Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Osturňa – okruh zo Ždiaru cez Jazero

Diskusná téma K článku: Osturňa – okruh zo Ždiaru cez Jazero

Vydáme sa cez hrebeň Spišskej Magury na prehliadku "živého skanzenu" - obce Osturňa. Cestou späť do Ždiaru pohľadáme prírodnú pamiatku Osturnianske jazero Mišku Kovaľa. Budeme sa pohybovať po turistických chodníkoch, kde je vzácnosťou stretnúť človeka. Pri dobrej dohľadnosti sa nám odkryjú výhľady na hrebeň Belianskych Tatier, časť Vysokých Tatier v Poľsku, na kopčeky Zamaguria.

Bazin

Lubo, hruza, 50 chatiek a 7 hotelov a akvapark ...v pamiatkovej zone?

Zdenči

Si ďalší,ktorýma navnadil na túto oblasť...musím si to tam ísť aj ja okukať.

Shatterhand

bazin:
V ochrannom pásme NP platí 2. stupeň ochrany (ako aj v CHKO), ktorý turistovi prakticky nič nezakazuje (chodiť mimo značky, liezť, stanovať, opekať...). Obmedzujúce pre nás je to až v 3. stupni (samotné národné parky), ktorý toto všetko zakazuje (až na výnimky uvedené v návštevnom poriadku).
Ďakujem za knižné tipy.

Knor

Ahoj Roman,
Samozrejme, ze sa to da. Ved pisem, ze tam boli kolaje od traktorov. Alebo si myslis, ze traktor je k prirode setrnejsi? :-)
Inac, siel som tam aj hrebienkom cez Prislop na Repisko. Poriadna dzungla. Ale musel som tam vyjst, bo Repisko je najvyssi kopec Spisskej Magury :-).

Bazin

DanielaM, este doporucujem knizocku Osturnianske rozpravky, 77 stran 24 rozpravkovych poviedok, su to kratucke rozpravky z prirody o dlzke do 2 stran, tj. lahko citatelne a lahko absorbovatelne predskolakmi.

Dzakomo a FunTTomas dakujem, za dovysvetlenie etnografie, je to ozaj zaujimava tema.

Knor, ta dlha asfaltova cesta do Osturne da tiez zabrat psychicky. Niekedy by som skusil tu povodnu zelenu len neviem ci sa to da mimo znacenia v ochrannom pasme PIENAPu.

Alexander

Dik za clanok z tejto lokality, tiez mam ten kraj uz dlhsie v merku, a uz by som to nemal dalej odkladat ...:-)

Knor

Ahoj Roman,
Na Osturnu mam pekne spomienky. Ked som cez nu putoval ako student, obchod bol zavrety, a tak mi nakoniec predala casnicka v krcme polku chleba, ktory mala kupeny pre seba.
Siel som po tej starej zelenej a co sa pamatam, bola to zvaznica fest rozryta od kolies lesnych traktorov.

Radoslav

Pekné čítanie, vďaka autorovi.
K tej rusínskej kultúre, ako naznačil Tomáš, žiaľ postupnou asimiláciou jej časom hrozí zánik. No rozvíja sa uchovávanie jej dedičstva, kodifikácia jazyka v r. 95, vzrast počtu štatisticky prihlásených, no chýba napr. školstvo. Je tam aj problém, že Rusíni sa nemajú možnosť opory v materskej krajine ako u mnohých menšín v Európe. No Slovensko zaväzuje k podpore uchovania menšín Európska charta. Ale aspoň situácia na Slovensku je v tomto priaznivejšia ako u Lemkov v Poľsku či na ukrajinskom Zakarpatí.

FunTTomas

dzakomoo: máš pravdu, preto som to v texte spresnil, ale aj Roman to mal správne. Rusínske obce Vernár, Telgárt a Šumiac ležia +/- na podobnom poludníku ako Osturňa, no pôvodne taktiež rusínske obce Horehronia resp. Gemera /Gemerské Horehronie/ (Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom a Polomka) síce ležia ešte západnejšie, ale z rusínskej kultúry sa zachovalo veľmi málo okrem ľudového staviteľstva a špecifických krojov. Vo Vernári, Šumiaci a Telgárte dodnes obyvatelia slúžia cirkevné bohoslužby východného obradu, dokonca v staroslovienčine. Pôvodne rusínskou obcou bola tiež Muránska Zdychava na Gemeri, ale tam sa Rusíni taktiež asimilovali podobne ako Rusíni na Horehroní.

Dzakomoo

Ahoj Roman, velmi dobry clanok! tesi ma, ked sa pise o mojom rodnom Zamaguri :) Osturna je fakt "na konci sveta", ale na Zamaguri je takychto dedin viac.. a tym padom su prakticky nezname a cakaju na "objavenie". takych drevenic, ake su v Osturni je dost aj v okolitych dedinach, len bohuzial vacsinou chatraju a rozpadaju sa.
Este by som polemizoval s faktom, ktory mas asi z Wikipedie, ze: Osturna je najzapadnejsim rusinskym osidlenim. Jeden kamos (echtovny Rusin) mi raz hovoril, ze najzapadnejsie su Rusini az na Horehroni. Trosku som poguglil a je to naozaj tak.

DanielaM

Ja som este nesla, ale urcite pojdem. Vdaka za typ na knizky, uz som si objednala Ukradnute zvony, tesim sa na citanie. Vdaka :-)

Sona

Vyzera to super. Z tejto oblasti som sla hlavny hreben Magury a uz dlhsie poskulujem aj po sirsom okoli.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov