Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Petíciu KST ostatné spolky odmietajú

Peter61

Palo,
prave Ty si cielova skupina JUDr. Mareka Heinricha, rodiny G., etc, etc.
Uz nebude problem zohnat dalsich 9999 podpisov.
A by som daco napisal sposoboch manipulacie, ale to by mi tu nepreslo, ľebo je to poľyťyka.

Takze SDS plus 12x200 mm, FIS VS 300 , Makita.

palo

skusim k tomu daco napisat.vo vela inych diskusiach sa tu pisalo ako je to teraz zle a treba to zmenit.vela z nas chodi aj po inych horach a vieme ze tam netreba ziadne nahlasovanie,ani clenstvo nikde,ani chodit kde treba.a ked je tu nieco,co sa tym zaobra,ste proti,lebo du proti organizacie,ktore pravidla paradoxne moc nedodrzuju.....som opravnena osoba,a dost rokov sa pohybujem mimo znacenych chodnikov v tatrach,a stretavam tam kdekoho.popravde kto dodrziava sucastny navstevny poriadok?lezci si chodia kde chcu-staci si zaplatit james a mozes byt aj vozickar:)vodcovia-sam som to zazil svojich klientov presviedcaju,ze netreba nahlasovat turu.vieme preco-ak ju nahlasi,je vystopovatelny danovakmi,a ak sa nieco stane taha klientov dole,ak by poistovna zistovala ci je nahlaseny..atd ano ta peticia je mozno smiesna,tak ju skuste vylepsit,nech sa tu konecne nieco deje pre ludi,nie len pre zaujmove skupiny..

Vladeno

Akurát som čítal na stránke SVTS vyjadrenie MŽP i Správy TANAPu k petícii.

Peter61

By som dačo napísal k tomu SVTS, ale bojím sa, že ma tu dakto nabonzuje na SOZA, JÚLŠ,UIAA, DI PZ,

PaliT

Chcelo by to masovú demonštráciu s účasťou 10.000 ľudí, ktorí by išli do TANAPu a použili na svoj pochod nové zjazdovky a cesty vyjazdené LKT.
Pozor, jeden z účastníkov tejto debaty nás pravdepodobne udá ochranárom.

Jjano

Honza, to že "já sám vím, jak je to v oné petici myšleno" je prd platné. Tá petícia má ambíciu osloviť stotisíc ľudí, o nich ide, nie o mňa a je odvážne si myslieť, že "budou vědet jak je to v oné petici myšleno". Na a tá formulácia je aj zneužiteľná štátnymi orgánmi a pod., ktoré môžu hovoriť "čo, čo, veď ste sami chceli, aby tam nemal prístup nikto" a veľmi radi budú nerozumieť, "jak je to v oné petici myšleno".

Regulácia prístupu do cenných lokalít na Slovensku určite je možná, to ja na inú debatu.

Vladeno

Ach, Honzíku. Tým problémom u SVTS si pichol do osieho hniezda.

Honza286

jjano, zbytečně slovíčkaříš, jistě sám víš, jak to je v oné petici myšleno, tj. neumožňovat přístup někam na základě členství v nějaké organizaci, nějakém průkazu apod. Nějaká regulace je ve slovenských podmínkách nereálná, vstupné do NP neprojde asi nikdy a stačí se podívat, jak se dodržuje max. 30 lidí na jednom neznačeném vrcholu za den např. na Gerlachu, kde to není za den oněch povolených 30, ale možná i 300. Teoreticky by to šlo asi řešit po vzoru Šumavy, tj. párkrát ročně o víkendech vstup do těchto území s lidmi proškolenými přímo NP, ale to je v TANAP-u asi nereálné, neboť by si pak třeba za Belianky nemohli říci o 70 euro na osobu, ale dejme tomu o těch 10-15 euro na osobu, navíc na Slovensku je dobrým zvykem jakékoli omezení vstupu masivně porušovat, resp. různě obcházet.

Jjano

No, možno v češtine je to inak, ale v slovenčine je "oblasť neprístupná nikomu" oblasťou neprístupnou nikomu. T.j. ani vlastníkovi či správcovi pôdy, pracovníkom TANAPu a ŠL TANAP, , horskej službe, vedcom, policajtom, atď atď.

Tak či tak, je to podľa mňa zlá požiadavka a chápal by som, keby prišla od nejakých ortodoxných ultrazelených, ale nie od turistov. Pešia turistika vo všeobecnosti prírode neškodí a v tých špeciálnych prípadoch/lokalitách, kde by mohla potenciálne škodiť, ju stačí regulovať, ale nie úplne vylučovať. To, že tá požiadavka prichádza od turistov, je pre mňa nepochopiteľné.

Honza286

jjano: Oblast nepřístupná nikomu = uzavřené oblasti, které nejsou nyní přístupné ani s horským vůdcem či registrovaným horolezcům (např. Liptovské kopy, Belianky). Ostatní oblasti by měly pak být přístupné všem bez ohledu na bumážky, průkazy apod..S tím asi já nemám žáden problém, ba právě naopak - takto to totiž funguje i v ostatních národních parcích na Slovensku vyjma jedné stezky ve Slovenském raji, která je přístupná jen s horským vůdcem. Mě zaujala spíše jiná věc - pod onou peticí je podepsán člověk, který je i mluvčím té původní dohody (místopředseda KST).

Jjano

No, konečne som si petíciu prečítal. Je to zvláštne, že organizácia, ktorá má 20.000 členov, ani nevytvorila petičný výbor. To je premárnená šanca... ale čo už, proti gustu žiaden dišputát :-)

Ale iná vec ma zaujíma. Čo podľa zostavovateľov petície znamená "oblasť, ktorá nie je prístupná nikomu"? Lebo toto je jednak nevykonateľná požiadavka a jednak je nepochopiteľné, že ju požaduje klub turistov (!) a predpokladám, že kvôli tomu sa mnohí turisti pod petíciu nepodpíšu.
Nepochybujem (a dúfam), že autori petície čítajú túto diskusiu. Môžete to prosím bližšie vysvetliť? Ďakujem.

Fangorn

veta "Výstupy na najvyššie tatranské vrchy sú pre neskúsených horolezcov rizikom" hovorí úplne za všetko...... aj výstupy na
Triglav, Eiger, Grossglockner, Zugspitze, ....... sú pre neskúsených rizikom

Honza286

Ta argumentace MŽP kulhá na obě dvě nohy - např. V. Rozsutec je uzavřený od března do půlky června, v sousedním TPN jsou uzavřené všehovšudy 3 trasy od 1.12. do 31.5. (tedy o 6 týdnů méně). Ad argumentace s bezpečností - Návštevný poriadok NP má řešit ochranu přírody, nikoli bezpečnost turistů. Osobně na oné petici nic tak špatného nevidím, navíc když každá organizace hájí primárně jen své zájmy a nějaká dlouhodobá dohoda je předem odsouzena k neúspěchu (JAMES hájí zájmy registrovaných horolezců, SCK cyklistů, dohodnout by se teoreticky ovšem měli SVTS, KST a Naše hory a tam bude asi problém u SVTS, když zbylí dva od té dohody odstoupili.

Radoslav

Jjano, súhlas, petícia všeobecne nie je len nezmysluplná, je primárne prejavom občianskej spoločnosti, len nie málo občanom ešte nedochádza, čo to je. Ako podpora Dohody mohla byť od začiatku, iná vec ako a kým konštruovaná, veď nakoniec možnosti jej dosahu v petičnom práve sú jasné. IMHO samotná Dohoda (a duplom daná petícia) je len marginalita v komplexe legislatívy i exekutívy pri tvorbe ŽP a ochrane prírody, no iste svoje oprávnenú rolu má.
Iná vec je konkrétny obsah petície, a či tu je za tým len výhradne konšpirácia, nech sa so svojimi konšpiračnými teóriami vytrápia sami spolkári.
A už sa tu opakujem, a ako i vrana uvádza, výhradne stav masívneho vyjednávania výnimiek nie je nijak štandartný a vyhovuje len tomu zákulisne mocenskému, a odporuje občianskemu. Za posledné roky sa legislatívne v ochrane prírody cúvlo o kus do zadu, keď deficitom podpory vedy to iste nie je, naopak. Iste nájsť ten prienik, aby bola i v duchu ústavy nie je jednoduché. BTW zároveň hanlivo zaostáva vymožiteľnosť práva jej výkonu, no i to má práve širšie spoločenské súvislosti. V stave puberty spoločnosti u nás to je o to viac tristnejšie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov