Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Steripen Ultra – UV dezinfekcia vody

Diskusná téma K článku: Steripen Ultra – UV dezinfekcia vody

V slovenských horách sa zvyčajne dá spoľahnúť na nezávadnosť horských prameňov a vo vyšších nadmorských výškach sa dá piť aj z bystrín. V mnohých krajinách však treba dávať na vodu pozor a dezinfikovať. Napríklad na Aljaške aj v zdanlivo krištáľovo čistej vode môže byť napríklad parazit Giardia lamblia spôsobujúci črevné problémy. Bežnou výbavou cestovateľov je preto chemická dezinfekcia vo forme tabliet alebo kvapiek. Táto metóda ale pokazí chuť vody a piť chémiu celú akciu tiež nie je príjemné. Jednou z možností, ako dezinfikovať bez chémie, je aj ošetrenie vody pomocou UV žiarenia. A to je úlohou zariadenia Steripen ultra.

Samosebou

Zdar Peter, pouzite v strednej a juznej amerike a na Slovensku.

Peter61

@ 21:39 samosebou :
v ktorych krajinach a v ktorych pohoriach si to pouzival ?

Samosebou

Mam SteriPEN Adventurer Opti. Spokojnost. zatial som po pouziti nemal ziadne problemy s crevami a podobne... pouzival som na vodu z prirody a vodovodnu kde som nechcel riskovat. Sikovna vecicka. A posluzi aj ako baterka.

Lubo

Mam verziu Classic - to je ta bielo-modra v clanku. Nepouzivam to vsak velmi, lebo mimo hor s bezproblemovou vodou nechodim casto. V nasich horach a tiez v Alpach nie je nudza o nezavadne zdroje.

Lukas

Nejaké novšie skúsenosti z (dlhodobého) používania?
Ešte sa niekto nezosral (pravdepodobne) z aj ošetrenej vody? Batéria nestráca kapacitu?
Prípadne niekto odporučí vyskúšané alternatívne riešenie?

Cb

Re laboratórne testy - naberiem vodu zo žumpy, jedno osetrim, druhé nie a poslem na rozbor za cca 60€
Teda keď píšem recenziu.

Crki

Steripen mozem aj ja doporucit. Ked sme minuly rok planovali 2-mesacny backpacking po Juznej Amerike, zvolili sme ho (model Classic)ako ekologickejsiu alternativu k vode v plastovych flasiach. Osetrovali sme vacsinou vodu z vodovodu, ktora inak nie je vhodna na pitie a zvladli sme to bez akychkolvek zaludocnych ci inych problemov. Urcite vhodnejsia volba ako dezinfekcne tablety, ak je kde kupit AA baterky.

Lubo

Ano, odporuca sa miesat.
Je to aj na prilozenom videu vidiet a pisem o tom aj v texte :-).

Merhorn

Ahoj Lubo, je specifikovany aj nejaky ucinny dosah UVC od casti generujuceho v zariadeni? Ide mi o to, ze ten isty objem vie byt rozlozeny vsakovako podla tvaru nadoby. Ak mam nejaku nizsiu, ale sirsiu atd atd. Je treba aj nejako tym kvazi miesat ci inak pohybovat v nadobe aby sa ziarenie rovnomerne dostalo s cca tou istou intenzitou vsade, alebo? Nevies?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma