Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spišské Pieniny – Čorštínska priehrada

Diskusná téma K článku: Spišské Pieniny – Čorštínska priehrada

Jeseň roku 2013 sa vydarila na krásne počasie a dostal som neodolateľnú chuť ísť si pozrieť poriadnu inverziu. Pokúšal som sa o to viackrát, no poväčšine si zo mňa príroda robila dobrý deň a veľmi mi dopriate nebolo. Tak som dostal nápad pokúsiť sa o to až v zahraničí. Nemusel som cestovať vôbec ďaleko. Stačilo si odskočiť na víkend na rodné Zamagurie a odtiaľ len pár kilometrov za hranice do Poľska. Konkrétne k Čorštínskej priehrade (Czorsztyńskie Jezioro), najväčšej vodnej ploche na Spiši. Teda ak Spiš berieme z historického hľadiska. Pôvodný plán bol ráno pred východom slnka stáť niekde nad jazerom, a potom ho celé autom obehnúť. Plány sú ale v mojom prípade často iba na to, aby sa menili, čo sa mi v ten deň opäť potvrdilo.

Peter61

Michal S., s tým moderátorom si trafil.
V návrhu nov=ho NP TANAPu je:
7.2. Verejné podujatia a s nimi súvisiace sprievodné činnosti je možné na vyhradených miestach
organizovať len za týchto podmienok:
D. Zariadenie šíriace reprodukovanú hudbu a zosilnené hovorené slovo bude natočené tak, aby sa
hlavná intenzita hluku nešírila do vrcholových častí TANAP-u.
E. Intenzita reprodukovanej hudby alebo intenzita zosilneného hovoreného slova neprekročí hluk
pozadia vo vzdialenosti 200 m od zdroja.

Michal S.

Plus plážové kúpalisko na Czorsztyńskom jazere, do Białky (TermaBania) je to do 30 km (zo Starej Vsi). Fakt, načo ďalší aquapark???
Keď na mňa pri zostupe zo Slavkovského štítu reve moderátor v rámci Medvedích dní, tak viem, že je to pseudoatrakcia. Rovnako, ako keď v Bachledovej doline na vyhliadku už nestačí vyhliadková veža, ale musí byť chodník v korunách stromov. Ale jasné - v Starej Vsi (aj keď tam chodím dlhé roky) určite nechám menej peňazí ako poľská rodina v aquaparku. Každá destinácia si vyberá svojho turistu..

Mahe

Michal S. - máš Ty nejaký 6. zmysel, ktorým rozoznáš skutočnú atrakciu od "pseudoatrakcie" ???
Lebo aj J. Sádlo raz napísal, že "Diera v zemi je len diera" - aj keď raz je to Macocha a druhykrát veľkolom Čertové schody.

A vieš prečo ľudia odchádzajú z Východu ?
Lebo:
"Tu nič nie je..." R.F.
Tak sa najprv zamysli nad tým, koľkým miestnym ľuďom taká "totálna komerčná turistická prevádzka" prinesie prácu.

Dúfam, že na hory chodíš len v super značkových - nekomerčných odevoch...
Howgh.

Michal S.

Zakopanizácia - totálna komercionalizácia a totálne zahusťovanie turistickými objektami a pseudoatrakciami.
Aquacity, Vrbov, Gánovce (no, povedzme:), Tatralandia a Bešeňová zo západnej strany nestačia? Plus kúpaliská v Ružbachoch a SNV.

Mahe

RE: Michal S.

Neviem o akej "zakopanizacii" tu píšeš ???

To, že Poliaci vybudovali za pár rokov 4! (slovom ŠTYRI) aqaparky pod Tatrami, ktoré si konkurujú službami aj cenami, takže nakoniec z toho ťaží návštevník ?

Pozri si odkaz od dzakoma na Enviroportál - ako skončil zámer na aqapark v Dargove, ako skončili termálne vrty V Bidovciach, koľko rokov sa už omieľa aqapark v Lipanoch ? ŤAPAKOVO !!!

Kiežby Poliaci sa chytili tejto šance s Spišskej SV a postavili to čím skôr.

Beta

nejde o to, že nemajú miesto. Ide o to, že na pozemku, ktorý chcú kúpiť, možno sú vodu geotermálne. Pozemok chce predať slovenská firma. Bude to ďalšia slovenska zem, ktorej majiteľom sa stane gmina Czorsztyn. V článku píšu, že gmina Czorsztyn má u vás ešte jeden pozemok, ktorý si kúpili ešte za Rakúska- Uhorska. Ten nový je susedná zem do tejto, ktorú už roky vlastnia :-)

Ade.e

Coze? Polska samosprava chce kupit a postavit Vodny park v Sp. Starej Vsi, lebo nemaju miesta na polskej strane?

Bazin

boli sme. Som pozitivne prekvapeny ze zo Starej SV vedie chodnik popri ceste hoci bez prisreskov, ktore byvaju na cyklochodnokov. Vstupne na hrad je 12 respektivte 9 ZL. Vrele doporucam ako navstevu spisu pri pobyte v Tatrach.

Robbie

Ty psy jsme pravděpodobně potkali i my před necelými dvěma roky. Naštěstí jsme už byli zpátky v autě, na boční cestičce u Čorštýnské přehrady (u turistické osady Čorštýn), když po nás dva velcí světlí čuvači vystartovali. Ani v autě nám nebylo veselo, tak co teprve na stromě...:)

Daulagiri

No čo dodať. Fajný tip k návšteve je tento kraj. A vďaka podmienkam aj krásne fotky.
A pousmial som sa pri tom zážitku zo psami, tiež som už zažil niečo podobné ;-)

Radoslav

Zrovna aj o nejakých pár dní som tam tiež pobýval, tak ešte by som Lukáša doplnil o miestne tipy. Z pamiatok hlavne drevené kostoly staršie viac než 500 r. v podhalaňskom štýle. Predovšetkým v Debne (UNESCO) s bohatými hodnotnými interiérmi. Prehliadky v tom čase do 15.h., v lete do 17.h., parkovanie na hl.ceste pri značke cintorína): mapy.hiking.sk/?x=20.21163…
Pár km na N. Targ nie menej skvostné drev. kostoly aj v Harklowej a Lopusznej, kde hneď vedľa je aj nádherné múzeum zemianskej kultúry v rozsiahlom areáli zámočku známej rodiny Tetmajerových: mapy.hiking.sk/?x=20.12949…
Na opačnej strane severne nad Pieninami ďalšie kostoly, napr. v Griwalde: mapy.hiking.sk/?x=20.37334…
Hneď na sever nad Debnom sú osady, z ktorých je krásny panoramat. výhľad na Tatry od Osobitej po Belianky (najbližšie hneď Szlembark, autom po novej ceste - na mape ešte ako tá 2. poľná za mostom cez Dunajec doľava). Samozrejme bližšie k hrebeňu Gorcov ešte vzdušnejší pohľad.
Peknú drev. architektúru má aj historizujúca turist. základňa v Czsorstyńe - Czorsztyn w Kluszkowcach: mapy.hiking.sk/?x=20.29471…
I v Niedzici na svahu hrádze v oblúku cesty sa buduje obdobná.
Samotný zámok pekný i na prehliadku, síce nič osobité, taká klasika interiérov spred cca 2-5 storočí. K hradu patrí aj krásne drev. sýpka z 18. st.
Ten kraj je nádherný, inšpiratívny, iste stojí za návštevu a spoznanie, optimálne práve pre rozbitie územia priehradou autom, no i na bicykli (požičovňa napr. pri zámku). Nádherné sú i Gorce (NP), podobné Spiš. Magure, no so zachovalejšími lesmi. IMHO ale samotná priehrada pôsobí umelo (obyvatelia presťahovaní sú v obci Nowe Maniowy - dominuje severne nad priehradou s obrovským kostolom).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma