Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sagarmatha 2014: bol som tam vtedy

Diskusná téma K článku: Sagarmatha 2014: bol som tam vtedy

Himalájisti vedia, že v poradí druhým tzv. oknom možností na treky a výstupy v Národnom parku Sagarmatha sú po špičkovej sezóne v septembri a októbri, jarné mesiace apríl a máj. Mal som ponuku, ktorá sa neodmieta a v polovici apríla som sa vydal s mojimi švajčiarskymi známymi do Nepálu. Cieľ bol NP Sagarmatha, klasicky z Káthmandu letom do Lukly, odtiaľ pešo hore do Namche Bazaru (3440 m) a po aklimatizácii ešte vyššie. Vzhľadom na naše časové obmedzenie, v pláne bol len pomerne krátky prechod cez priesmyk Renjo Pass (5360 m) a zostup údolím okolo jazera Gokyo do Namche. Bol to môj prvý himalájsky trek, a preto som sa veľmi tešil. Ukázalo sa, že Himaláje sú krásne, ale môžu byť zradné.

Thailon

Velmi pekne, triezvo, napisane. Vdaka.

Vo vseobecnosti vsetci, co niekam ideme po prvykrat a dame o tom vediet ostatnym, nenapadne tym otvarame Pandorinu skrinku.

Wawrik

Substance242: Nepálski (sprie)vodcovia si členstvom v štátnom združení vodcov (v podstate vodcovská licencia) platia aj poistku, ktorá je úplne smiešna. Preto si musia ešte navyše platiť aj komerčné poistky, ktoré sú zasa neuveriteľne drahé aj pre našinca. Takže si ju môže dovoliť málokto a vo finále ju ani nikto nemá, aspoň nie vo vodcovských začiatkoch. Vláda dlhé roky sľubuje celkovú nápravu, že sa peniaze z turistických poplatkov budú vracať do regiónov - infraštruktúry, ciest, miestnych združení, škôl atď., ale nič podobné sa nedeje. Peniaze ostávajú v Káthmandu. Z permitu na Everest (desaťtisíce USD) sa vodcom, nosičom ani do regiónu nevráti vôbec nič. Pred pár rokmi vláda urobila pokus (vlastne, skôr k tomu bola donútená) o leteckú horskú záchrannú službu, poslali pár ľudí na školenie do Švajčiarska a podobne, ale jeden vrtuľník havaroval a záchrannú službu veľmi rýchlo zrušili (alebo možno nezrušili, len nefunguje). A pointa? Tá služba zachraňovala zahraničných horolezcov, kvôli domácim nevyletela. Jednoducho, nepálsky štát sa o svojich vôbec nestará - to tam síce platí tak nejako všeobecne, ale vysokohorskí vodcovia zabezpečujú dosť významnú časť príjmov do štátnej kasy, nechce sa mi teraz hľadať presné čísla.

Miroslav Svitek: Václavák je aj v Tatrách, Roháčoch, a trebárs aj tých Beskydoch. A pocit "iba my a príroda" sa dá zohnať v tých Beskydoch rovnako ako v Himalájach.

Peter61

Substace242:
nepozeral som ten dokument, ale jedna sa imho o hromadny pracovny uraz v biznise dolezitom pre nepalsky stat. Ake je tam "socialne poistenie", netusim. Btw.permit na M.Everest stoji tusim 100 00 USD

Miroslav Svitek

Keďže som pred dvomi rokmi zažil niečo podobné na svojej vlastnej koži/ trek v tejto časti i výškovú chorobu / stotožňujem sa s tvojimi názormi, či pohľadom. Do hôr chodím s pokorou k nim a je to jedno kde.Štyri dni sme sa teraz túlali Moravsko slezskými Beskydami a len na jednom úseku boli davy ľudí, inak len my a príroda. Z Himaláí, či iných in častí hôr sa stáva Václavák a kto chodí do hôr len preto, že na to má, či aby si odškrtol trek, ten nie je z mojej krvnej skupiny.

Substance242

Pozeral som dokument od Discovery (viz link) a je to hrozná tragédia. Len jednému nerozumiem - prečo by mal štát nejako kompenzovať rodiny zosnulých.

Kekeser

Dakujem za pekne, poucne citanie, je dobre poznat aj ine stranky cestovania a trekingu v tejto krasnej casti sveta.

Wawrik

Čakal som nabubrelý cestopis, ale dostal som triezvy rozbor súčasnej situácie bez odsudzovania kohokoľvek. Dobrá práca.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma