domáce pohorie o tejto stavbe som vôbec netušil. Budem to musieť niekedy isť pozrieť. Dík za tip Tomáš.

MatusM

Tomas, bol som zvedavy na clanok, lebo tiez som o ziadnej utulni na hrebeni nevedel. Tu zltu z Ostreho Gruna som este nepresiel, tak asi preto. Je to skoda, ze je chatka v takom zubozenom stave, jej poloha je vyborna.
Znami, co pokracovali hrebenovku na Tribec, prespali pred par tyzdnami na terase chaty v zavere Hornoveskej doliny (48.57465 a 18.57647). Opatovny nastup na cervenu je odtial asi pol az tristvte hodina, pomerne prikro do kopca.

Funttomas

Daulagiri a Rikitan:
rado sa stalo. Nech poslúži všetkým putujúcim. Až tak zle na tom chatka nie je. Jedla metla by tam urobila zázrak.

Milan maco

vcera sme tam boli pozriet na tu chatku.trochu by to chcelo dat do pucu a urobit mensie opravy inac chatka v pohode.zdravim trampov z hradista ,chlapi ako ste prezili noc?milan

Pacho G7

V piecke, ktora ma velku spotrebu a maly vykon,ved ma uz cosi odsluzene a je aj poskodena, sme po polnoci uz nekurili. Rano/9 3o/ sme sa zobudili v pohode.Pri zakurovani piecka ozaj cmudi, no dalo sa to vydrzat, kedze vetranie ma chatka viac ako potrebne.

Vlado

chatku sme vďačne využili tento víkend.
Dreva tu bolo trochu nachystaneho vedla pece, ale chýba tu pílka čo je škoda.
Trochu sme si nalamali smrekovu haluzinu a rozkurit sa podarilo. Vada piecky je v tom, že ma prepadnute plechove predelenie medzi trubou na pecenie a dymovodom, takže po každom klesnuti teploty v ohnisku sa stracal ťah a začalo štiplavo dymyť. Ale aspoň dačo vykurila a aj sme povarili. Bola tu ešte jedna vec. Pri rozkurovani zacala opadavat omietka z komina priamo na pec, ale znesitelne.
Prameň sme tiež nenašli, ale predsa 20m od chatky nejaka voda tecie. V mieste kde nebol ani sneh, len taka plytka podmacanina s velmi miernym prudom.
Matrace vyzeraju naozaj nevabne, takze sme ich radsej este prekryli karimatkami.
Este by som dodal, že jej vzdialenosť od hrebeňa je menej ako 7 minut a nie 15.

Pacho G7

Tak dnes sme sa vrátili s vandru na Žarnov a Vtáčnik.
Vyšli sme z Lubianky do blata s miernym popraškom snehu. S pribudajúcimi výškovými metrami pribúdalo aj snehu.Po zdolani Žarnova sme zdolali aj Buchlov cez mnohe povalane stromy co bolo na zabitie. V chatke sme si uzivali a bolo nam tam Mnam. Pred zakurenim v piecke- ma uz dost- treba odhrnut z komina sneh. Je tam fajn. Odporucam.

KUTAVI

Na chajdě sme spali tento víkend ze soboty na nedělu při našem čundru po Vtáčniku.Není to žádný interhotel, ale při nepřízni počasí - jako v našem případě vám poskytne dobrý azyl.Šporák už je lehce za zenitem, ale aj tak se na něm dá uvařit a určitě nezmznete. Matrace opravdu nejsou příliš vábné, po překrytí celtou nebo karimatkou poskytnou pohodlné spaní. Udávaná kapacita 10 lidí nám přijde lehce přetřelená, už 8 lidí by se mělo co mačkat. Co nás potešilo, byla nepřítomnost odpadků což nebývá tak časté. Co nás nepotěšilo, bylo že naši předchudci neschovali ani trochu dřeva uvnitř v suchu. rozdělat oheň z mokrého umíme, ale bylo by to rychlejší a jednodušší. tak snad ti po nás to ocení:-)
Hlavní výhodou je strategická poloha přímo na hřebeni. Takže díky moc za info tady na hikingu a at chajda slouží ještě mnoho let:-)

FunTTomas

KUTAVI: vďaka za spätnú väzbu. Tak ako ocenia ďalší návštevníci nachystanie dreva, tak určite ocenia aj zmienku o aktuálnom stave. Kapacitu útulne som v článku opravil, lebo niet nad osobnú skúsenosť. Ťažko sa mi odhadovala kapacita, lebo som len rýchlo pofotil zrub a ponáhľal sa na autobus. Som rád, že útulňa funguje.

Tigervegetarian

Spal som tam z utorka na stredu. Zrub vyzerá tak ako na fotkách, akurát vo vnútri bolo dosť veľa odpadkov. Ten rebrík vonku je spráchnivený. Liezol som po ňom, a vo výške dva metre sa podo mnou ulomila priečka. A dnes som necelý kilometer severne od vrcholu Vtáčnik videl čriedu diviakov, asi pätnásť kusov. Boli tam aj mladé, tak som bol opatrný. Najväčší kanec vždy len zakrochkal a stádo pobehlo, no nie a nie zísť z chodníka. Až sa objavili traja turisti z opačného smeru (jediní počas tých dvoch dní), a oni už tie divé svine vyplašili tak že zbehli dole. Ináč, k tomu zrubu som sa dostal po žltej značke, od Oslian. Dosť ma prekvapilo ako je ten chodník málo frekventovaný, skoro ho nebolo vidieť. Ani značenie nič moc...

Mivym

má niekto skúsenosť z útulňou z posledného obdobia? chystáme sa tam prespať počas dvojdňovky v druhej polovici mája. vďaka za info.

Daulagiri

Spal som tu teraz s piatka na sobotu. Chatka stále vyzerá tak ako na fotkách. Na povale stále tie črepiny, vo vnútri trochu puch, ale dá sa vydržať. Na piecke, ktorú som neskúšal bolo pár plastových fliaš, ale inak poriadok. V noci na povale škrabotali asi myšy.
Nie je to žiadny hotel, ale ako prístrešie je to fajn.

Daulagiri

Okolo tejto útulničky som šiel 14.1.2012. Niekto nechal pootvorené dvere a tak dnu nafúkalo trochu snehu. Inak vyzerala v poriadku. Vnútrajšok som neskúmal, lebo sa mi nechcelo odhrabávať ten polmetrový závej pred dverami. Odporúčam vziať lopatku.

FunTTomas

Pri zostupe z hikingového narodeninového stretnutia na Vtáčniku sme skontrolovali stav útulne. Vnútri trochu neporiadok, ale stačilo by pozametať. Rebrík na povalu je úplne práchnivý a nepoužiteľný. Na základe GPS-ka som spresnil polohu objektu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum