Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slovenský BIOmasaker

Diskusná téma K článku: Slovenský BIOmasaker

Nikdy som nebol zarytým ekoaktivistom. Na mnohé informácie sa už roky snažím pozerať triezvo a s nadhľadom. Emócie úsudku nikdy nepomôžu. Avšak, keď som si uvedomil, že počas pár rokov akosi prirýchlo zmizli z môjho okolia krásne aleje, brehové porasty či veľké plochy lesov, naštvalo ma to. A ešte viac ma vytočila informácia, kde veľa týchto nádherných stromov končí.

Tarazed

co mozem proti tomu spravit? Povedzte, co ideme robit, ja sa pridam!

Rdbb

Iste ani autor nespochybňuje hospodársky význam lesa, no ide zrejme predovšetkým o vzácne biotopy mimo výhradne kultúrneho lesa.
Naviac pri takto intenzívnej a na zbytkovú drevnú hmotu vyčerpávajúcej ťažbe sa brutálne likviduje lesná pôda ako základ aj hospodárskeho lesa (erózia v osobitne krehkom horskom prostredí). A chýba zdroj jej tvorby odvozom všetkého, botanici tvrdia o optime ponechania až 40 % hmoty z ťaženého. Táto pôda sa tvorila stovky, tisícky rokov, dnes sa zničí za moment. A sekundárne následky napr. na zadržiavanie vody (bohatá na organické zložky zachytí až desaťnásobok svojej hmotnosti!). Ďalšie protipovodňové opatrenia ani zďaleka nemajú tento efekt. Samozrejme to má aj zásadný vplyv i na zdroje pitnej vody. Na viac také smrečiny i jedle sú veľmi citlivé na nedostatok vody, ktoré pri danej zmene klímy (dlhšie suchšie a teplejšie obdobia), či takýchto ťažobných zásahoch (v lete na holine je i 40-50°C na slnku vs. les o vyše 20°C menej), majú veľké dôsledky na ich zdravotný stav a odolnosť.

V lesnom hospodárstve chýba osobitne silnejší vplyv botaniky, osobitne pre nár. parky a vyššie hory, ktoré sú klimaticky menej vitálne.

A zároveň je práve aj pre predmetnú biomasu potenciál mať min. vyvážené prírastky k vyťaženému objemu, nech je vysoký podiel náhodnej ťažby obdobný ako v predchádzajúcich rokoch. Musí sa stále viac dbať na výchovnú ťažbu k výraznejšej zmene vekovej rozmanitosti skladby lesa. Lebo práve začalo obdobie cca 3 desaťročí ťažby lesa v rubnom veku (proste z rokov keď sa intenzívne zalesňovalo), to je pre budúcnosť len rizikové. Prírastky hmoty totiž rastú teraz pomalšie pre túto skladbu vekového zloženia, aktuálne roky je to cca v prírastku 6,5 mil. m3 vs. ťažba k 10 mil. m3.
No vieme o množstve jalových plôch len s náletmi s dlhou premenou smerom k lesu, na ktorých by sa dal hospodársky les rýchlejšie založiť. Zrovna aj SV Slovensko má týchto plôch neúrekom. A na druhej strane o aj rýchlorastúcich drevinách, ktoré práve plantážovým spôsobom sú pre spomínanú biomasu ideálne. Okrem často nezmyselných infraštruktúrnych stavieb pre pre čerpanie fondov sa žiaľ financie na takúto stimuláciu nechcú nájsť.

Tu všeobecne absentuje legislatíva, aj napr. práve v externalitách, dopadoch po ťažbe. Príkladom sú susedné Levočské vrchy, kde po vyťažení na holoruby už niet povinného na protipovodňové opatrenia (o ťažbou zničenej infraštruktúre ani nerozpisujem).

Peter61

tarazed, masaker aj kampan pokracuju. Takze podpisovat aposielat dalej. Platime za to vsetci !

"Ročný deficit dendromasy vhodnej na energetické využitie je teda 400 000 ton. Zdroje, ktorými sa tento deficit kompenzuje sú:"... citaj dalej
wolf.sk/…/biomasaker

Kajsi

Nazorny priklad toho, aki ,,odbornici" spravuju tento pseudostat - diletanti a korupcnici. Bojim sa, ze ani sto peticii tu nepomoze. V tomto bezpravnom bazmekistane vladnu peniaze a ludia, ktori ich maju, mozu vsetko. Toto biomasove sialenstvo sa zastavi az ked nebude co rubat a palit. A to bude mozno aj coskoro, staci sa pozriet na spominany Cergov, ci na Levocske, Slanske vrchy a ani uz nepisem co sa deje v narodnom lunaparku Nizke Tatry.
Co proti tomu robit, no co, ako? Ta bezmocnost ma privadza do zufalstva

Peter61

kajsi, nezufaj.
prepac, ad " 100 peticii nepomouze " : cital si tu soravu z URSO ?

@ all "Zistenia odboru kontroly prekročili pôvodný zámer a boli natoľko závažné, že úrad musel uplatniť svoje kompetencie a zmeniť
parametre vstupujúce do výpočtu ceny drevnej štiepky (biomasy).

davam do pozornosti vsetkym "VLKobijcom" a zaroven ich pozyvam na exkurziu na Vihod. Samozrejme, tyka sa to aj Bora.

Tarazed

rdbb spravne pises o tom vsetkom! Ja mam taky pocit, ze ti vzdelani lesnici co su za to zodpovedni, co by mali viest setrne zasahovanie do prirody su vlastne uplne blbi. Rovnako spracovanie kalamity... Odviezd vsetko drevo bol cisty neezmysel, ja zastavam bezzasahove zony minimalne v NP ale ked uz to chceli spracovat mali tam aspon nieco nechat, ved z coho tie dalsie stromy narastu, boha? Taktiez boj s lykozrutom mi pride vsetko mozne len nie setrna starostlivost o prirodu. Takze su tu dve moznosti: bud su ludia co to robia totalne sprosti, alebo je to vsetko len kamuflaz, a sabotovane mocou penazi a nam obycajnym ludom povedia, ze to sa tak musi! Ako hovorim a nielen ja, ze najvacsi skodca nasich lesov vobec nie je lykozrut! A isti ludia su velmi radi, ze ho mame.

Turista222

Najhorsie, ze pod zamienkou ziskavania dreva na stiepku z miest, ktore su zarastene krovinami (dajme tomu, ze ich prerieduju) a nizkymi stromami, likviduju zdrave a statne jedince. Sam som toho svedkom.
Napr. na luke, kde boli len stare kosate brezy,a nizke borovicove porasty, ktore krasne dotvarali kolorit miesta, nemilosrdne znicili. Vyzera to tam teraz ako mesacna krajina. Hroza des.
Tento bazmekistan nema obdobu asi nikde.

Vladeno

Socialistická džamahírija. Kto má v Slovákii prachy, má všetko. Korupcia, klientelizmus, jedno svinstvo väčšie, jak druhé. A stráž prírody ma bude obracať, že spôsobujem eróziu, mimo chodníka. A v piatom stupni ochrany sa premávajú (alebo vtedy premávali) tatrovky, bagre, buldozéry... Nič sa tu nezmení, pokiaľ nikto nestúpne na krk nenažraným drevárskym magnátom. Len tí majú toľko prachov, že si kúpia i čerta, aby privrel oči a držal hubu. Tak to bolo, je a bude.. Na večné časy a nikdy inak.

Turista222

To Sona: Takych obrazkov vidim v okoli takmer vsade. Neda sa na to pozerat.
A nehovoriac este aj o znicenych a nepriechodnych lesnych cestach po tazkych mechanizmoch.
Kto znecisti vozovku, musi ju aj vycistit. Kto vycisti tieto skody??? Pytam sa?
Na ceste z Vricka na Klak popri Klackom vodopade (zelena TZT) je takto znicena takmer cela cesta az takmer pod hreben Klaku, kde uz zacina rezervacia.

Vladeno

Apropo, jak spomína turista nepriechodné lesné cesty. Uvediem príklad. V lete horí les, s hasičskou technikou je prejsť nemožné, musí sa čakať na LKT, s pilčíkmi, ktorí sprejazdnia jakž takž zvážnicu. Zbytočné zdržanie, zbytočné čakanie, zbytočné ešte väčšie škody. Prvotný zásah a čo najrýchlejšia lokalizácia požiaroviska sú tým pádom v háji... A bonbónik. Financie na cestu, boli z európskych fondov. Projekt Požiarna cesta...

Svatopluk Štěpánek

pre Vladeno - nečítali ste začiatkom 90. rokov
Domino Efekt ? Tam vtedy s "džamahírijou" prišli
jako prví.

SatelitHomer

EU dotovana vystavba PLC slúži len na jedno. vypílenie komplet lesa a potom splnia svoju službu
lebo nebude mať čo horieť! nedávno ma zastavil lesník v doline na ceste že čo tu robím. že tu nie je turisticka značka a nemam tu čo robiť. hlavne že on tam bol na aute!!! mali by im pripomenúť že les patrí všetkým.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma