Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Majstrovský oltár

Diskusná téma K fotke: Majstrovský oltár

Nenápadný ranogotický kostolík z 2. polovice 13. storočia Zvestovania Panny Márie ukrýva gemerská obec Chyžné. Jednoloďový svätostánok sa nachádza na gemerskej vetve turistickej trasy Gotická cesta. Hlavný lákadlom je dielo Majstra Pavla z Levoče v podobe hlavného oltára z roku 1508. No ani zachované stredoveké fresky a maľovaný drevený kazetový strop nezaostávajú v pozoruhodnosti a hodnote. Kostol bez veže obkolesuje kruhový obranný múr, ktorý dopĺňa drevená zvonica z 18. storočia a staré liatinové kríže. Do areálu kostolíka a do samotného interiéru sa dostanete po zavolaní na telefónne čísla, uvedené na bráničke pred neobývanou farou, ktorá je pred ďalším (vonkajším) oplotením. Vstupné (dobrovoľný milodar na opravu) je v odporúčanej výške 2,- €/osoba a doplatok za fotenie interiéru je 5,- €. Sprievodkyne výklad neposkytujú, ale informácie sa dozviete z letáčika, ktorý vám ochotne poskytnú.

Radoslav

Osobne vítaný fotopríspevok, pochvala i za spriev. text. A práve mne tam k vyčerpaniu chýbalo zaujímavé erudované sprievodné slovo ako napr. v Žehre či Ludrovej, keď samotný interiér mnohé na prvý pohľad skryté súvislosti neprezradí. I keď dnes už sa dá aj vďaka mnohému publikovanému i pripraviť vopred na prehliadku.
Len doplním, že v presbytériu zachovalé pôv. bohaté gotické fresky s rastlin. prvkami sú až z konca 14. st. (gotic. stavba z pol. 13. st.), no dopĺňané menej vhodne v 19. st. Strop z pol. 18. st., kedy bol čiastočne barokovo rekonštruovaný i v interiéri inventárom, vč. maľovaného drev. chóru s organom. Pohľadom Tomáš ešte okrem predmetného rk kostolíka zachytil i vežu ev., kde na fare je pamätná izba S. Tomášika.
Ako vraví klasik, katedrála ťa ohromí, ale toto ťa dojme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky