Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľký bok v zime - plní sa veľký sen I.

Pafi

Paráda, zážitok, text aj foto, vďaka za pripomenutie mojich Bokoviek :o)

Radoslav

Martin, vďaka za napísané i foto, vč. toho predchádzajúceho jesenného (dehydrovaného) V. Boku, pre samotárov vďačnej to lokality.
Len pár postrehov. Hradište Malužinci volajú iba Radovica, kultový to ich kopec. Zato V. Bok oficiálne, keď ale málokto z nich naň vystúpil. Ani miestni skauti, a majú ho takto pred nosom. No práve aj pre nasledovné. Dolina naozaj primárne je dielom lesníkov, s tým plošným odvozom hmoty majú problém i botanici, pedológovia či hydrológovia. Plus tie nevhodné chemické experimenty spred 6-tich rokov. A takto zakladajú pre budúcnosť len rovnaké podmienky pre podobné kalamity vekovým či druhovým zložením na veľkých plochách.
K čakaniu na svetlo toho dňa pritakávam: hiking.sk/…/nizke_tatry-oplat…
Plus tiež potvrdzujem ten vietor, škoda, že si nenastúpil o nejaký deň skôr. Ale veď treba sa zoceliť i takto. Neviem, čo bude nasledovať, lebo na Mikuláša to potom bol poriadny fičák, veď bola v ten deň prvá vážnejšia kalamita tejto zimy.

Lubo

Fotky k clankom zbierame v dvojnasobnom rozliseni a uz sa pracuje na tom, ako ich zobrazovat. Takze este par dni nam dajte :-).

Daulagiri

No veru Stano určite nie si jediný čo si to myslí. Toto je Národný park len na papieri.
Svatopluk rád som pripomenul, a víchor, sneženie a hlboký sneh boli v ďalších dňoch.
Vďaka Boro, neviem čo dodať.
Adina, je pravda že hlavným dôvodom je tá smršť, ale mám pocit že v súčasnosti sa to už len zneužíva a speje do bodu keď sa vyťaží aj najposlednejší strom. A ja si stále myslím že v Národnom parku by mala byť ochrana prírody nadradená nad všetky ostatné činnosti. Ale nebudem to tu rozvádzať, to je do iného fóra.
Jantaara: frflať na frflanie je zaujímavé slovné spojenie, to si musím zapamätať :o) A fotky zatiaľ inde nemám, len v galérke a článkoch. Ale jeden nikdy nevie...

Jantaara

Adina, opäť máš môj súhlas. Len mne sa už ani nechce reagovať na negativizmus a frflanie, ktoré sa touto stránkou ťahá čoraz viac. Nechce sa mi frflať na frflanie :-))

Maťo, opäť skvele napísaný článok a výborné fotky. Len škoda, že na hiking sú v takom malom rozmere. Nevešiaš ich aj niekde na net?

Adina

Ak sa dobre pamätám, boli sme na Ohništi v roku 2003. Išli sme vtedy z Malužinej. Bola som unesená krásou hôr týchto miest. V roku 2004 na jeseň sa prehnala Malužinskou, Bocianskou dolinou, ďalej zasahujúc južnú časť NT smer Jarabá veterná smršť. Vtedy som toto sledovala v médiach. Keď som sa na jar po ceste na východ rozhodla ísť opäť raz cez Čertovicu, bola som zhrozená. Totálna spúšť. Stromy popadané, zničená príroda. Na zaplakanie. Postupne boli lesy v týchto miestach vyčistené, odstránené následky kalamity. Aká bola moja radosť, keď som si po pár rokoch všimla, ako sa už juh zalesnil. Myslím si, že tu si príroda pomohla, človek pridal ruku k dielu. No pohľady na severné rúbaniska sú ešte stále smutné. Umožňujú však krásne výhľady. Verím, že si príroda aj tu pomôže a rany, ktoré spôsobila veterná smršť sa zahoja.
Pišem toto len preto, že si mylím, že v mnohom zničenia týchto konkrétnych lesov ma za vinu smršť. Či to už potom niekto ďalej využil-zneužil, to neviem posúdiť. Pretože v čase návštevy pár mesiacov po, som mala pocit, že padli celé Nízke Tatry.
Maťo, veľmi pekný článok, krásne fotečky. Veď ako vždy :-).

Boro

Martin, klobúk dole, máš môj najväčší obdiv.

Svatopluk Štěpánek

prvá reakcia - SUPER. a spomienky na moj nevydareny výlet plánovaný po tej istej trase. Víchor, sneženie
a hlboký sneh ma "obratili" nazad v sedle pod Veĺkým bokom.

Nonormal

Jeden by neveril, že to sú fotky z národného parku... =(
Inak krásne fotky a zážitky. =)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma