Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát - Dlhý vrch

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát - Dlhý vrch

Mágia údolí pod Čiernou skalou a Starým plášťom nás drží vo svojej moci a po týždni sme tu opäť. Dnes nás čakajú dva neznačkované hrebene, traverzy úbočí známych hôr, doliny, zver, slnko, hmla a čľapkanica v snehu. V okolí som prešiel všetky mysliteľné značené trasy, dnes by som teda rád zaviedol našu miniatúrnu partiu do srdca nášho domovského pohoria na túru bez značenia. Chceli by sme si lepšie poobzerať dolinu, tvorenú najmä potokmi Bohatá a Parina. Malé Karpaty s výškou pod 800 m bývajú podceňované, ale ak si uvedomíme, že vystupujú z nízko položenej roviny, tak to vysvetľuje, prečo vyzerajú v niektorých okamihoch celkom impozantne. V rámci edície “Príručka starých svišťov” ponúkame ďalší pekný okruh, ktorý ľahko zvládne aj menej zdatný turista.

Ivo K.

Zaujímavá trasa aj popis, niečo podobné sme šli na jeseň.Ale podľa mapy a fotiek sa mi zdá, že ste obišli západný vrchol Dlhého vrchu, kde sú výborné výhľady smerom na Geldek. Tu sú fotky aj z Dlhého vrchu: malekarpaty.webnode.sk/skora-…

Vlado z NZ

ja si myslim ze nie su atraktivne a neatraktivne pohoria, len sa treba vediet pozerat. Naopak tie najznámejšie "atrakcie" pre mna caro nemaju ked je to tam ako na promenade...A listnate lesy su pre napr. mna krajsie.

Meky

Neviem,či to tu bolo spomínané,ale existuje nová web stránka-http://www.malekarpaty.com/

FunTTomas

k článku bol doplnený záznam trasy na stiahnutie (tabuľka faktov).

Vladimir Popluhar

Len tak mimochodom - musim povedať, že som prešiel skoro celé Slovensko ale nikde som nenašiel také scenérie ako sú v zasnežených a zaladnených Malých Karpatoch. Skoda, že sa tam vtedy nedá dostať na biku :-)

Vladimir Popluhar

Jasné - ja chápem Vás, Adusch - ale ja som rád, že v MK nie sú lanovky a sedačky ako v atraktívnej Malej Fatre, ktoré hore navláčia plno turistov a to je potom kludu a ticha na tých kopcoch. Ja si v Karpatoch chodím kludne sám potichúčky, len treba najsť také miesta ako sú tu v článku. A osobne by som veru nechcel iný výhlad ako mám momentálne. :-)

Knor

Zdravim, tiez radsej idem do atraktivnejsich pohori, avsak tato trasa je ozaj zaujimava. Ide oblastou, kde je v turistickom znaceni "obrovska diera", pritom su tam velmi pekne miesta. Ten juzny hreben som siel a najma jeho zaciatok (ktory v clanku podisli), kde sa ide po skalkach je ozaj zaujimavy. Aj v lete, lebo tie skaly su vapence a tak tam nie je dzungla. Pred tym hrebenom som vyplasil obrovsku lan (lan, nie srnu) a pri schadzani stado diviakov. To sa nestava kazdy den.

Adushka

Ja Merhorna chapem, co chcel povedat. Citim to rovnako, MK navstevujem len v pripade, ze idem na bajku, alebo ak nie je ina moznost a predsa chcem byt rychlo v lese. Proste ma ako pohorie nebavia. A to ti, co tam ziju cely zivot od narodenia, nepochopia. Ja som mala od narodenia vyhlady na Fatry, to je uplne o niecom inom.

Vladimir Popluhar

Merhorn - ak tak velmi chváliš horné Slovensko - bol som teraz na Roháčoch a mam to tam velmi rád. Ale ked som tam videl v Roháčskej doline lanovky na stiahnutie dreva zo svahov a velkú drevorubačskú činnost, ktorá ale nie je len tam - tak Ti poviem - všade to je rovnaké. Ci človek objaví kúsok pekného v MK alebo na Roháčoch - to je fakt len vzácnosť a treba si vážiť ked Ta niekto na to upozorní.

PaliT

Ľudia majú rôzne preferencie, niekomu sa páči motať sa po horách aj bez mapy, niekto prisahá na klasickú papierovú mapu (z takej výpravy je v hiking.sk ešte vo fronte jeden článok) a niekto zas inklinuje ku GPS. Ja sám tieto preferencie mením, jednoducho je to vec konkrétnej situácie a nálady. V článku som však prorokoval skôr vývoj trás, ktoré majú byť zdieľané a opakované. Myslím si, že jedného dňa budú fyzické značky dostupné asi tak, ako fotolab, kde by vám vyvolali Kodachrome.

MK sú moja zadná záhrada za domom, nevadí mi, že tam nebudete chodiť :)
Ja milujem všetky typy hôr, radosť mi budú vždy robiť aj Karpaty.

Zdenči

A ja zase naopak dúfam, že nás ostane ešte veľa neGPS-károv a budeme sa po horách motáť iba s papierovou mapou alebo hoci aj bez nej :-)

Dzakomoo

Pali pekny clanok a najviac sa mi pacia tie fotecky hmlisteho lesa na konci.
dovolil by som si este dodat k tej tvojej hypoteze, ze raz zmiznu znacky v lese uplne a vsetci budu behat s džípíes toto: ked sme boli sopliaci, tak ked bola moznost a nejake volno v skole rano sme zduchli do lesov a vratili sme sa vecer. nemali sme ziadne mapy, nesledovali sme ziadne turisticke znacky ani sme nemali ziadne technicke pomocky a vzdy sme nejako trafili kam sme chceli. a niekedy aj uplne inde :) no a mam pocit, ze to boli najkrajsie tulacky v zivote.

Zdenči

Kryptajuliett...na bicykel som myslel trasu z Rybarne k Solirovu, co popisuje Tulak. Ale aj tie cesty po ktorých šiel Pali by mali byť zjazdné. Aspoň čo som videl ich začiatky. Keď neprebieha ťažba a nie je mokro, tak je zjadzných veľa lesných ciest v MK...a keď sa ťaží, častokrát neprejdeš ani po lesnej asfaltke, lebo je rozbahnená jak sviňa...
Merhorn...aj mne v MK chýbajú ihličnaté lesy, ale keď si to porovnám s ihličnatými lesmi bez tých ihličnanov, ktoré na severe/strede Slovenska sú čím ďalej tým viac v prevahe, hovorím, že chvalabohu, že lykožrút sa nepúšťa do lisnáčov (rozumej-rúbači nemajú výhovorku) a aspoň nejaký ten les tu stojí.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov