Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Petíciu KST ostatné spolky odmietajú

Diskusná téma K článku: Petíciu KST ostatné spolky odmietajú

Igor Koller, predseda Slovenského horolezeckého spolku (SHS) JAMES, Jozef Zábojník, predseda Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS) a Juraj Hlatký, predseda Slovenského cykloklubu (SCK) dnes vydali spoločné tlačové vyhlásenie, v ktorom sa dištancujú od petície Klubu slovenských turistov (KST), týkajúcej sa zmeny podmienok využívania Tatranského národného parku verejnosťou.

Milan_ke

Neviem co je za tym, mrzi ma len jedno: tento stav zenie vodu na mlyn tym, ktori su za sucasny status quo. A myslim ze prvoradym cielom na pociatku bolo prave tento stav zmenit.
Skoda, videl som svetlo na konci tunela, ale nejak pohaslo.

Vladeno

Do čerta môže niekto vysvetliť bordel v cirkuse zvanom káesté. Patrne tam vládne parádna anarchia...

Radoslav

Smutné, keď ešte i na tejto strane sa zbytočne bojuje. Akoby takýchto manierov nebolo dosť i napr. v mnohých šport. zväzoch.
I keď na druhej strane masová petícia nad rámec členskej základne spolkov snahe Dohody spolkov mohla pomôcť od začiatku. Nemusela by sa postaviť len ako vyslovene nátlaková, ale ako reprezentatívna občianska vôľa.
V budovaní občianskej spoločnosti sme stále v plienkach.

Lubo

Podla mna je to uplne mimo misu,
spolky sa musia snazit vyjednavat vyjednavat vyjednavat. Nesmu sa politicky vyhranovat, ci vopred vylucovat dialog s kymkolvek. Peticie maju svoje miesto ale nie v cinnosti spolkov. Je dokonca lepsie, ked nemaju nic so spolkami. Treba len dostatocne medialne zname mena z oboru dotiahnut do peticneho vyboru ... a v tom spolky mozu velmi pomoct.

Radoslav

"petičný výbor" bez reálnej petície... :-) samozrejme, ide o ideu, nie to kto ako kde s kým, to je to smutné na priebehu.
BTW to 3x spomenuté sa reálne tituluje lobingom, (no nie v hanlivom ako sa už u nás traduje), lebo len 2 strany vyjednávajú, tu ide o ovplyvnenie rozhodnutia, nie o dohodu strán.
Áno, a na ten lobing je nutný odborník (a nielen v intenciách mediálnej známosti). Vystúpenie z Dohody (a týmto spôsobom prezentované) iste len oslabuje rozbehnuté a parciálne dosiahnuté v lobingu, to je podstatou.
No na margo o petíciách: za to, že teraz svojvoľne jedinci rozbehli petíciu, ešte všeobecne petície nie sú ničím zlým či výhradne politicky vyhraneným, naopak. No iste v intenciách vyššie uvedeného o priebehu lobingu má táto predmetná zlý efekt. Zároveň vo všeobecnosti: iba výhradný lobing nejakého spolku tiež nie to, ako by mala občianska spoločnosť fungovať. Zároveň lobing iste má svoje oprávnenie, práve založením výhradne na odbornosti. I preto konanie Dohody rešpektujem. BTW žiaľ napr. taký Majko v médiách rezolútne všetko odmieta, čo nie je dobrý signál. No celkovo je to zdĺhavý proces, súvisí zásadne s novou zonáciou parkov.

Lubo

Zonacia je len vyhovorka, ktora sa hodi do scenara. Ohanaju sa nou uz od kalamity a prd sa spravilo.
Zamerne som pouzil slovo vyjednavanie, lebo sa kona na odbornej urovni a robi sa priamo s dotkunutymi ludmi zo SOP SR pripadne priamo s riaditelmi narodnych parkov, ci spravami CHKO. Lobbing je politicke vyjednavanie = na urovni ministerstiev, pripadne na urovni NR SR. Pre spolky je podstatnejsie vyjednavanie ako lobing, lebo v druhom pripade sa vymenou vlady koncia dohody.

Radoslav

:-) nerád takto OT... No jednanie len ako priamo zúčastnená strana na procese - napr. povolenie stavby či činnosti apod. Tu je to len lobing, na koľko sa len (či až) ovplyvňuje tvorba zákonov či nariadení, aj keď nie priamo v tvojej vyhranenej predstave o leveli lobingu.
I tristný stav/nestav zonácie je práve o tom lobingu, no nie iste spolkov a iniciatív okolo neskoršej Dohody...

MichaelS

Prý nátlaková akce .... to jsou věci. Podle mě je KAŽDÁ petice v prvé řadě způsobem jak mohou občané ... i ti kteří nejsou členy nějakého spolku, protože i ti chodí do Tater(a tipnu si, že jich bude dokonce většina) ... vyjádřit svůj názor. Což je v normálně fungující svobodné společnosti vždy dobře. A pro "adresáta" petice je to možnost jak se seznámit s názorem občanů...za což by měli být vděčni.

Že s funkcí...jakoukoli...prudce klesá zájem o to, co občané skutečně potřebují a chtějí, to je smutná skutečnost, jenže za to petice jaksi nemohou.

Peter61

Ľubo (et al):
v lete sme podpisovali petíciu VAVÖ incl. OeAV, nakoniec im/nám ministerka tie 4 Mio na alpské xaty a chodníky aj dala...

Podstatný rozdiel je, že vystupovali všetci jednotne a nie tak, že časť jedného klubu (resp.jeho VV) sa správa ako odtrhnutý vagón.

Lubo

Radoslav,
JAMES je priamym účastníkom množstva konaní, v ktorých vybavuje výnimky zo zákona o ochrane prírody a krajiny pre lezcov. Nejde pritom zďaleka len o Tatry ale viacmenej o všetky lezecké oblasti, lebo na Slovensku je chránený pomaly každý šuter. Výnimky sa riešia priebežne, takže JAMES sa so štátnou správou v tomto smere nemôže rozhádať. Vôbec pri tom nejde o lobing ale o vyjednávanie o podmienkach, ktoré lezci musia dodržiavať, aby príroda neutrpela. Ide najčastejšie o stanovenie kedy sa môže a kedy nemôže liezť vo vzťahu k hniezdeniu chráneného vtáctva.
Lobing by bol keby sa všetko dostalo do zákona bez nutnosti individuálnych povolení.

Tarazed

No parada, este sa budu mlatit aj turisti horolezci a cyklisti medzi sebou, tak to ma byt, super!

Radoslav

Áno, ak jednajú o konkrétnej výnimke ako účastník, to je konanie. Výsledkom je tá výnimka a často je viazaná práve výhradne pre spolok, napr. Veľký kotol Ďumbiera. No lobing ako teraz už správne uvádzaš, je o presadení požiadavky vo všeobecne platnej legislatíve a iste nie ako predtým, že padá s výmenou vlády (to skôr nejaké vyjednania sú viazané personálne), výsledok práve odborného lobingu je ten obsahový presah (nie žiadne rozhádanie si niekoho).
Len na SVK nie je vo verejnosti o tom moc správne povedomie a duplom poriadna legislatíva.
No ale ak zástupci Dohody vyjednávajú pre budúcnosť len znova výnimky, to je krok späť. Predpokladám, ale že mienia systematickejšie. Samotný text Dohody o tom vypovedá.

Lubo

Príde nová vláda a svoje si vylobujú iní, napr.poľovníci. Novela zákona sa dá stihnúť ľahko a rýchlo, aj bez legislatívneho konania formou poslaneckého pozmeňujúceho návrhu úplne nesúvisiaceho zákona, prípadne inou kľučkou.

Pointa ostáva: spolky majú vyjednávať a rokovať, nie robiť petície, ktoré sú výstrelom do tmy a osobnou iniciatívou nanajvýš 4 hlupákov.

Peto.z.bb

Vdaka za toto info, tu peticiu teda nepodpisem. KST by urobilo aspon pre mna osobne ovela lepsie, az by sa dalo clenstvo ziskat aj postou ci este lepsie cez internet - tych par eur na postovne navyse by som im rad poslal navyse prevodom. A najma az by clenstvo nepodmienovali ucastou na nejakych hromadnejsich akciach ktore organizuju, ale mali zaujem aj o nas ktori radsej chodime do hor individualne v mensich skupinkach a niekedy aj sami. Po tomto infe mam dojem, ze hoc kvoi nasledkom urazov a operacii nemozem liezt, je mozno taktickejsie kvoli zlavam na chatach mat clenstvo v Jamese, ktory zda sa je na rozdiel od KST standardne fungujuca organizacia, ktora je tu pre jej clenov, a nie pre nejakych jednorazovych podpisovatelov peticie. Az som zas uplne mimo :( opravte ma prosim niekto, vopred vdaka, snad je taketo info k teme a zaujimave aj pre par dalsich.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma