Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Biela a Červená skala z Podbiela

Diskusná téma K článku: Biela a Červená skala z Podbiela

Rada by som vám predstavila veľmi pekné miesta v oravskej obci Podbiel. Absolvujeme prechádzku pamiatkovou rezerváciou Bobrova raľa a prejdeme si náučný chodník Biela a Červená skala. Zámerne som vybrala túto túru, pretože by som vám rada ukázala nekomerčnú časť Oravy. Roháče bývajú plné ľudí a pôsobia na mňa dosť masovo, tak radšej vyhľadávam menej navštevované lokality.

Sona

Frantiskova huta je naozaj monumentalna stavba, odporucam. Vdaka za skvele tipy!

Radoslav

Pekne výstižne napísané bez zbytočných príkras.

Dovolím si doplniť, že Podbiel vo filme preslávil hlavne Jakubisko. V Tisíročnej včele, tu bol Pichandovie dom a dvor (č.p. 177 oproti rali, dnes úplne zrekonštr. i s pôv. bránou, sídlo real. agentúry). Taktiež huta (napr. nocovačka na múračke na Dol. zemi), tá aj v Nejasnej správe už 90-tych r. A Bobrovu raľu napr. český film Smích se lepí na paty, kde Brodský tu hľadal vysnenú lásku (z tabačky v B. Štiavnici :-))). BTW Podbiel naozaj potrebuje obchvat R3 ako soľ, dnes už by tam takto točiť nemohli.

knor: je, ale podľa výskumov sa tam údajne nikdy netavilo, kedže sa zatiaľ nenašli žiadne stopy po tavbe v areáli, ktoré zrejme sú bežné pri hist. vys. peciach. Celý areál nebol ani nikdy dostavaný a plne využívaný i pre nižšiu kvalitu miestnych žel. rúd.

bazin: Z perspektívy huty: po Stromákoch zač. 90-tych r., kde sa hlavne areál upratal, vlastnilo stavbu Združenie huty, no viac rokov bez činnosti, od r. 2010 stavbu vlastní obec Podbiel, keď ale leží na pozemku miestneho urbáru, no s predkupným právom (BTW v katastri Nižnej :-).

Knor

Zdravim,

Nie je ta "zaujimava stavba" (z obrazku) prave vysoka pec?

Bazin

zdenci, hutu poznam,len som chcel vediet ci je ponechana napospas zubu casu ako ruiny niektorych nasich hradov.

Zdenči

Roman...Františkovu hutu si nemôžeš nevšimnúť. Je kúsok od hlavnej cesty.
Táňa...dobrý tip na túru. Človeku sa naozaj niekedy nechce motať medzi stovkami turistov.

Bazin

skoda tych vandalov.Huta je udrziavana, oznacena tabulou ? Vidim, ze sa sem budem musiet niekedy pozriet.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma