Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Testovanie snežníc na Prednej Magure

Diskusná téma K článku: Testovanie snežníc na Prednej Magure

Snežnice som mal v merku od čias románov Jacka Londona, ale až v poslednom čase som o tom začal vážnejšie uvažovať. O téme som sa snažil prečítať čo najviac. Na internete sa dá všeličo objaviť, ale pri prvej túre som urobil niektoré objavy, na ktoré som nikde nenarazil. S tým sa oplatí podeliť. Prečo sa niektoré veci nedozviete? Lebo väčšinou po dlhšom používaní akejkoľvek výbavy človek nevníma detaily. Považuje ich za samozrejmé, no začiatočník si to všimne. V článku by som sa chcel podeliť o dojmy z prvého použitia snežníc na krátkej, ale peknej túre.

PaliT

Ja nehovorím, že nahradia mačky. Nenahradia.
Skôr hovorím o situácii, keď niekto mačky ani nemá so sebou a zrazu narazí na zľadovatelý terén. Vtedy mu moderné snežnice poslúžia lepšie, ako keby to skúšal prejsť len v topánkach.
To nie je výzva, aby ľudia pri balení batohu odložili mačky do skrine, lebo "však na hiking.sk písali, že..."
To je len konštatovanie, že keď už je niekto hňup a nie je dobre vybavený, tak snežnice môžu prikloniť priazeň hňupovho osudu k tomu, že hňup teda prežije.

Odkaz hňupom: vezmite si aj mačky. Koniec odkazu hňupom.

Peter61

pozor na toto:
"Snežnice mačky nenahradia, hoci V NÚDZI MÔŽE byť pohyb na zľadovatenom teréne o niečo bezpečnejší, ako len v topánkach. " Ale NEMUSI.
Ide aj o to, ake su to macky, preto povazujem info o type maciek za "stěžejní". Je tozdiel, ci su to dajak vymakane MSR, alebo old style z konca 19 st. Dtto ten uhol sklonu, pokial este "funguju". Bol som prekvapeny, ked som videl Talainov na Rif.Gnifetti so sneznicami. Na chate je 100 ludi, chodnik presliapnuty..., sklony privelke.

Ak sa dobre pamatam, v tejto novej ere boomu sneznic bol zasah HZS / bolo par zasahov HZS ( v NT ?), kde snezniciar/i po pade z hrebena uviazli a horskaci ich akurat obulido maciek a odprevadili.

PaliT

Ďakujem za príjemné ohlasy.

Pár poznámok:
Snežnice mačky nenahradia, hoci v núdzi môže byť pohyb na zľadovatenom teréne o niečo bezpečnejší, ako len v topánkach.
Chce to predvídavosť a pokoru, schopnosť odhadnúť vlastné schopnosti.

Ten okruh som si nachystal podobný, len pre krátkosť času sme ho nakoniec neprešli.

Živím sa niečim úplne iným, ako robením recenzií, takže nijaké výhody od predajcov/výrobcov nemám, sú to všetko subjektívne hodnotenia. Hocikto z nás prispievateľov môže dosýta hodnotiť svoje osobné skúsenosti, skutočne opatrní by mali byť len kmeňoví členovia redakcie a tí, ktorí by mali k hodnotnému tovaru nejaký profesionálny vzťah.

Škoda, že táto zima bola iba jeseň, budúci rok si to vynahradíme...

Daulagiri

Fakt pekné čítať ako človek odhaľuje čaro snežnicovania :-) Dobre si popísal výhody i nejaké tie zádrhely, ktoré mi čo používame snežnice dlhšie už až tak nevnímame. Prínosný článok pre tých ktorí ešte len rozmýšľajú nad kúpou.
Ja osobne doslova milujem pohyb na snežniciach a preto nenávidím súčasnú "zimu", (snežnicoval som len raz). Ale nasadzujem ich až v hlbšom snehu (dajme tomu nad 10 cm), lebo sa mi nechce ich zbytočne škriabať o kamene a pod. Ale je to individuálne.
Keď mám na nohách snežnice, vtedy naozaj cítim že zimne turistikujem :o)
P.S. v ten istý deň som sa pohyboval v okolí Beňušky a Čertovice v NT, tak viem veľmi dobre aký bol víchor. To bola skutočná zima.

Lenrob

Ja len ze v clanku sa sneznice az moc casto spravanim prirovnavaju k mackam, co by pre neznalych mohlo evokuvat pocit, ze im na zimne tury postacia sneznie. Pritom uloha sneznic a maciek je naprosto odlisna - sneznice sa maju co najmenej zabarat, macky pokial mozno co najviac. Aj ked su sneznice vybavene pomocnymi hrotmi, ci uz po krajoch pevneho ramika, alebo/a zakusovacimi na spickach uchytu chodidla ich ulohou je stabilizovat krok a zabranit miernym posmyknutiam. Pri traverzoch a zostupoch zladovatelym terenom vsak moze dojst k posmyknutiu s tragickym nasledkom.

Mirino

Pekný článok. Skrytú reklamu neriešim a som rád, že som sa dozvedel postrehy normálneho používateľa. A ďakujem aj za odkaz na osvetlenie udalosti z r. 1947. Mám to kúsok od domu, takže inšpirácia kam zapichnúť špendlík do mapy nabudúce.

Rado

Ja naopak doceňujem, že sú uvedené aj značky snežníc. Nemusí ísť rovno o objektívnu recenziu, subjektívny test je často cennejší. A rozdiel medzi PR článkom je zrejmý - PR je to vtedy, keď ide o text zadávateľa reklamy, ktorý už z princípu nemôže byť objektívny.

A k snežniciam: ja som tiež pred zimou pokukoval po tých z Lidla. Lebo už dlhšie chcem nejaké kúpiť po sezóne na inzerát, ale nikdy sa nijaký neobjaví v blízkom okolí, že by sa dalo osobne... no ale vzhľadom na túto zimu, som rád že som to odložil :)

Lubo

Skusenosti autorov s vystrojom je velmi vitany bonus pre citatela.
Moze ist o podnet do dalsej diskusie, pripadne dobry tip. Preto, ak nema dany autor konflikt zaujmov, nemame s tym problem. Za konflikt zaujmov povazujeme, ak by bol predstavitelom podnikatelskeho subjektu, ktory danu znacku vyraba/distribuuje/predava. Dalej v pripade, ak by za zmienku znacky autor dostal od takehoto subjektu nejaku vyhodu (penaznu alebo nepenaznu). Nic z uvedeneho sa neudialo, takze s tym nemame problem a sme radi.
P.S. Dnesny uzkostlivy strach niektorych, najma velkych medii pred skrytym PR je mimoriadne hlupy. Napr. nam stroskotala spolupraca s RTVS na tom, ze oni nesmu ani len povedat o respondetovi, ze je z HIKING.SK lebo by to bola skryta reklama. TV JOJ v hlavnych spravach ukazala nasu lavinovu mapu a ani nas neodcitovala, pri spustani tejto vrstvy pred 2 rokmi nas drviva vacsina medii odignorovala a dala kredit len HZS, pritom my sme to zdigitalizovali bezplatne. A takto by sa dalo pokracovat do aleluja...

Phalike

Je to "clankotest", takze myslim ze je normalne ked clovek napise v com isel. A je vecou spravcu webu ci a ake PR povoli v ramci clankov, ale vsak nech sa vyjadria viac zainteresovany jedinci.
K clanku - osobne tiez preferujem sneznice na nohách aj ked neslapem v 30cm snehu ale po preslapanej stope. V snzniciach doslapujem stale na velku rovnu plochu a dolne koncatiny, u mna najma clenky tak zatazujem menej ako pri nerovnom dostupovani do snehu. A celkom rad si pomaham pri stupani aj podopretim paty.

Adina

Šľapanie so snežnicami je pre mňa zakaždým úžasný zážitok. Minulú zimu (túto sa nepodarilo :-(...) som ich odskúšala takmer na každom povrchu, za všeliakých podmienok. V hlbokom snehu som si najradšej prešlapávala stopu sama (ako pekne vyzerala taká cestička :-)), nevyhovovalo mi ísť za niekym. Bolo to náročnejšie, ale nevadilo. Ak bola však stopa dostatočne široká, dalo sa. Pri striedani povrchu sneh-zladovatelý povrch, som nabrala istotu, že ma udržia vďaka hrotom. V prudkom stúpani, žiaden problém. Skúšala som aj po zjazdovkách, v strmom teréne vedľa vlekov. Jednoducho som chcela zistiť, čo to dá, čo si možem s nimi dovoliť. Trošku problém pri výraznejšom bočnom sklone terénu, no s tým sa musí počítať. Keď som si však pätu upevnila aj noha bola istejšia a išlo sa lepšie. Pätu mám inak uvoľnenú, je to pre mňa maximálne pohodlné.
Pekný článok Pali :-).

Knor

Zdravim,
Dost ma zarazilo, ze spominate v clanku znacky sneznic, pretoze to je skryte PR. Myslim, ze bolo vhodnejsie (a korektnejsie) opisat tvar, material a vlastnosti bez udavania znacky.
K snezniciam. Uplynuly vikend som bol na nich s oddielom v Nizkych Tatrach. Sli sme cast hrebena, pretoze sneznice su vynikajuce na slapanie po rovine, ci po mierne sklonenom svahu. Pri vacsom sklone sa nam uz vlani neosvedcili. Kratke, no ozaj strme stupania su "na zabitie".
Dalej, skratenie casu udavaneho na smernikoch je pri snezniciach mozne iba chybnym udajom na onom smerniku. Chodenie v snezniciach (ako uz aj samotne chodenie po snehu) cas nehorazne predlzuje. Odhadom o cca 1/3, pri castejsich aj miernych stupaniach o viac.
Posledna poznamka je individualna. Ked chodim, spicky noh trochu vykrivujem do stran. Avsak pri skupine ludi kracajucich v hlbsom snehu sa pri snezniciach vytvori "stopa" (vidno aj na jednom z Vasich obrazkov) a chodenie je podobne ako na bezkach. Mna z toho vlani po dvojdnovej ture dost boleli kolena, co sa mi nestava. Ked som tento rok "stopy" ignoroval a kracal so spickami vykrivenymi do bokov (co nie je jednoduche, predsa len sneznice slapu predlzuju), problem som nemal.

Peter61

Geopolytyickí a geofizykálni , resp.geomorfologyckí pohľad sa dakedi hoďý.

PaliT

To závisí od toho, či sme my vystupovali na horu, alebo či sme našimi krokmi donútili svet odvaľovať sa pod našimi nohami...

Peter61

nemalo by to byť: "Testovanie snežničiarov na Prednej Magure" ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov